Защо пчелите харесват коноп?

16 юли 2019 Пчеларство 0     
Няма снимка
 

Биолози установиха, че в края на топлия сезон полетата с индустриален коноп се посещават от много пчели. Това е първото проучване на пчелите в канабисовите полета, а резултатите от него бяха изнесени от авторите му на конференцията Entomology 2018, информира pcheli.net.

В повечето страни по света според законите, приети през 20-и век, се забранява отглеждането на канабис, но в някои щати на САЩ наскоро легализираха пушенето на марихуана, след което започнаха да се появяват в страната полета с коноп.

Отглеждат се и двата подвида на растението - както този, който съдържа високи концентрации от психоактивни вещества, така и коноп, който в миналото е използван в много страни, включително и България, за производство на растителни влакна за въжета и тъкани.

Индустриалните конопени растения са сортове канабис с ниско съдържание на активния компонент, който предизвиква еуфорията, са все по-позната гледка за американските пчели, тъй като щатите създават пилотни програми за законно отглеждане.

Нито конопът, нито другите щамове от вида Cannabis sativa, отглеждани за развлекателни или медицински цели, предлагат на насекомите нектар. А всички разчитат не на насекомите, а на вятъра за разпространението на прашеца.

Въпреки това биолозите забелязват голямо разнообразие от пчели в два експериментални участъка с коноп. По време на едномесечно проучване ентомолози от Университета в Колорадо, Форт Колинс, водени от Колтън О’Брайън, откриват представители на 23 от 66-те пчелни колонии, за които е известно, че живеят в Колорадо, попадат в капаните на О’Брайън.

„Преминаваш през полета и чуваш бръмчене отвсякъде“, разказва О’Брайън за Science News.

Пчелите се нуждаят от цветен прашец, за да хранят малките си, а по време на изследването, през август 2016 г., няма много цъфнали цветя. Неизвестно е какви са хранителните качества на конопения прашец за ларвите. И все пак, индустриалните ниви с коноп може да се окажат важни източници на храна за опрашителите в трудни времена, коментира О’Брайън.

Здравето на пчелите се влошава през последните години, а природозащитниците се тревожат и за съдбата на по-слабо изследваните диви пчели. О’Брайън призова агробиолозите да разработят стратегии за борба с вредителите по конопа, съобразени със здравето на пчелите.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Големината на подхранваните маточници също се отразява на качеството им

Ако маточниците са над 18-20 броя на серия, качеството се намалява. В майкопроизводителните стопанства по толкова ли залагат? При естествените свищеви маточници те не са повече от 12-15.

Няма снимка

Певци и пчелари се събират за поредна година на Беклемето

Певци и пчелари се събират за поредна година в планинския туристически комплекс "Беклемето", където на 24 август /събота/ ще се открият 26-ият Национален събор-надпяване на пенсионерски състави и

Няма снимка

Има ли риск за пчеларството ни от внос на замърсена с пестициди продукция?

Притесненията са от браншови организации и особено от  "Асоциацията на преработвателите на биологични пчелни продукти". По официални данни на ЕК България добива по-малко от 12000 тона пчелен мед на

Няма снимка

Позиция: Оценката ми за естествените свищеви майки е категорична!

"Пиша този материал по повод на статията „Истината на професора за свищевите пчелни майки", отпечатан в бр. 126 на вестник "Пчела и кошер". Изказвам свое мнение,

Няма снимка

Аз съм против августовските отводки, но не съм против августовските майки!

Коментарът е на Матеев на форума на pchelari.com: Предвид високите температури през август, една майка, колкото и да искаш да я сбъркаш, няма как това да стане.

Няма снимка

"За" и "против" отводките и майките (особено свищеви), произведени през август и по-късно

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

Още от Фермер
Няма снимка

Идва ерата на комара, пчелата изчезва

Топенето на арктическия лед ще събуди древни бацили Жегата ще се понася по-леко от дебелите Има и добра новина за глобалното затопляне, но не за хората, а за комарите

Няма снимка

Първият български медомат е в Бургас

Първият медомат у нас зарадва бургазлии. Той е разположен в експоцентър „Флора“ в Морската градина. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас за Фокус.

Няма снимка

Младежи купиха цяло село, ще споделят заедно старините си

В иcпaнcкия рeгиoн Гaлиcия групa приятeли влoжили личнитe cи cпecтявaния в пoкупкaтa нa цялo ceлo, кoeтo ce нaмирa в близocт дo eдин oт нaй-извecтнитe мaршрути в Caнтягo дe Кoмпocтeлa, пише Факти.бг.

Няма снимка

ЕК направи пакет от уроци за земеделие, подходящи за ученици

Готови уроци по земеделие и околна среда, насочени към ученици от 11 до 15 годишна възраст, ще могат да се използват в европейските училища. Комплектът от учебни материали за учителите,

Няма снимка

Портокалов чийзкейк

Невероятен десерт, който няма да ви отнеме повече от половин час Продукти: За "тестото" (не се страхувайте, няма да се налага да печете!): 250-260 г ронливи бисквити, 80 г разтопено масло, щипка сол.

Няма снимка

БАБХ следи фуражна суровина от Бразилия със съмнение за салмонела

Чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) на 26.07.2019 г. Хърватия разпространи информация за установени доставки на територията на Европейския съюз на фуражна суровина – соев