Дръвчетата сега залагат цветните пъпки

13 юли 2019 Овошки 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Затова се грижете добре за тях

Повечето от овощните видове залагат цветните си пъпки през лятото.

Едни от първите овошки са черешите например, които започват доста рано - в началото на юни. Процесът продължава около месец и половина.

При ябълките и крушите преобразуването на пъпките се извършва по-късно - към края на юли - началото на август.

Начинаещите градинари трябва да знаят, че от това колко от листните пъпки ще станат плодни, зависи от грижите, които се полагат за овощните дръвчета.

Кои фактори влияят

Натоварването на дръвчето с плодове се определя от резитбата, която му е направена. Ако то е претоварено, през следващата година ще заложи по-малко пъпки.

Когато короната е сгъстена, листата и клонките се засенчват и не се развиват оптимално. В такива корони се залагат по-малко пъпки.

Според растежа си дръвчета образуват различен брой пъпки. Тези, които имат по-слаб прираст, залагат по-малко плодни пъпки. Дръвчета с умерен растеж образуват повече, докато тези, с много силен растеж - формират повече листни отколкото плодни.

Здравното състояние на овошките също е от значение. Добре обгрижваните дръвчета, които се нападат от по-малко болести и неприятели, залагат достатъчно плодни пъпки, а изтощените - много малко.

Редовното отстраняване на плевелите и обработка на почвата е от значение. Наличието на плевелна растителност под дръвчето означава конкурунция за хранителни вещества и вода, което се отразява на правилното развитие на културното растение.

Балансирано хранене на овошките, което гарантира добър растеж през цялата вегетация.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Присаждане на орех

Присаждането при ореха се прави малко по-различно от другите дръвчета. Нарича се присаждане на прозорче. За да се извърши операцията, необходим е нож с две успоредни остриета,

Няма снимка

Основните правила на присаждането са:

. Присаждането трябва да се прави в по-хладни и облачни дни. . Най-добре е да става много рано сутрин или късно вечер, когато температурите са по-ниски. .

Няма снимка

Присаждането се прави бързо

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.

Няма снимка

Подгответе лехата за новите ягоди

Може да се разполагат и между млади дръвчета Кои са факторите, с които трябва да се съобразите, ако ще засаждате ягоди през лятото или есента. Растенията се развиват по-добре на слънчево място.

Няма снимка

Късните ябълки искат още храна

Подхранете ги с листен тор Късните сортове ябълки и круши, които в този период все още още нарастват, се нуждаят от още храна. Най-лесно в този момент е тя да се подаде като листен тор,

Няма снимка

Присаждане на спяща пъпка

Най-често в любителските градини овощните дръвчета се присаждат на спяща пъпка. Операцията се извършва през лятото – от средата на юли до септември. Може да се прави както на семенни,

Още от Фермер
Няма снимка

Идва ерата на комара, пчелата изчезва

Топенето на арктическия лед ще събуди древни бацили Жегата ще се понася по-леко от дебелите Има и добра новина за глобалното затопляне, но не за хората, а за комарите

Няма снимка

Първият български медомат е в Бургас

Първият медомат у нас зарадва бургазлии. Той е разположен в експоцентър „Флора“ в Морската градина. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас за Фокус.

Няма снимка

Младежи купиха цяло село, ще споделят заедно старините си

В иcпaнcкия рeгиoн Гaлиcия групa приятeли влoжили личнитe cи cпecтявaния в пoкупкaтa нa цялo ceлo, кoeтo ce нaмирa в близocт дo eдин oт нaй-извecтнитe мaршрути в Caнтягo дe Кoмпocтeлa, пише Факти.бг.

Няма снимка

ЕК направи пакет от уроци за земеделие, подходящи за ученици

Готови уроци по земеделие и околна среда, насочени към ученици от 11 до 15 годишна възраст, ще могат да се използват в европейските училища. Комплектът от учебни материали за учителите,

Няма снимка

Големината на подхранваните маточници също се отразява на качеството им

Ако маточниците са над 18-20 броя на серия, качеството се намалява. В майкопроизводителните стопанства по толкова ли залагат? При естествените свищеви маточници те не са повече от 12-15.

Няма снимка

Портокалов чийзкейк

Невероятен десерт, който няма да ви отнеме повече от половин час Продукти: За "тестото" (не се страхувайте, няма да се налага да печете!): 250-260 г ронливи бисквити, 80 г разтопено масло, щипка сол.