Разпознавате ли бактериалните болести по възрастните пчели

16 юли 2019 Пчеларство 0     
Няма снимка
 

Ето четирите най–разпространени заболявания и тяхната диагностика, посочени от специалистите на pcheli.net.

1. Септицемия. Предизвиква се от бактерии (Pseudomonas aeruginosa), които попадат в хемолимфата на пчелите и се развиват там. Пренасят се с храната (преминават през храносмилателния канал) и акара Varroa (инжектират се директно в хемолимфата).

Признаци: пчелите са слаби, вяли и пълзят пред кошера; престават да се хранят и умират; хемолимфата им придобива млечнобял цвят; след смъртта си се разпадат на отделните си членчета; гръдната мускулатура става черна на цвят.

2. Колибактериоза - предизвиква се от колибактерии.

3. Салмонелоза - причинител - салмонели.

Важно! Болестите се пренасят се със замърсена храна и вода. 

А признаците са: голям подмор; вяли, пълзящи пчели с диария; диарични петна по рамките и кошера.

Диагноза – клинични признаци и лабораторно изследване за изолиране на причинителя. Лекуване - общи зоохигиенни мерки: прехвърляне в дезинфекцирани кошери; подхранване с чист мед, захарен сироп; осигуряване с качествени медови запаси и прашец; подсушаване на гнездата.

Профилактика – Разполагане на кошерите в чисти райони, далеч от животновъдни ферми и застояли източници на вода.

4. Майска болест (микоплазмоза). Микроорганизмите се пренасят основно с прашеца.

Боледуват предимно младите пчели, които се хранят с прашец, за да произвеждат пчелно млечице. Заболяването се проявява при липса на вода (дълги периоди на лоши метеорологични условия през пролетта и лятото).

Признаци: пълзящи пчели; коремчето е подуто, а съдържанието на червото е втвърдено с кафяв цвят, подобно на запушалка; за кратко време умират много пчели.

Профилактика - подхранване с рядък захарен сироп (2:1); осигуряване с вода при невъзможност за излизане на пчелите; напръскване с вод

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Как да разберете навреме има ли в семейството майка или се е загубила?

Това се определя по няколко начина, обяснява на пчеларите с по-малък опит ст. н. с. Боян Първулов 1. По поведението на пчелите, те са скупчени на прилетната дъска и трепкат неспокойно с крилцата си.

Няма снимка

Изкуствени майки - или елитни майки със строго контролируеми наследствени качества

произведени майки. Много пчелари са усвоили техниката за направата на изкуствени маточници и в тях прехвърлят в предварително капнато маточно млечице току-що излюпени ларви и ги поставят в

Няма снимка

Знаете ли колко вида са пчелните майки?

В зависимост от начина, по който са заложени и произведени майките биват няколко вида, обяснява ст. н. с. Боян Първулов на nbps.press.bg: 1. Роеви майки, които пчелите отглеждат в период на роене.

Няма снимка

Пропуснати възможности от пчеларите

По информация на инж. Симеон Ефремов, директор на Държавно горско стопанство „Първомай“, на територията му има площи, които са подходящи за устройването на пчелини. Но не се ползват от пчеларите.

Няма снимка

За да имате силни семейства за ранната паша догодина

Трябва да създадете сега, през август, помощни семейства. Те имат голямо значение за райони с ранната пролетна паша. Помощното и основното семейство се развиват самостоятелно в един и същи кошер.

Няма снимка

Основното третиране срещу вароатозата е през август

Защото: * тогава инвазията на паразита е най-голяма - пораженията, които може да нанесе върху семействата са най-осезателн, напомнят от agrosaveti; * уврежданията върху пчелите са чуствителни; *

Още от Фермер
Няма снимка

Късните ябълки искат още храна

Подхранете ги с листен тор Късните сортове ябълки и круши, които в този период все още още нарастват, се нуждаят от още храна. Най-лесно в този момент е тя да се подаде като листен тор,

Няма снимка

Горещини и утре, температурите до 37 градуса

Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца, предава БТА. През нощта ще е ясно и почти тихо. Утре отново ще е слънчево, след обяд - и горещо.

Няма снимка

Гъбар откри манатарка рекордьор, тежаща 1,8 кг

Необичайно голяма за региона на Смолян манатарка с тегло 1 кг 800 г е открита от гъбар в Пампорово, съобщи БТА. Гъбата рекордьор с диаметър 84 см е находка на гъбаря Лъчезар Митковски.

Няма снимка

Над 1300 прасета доброволно заклани в Ловешко, започва дезинфекцията в "заден двор"

Дивото прасе, отстреляно в района на Априлци, е единственият случай на африканската чума по свинете в област Ловеч засега. Днес месото от него е загробено.

Няма снимка

Френска група за правата на животните разпространи видео на крави с "илюминатори" в стомаха

Френска група за защита на правата на животните успява да  заснеме видео, на което  се виждат живи крави, чиито хълбоци са перфорирани и са с "отвори" в стомаха с цел проучване на храносмилането им,

Няма снимка

БАБХ: 33 са огнищата на африканска чума при домашните свине, 45 - при дивите

Към момента има констатирани 33 огнища на африканска чума при домашни свине. Това каза д-р Георги Чобанов, директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на