Диви, старинни и съвременни сортове рози

15 юли 2019 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
 

Розата е най-любимото цвете, запазило славата си през векове и поколения. Тя е цветето, което буди интерес и възхищение в колекционери и хоби градинари. Намира място във всеки двор, а понякога и на балкона.

Много пъти сме писали как се отглежда, как се размножава, как се предпазва или лекува от болести и неприятели.

Този път ще разгледаме видовете и групите, в които е събрано цялото богатство на нейно величество.

Розата принадлежи на едноименното семейство Розоцветни, а в самия род Рози има около 200 вида. Истинската селекция на нови сортове започнала през 18-и век. От тогава до сега са създадени над 30 хиляди сорта. Несъмнено класификацията на толкова много сортове е трудна работа. За улеснение днес основните групи са само три:

Ботанически видове и техните хибриди;

Старинни паркови сортове;

Съвременни сортове.

Диви ботанически видове

Те са с прости цветове и еднократен цъфтеж, но с редица положителни качества и устойчивости, както и техните производни хибриди.

Анасонолистната шипка предпочита сухи и каменисти места

Rosa pimpinellifolia се среща и под името Rosa spinosissi. Разпространена е в диво състояние и у нас, като достига височина до метър. Цветовете са бели, а самият цъфтеж започва през май и продължава около месец-два. Декоративните качества на този вид не се изразяват само в цъфтежа, ценят се и плодовете. Те са черни или тъмно червени и се задържат дълго време върху храста.Анасонолистната шипка е дала гените си в редица по-нови сортове и хибриди. Тя е ценена в селекцията най-вече заради устойчивостта си на засушаване и студоустойчивостта си.

Азиатската роза издържа на засоляване

Произхожда от Япония, затова може да се срещне и под името Японска роза. Дивият представител е храст с височина над метър, стъблата са покрити с множество бодли, а листата са характерно нагънати. Цъфтежът започва през май, а цветовете са прости и ароматни. След като прецъфти растението се отрупва с едри оранжево-червени плодове подобни на чери доматчета. С участието на Азиатската роза са създадени много сортове. За най-добър сред тях се смята Scabrosa. Сорт с розово-лилави прости цветове, продължителен цъфтеж, ефектни плодове и отлични качества за жив плет в крайморските райони и не само.

Червени крила

Rosa sericea pteracantha е една малко по-различна дива красавица с произход от Китай и Индия. Храстът достига височина около 2 метра. Диаметърът на цветовете е между 2,5 и 5 см, обагрени са в бяло и за разлика от повечето рози имат само 4 венчелистчета.

Но не това е интересното тук. Ефектът на растението идва от огромните, червени и крилообразни бодли, разположени по младите стъбла. От тях е и разговорното име Червени крила.

Приспособява се добре на всякакви почви и дори при надморска височина над 2000 метра. специалистите съветват да се прилага силна резитба, защото с нея се провокира оптимално развитие на младите стъбла, по които са разположени толкова ефектните бодли.

Простата красота на дивите рози е подходяща за всяка градина. Видовете R. complicata, R. xanthina, R. glauca, R. californica, R. virginiana, R. canina, R. hugonis, R. dupontii, R. richardii и още много други са дали възможност да се създадат представителите на следващите 2 групи.

Съвременни сортове

Съвременните рози нямат еквивалент в това царство. Те са събрали цялата красота на предшестващите поколения.

Очарованието и науката, действащи ръка за ръка, са сътворили такова голямо разнообразие от форми и багри, че е трудно да се опише с думи. Но нека опитаме...

Чайно-хибридни

Цъфтежният период настъпва още с началото на лятото и продължава до късната есен. Храстите достигат височина между 40 см и 1 м-1,5 м в зависимост от конкретните сортови особености.

Чайно-хибридните рози се характеризират със здрави стъбла и компактни изправено растящи храсти. Цветовете са разнообразни по багра и разположение. Всеки цвят може да достигне размер от 8 до 12-13 см в диаметър.Групата е получена след кръстоска на чайна и ремонтантна роза и е събрала в себе си само достойните качества на родителите си. Размножаването е предимно чрез присаждане или вкореняване на резници. Растенията проявяват чудесна студо- и сухоустойчивост, но са поддатливи на някои заболявания.

Флорибунда цъфтят непрекъснато

Тази група е създадена малко по-късно, но не отстъпва на предната по достойнство. Характеристиката на растенията е сравнително сходна. Здрави храсти компактни и по-разклонени, обилен и продължителен цъфтеж, красива форма на цветовете, разнообразие от багри, опияняващ аромат.

Флорибунда имат едно предимство - растенията са сравнително по-устойчиви на познатите болести по розите. Първата създадена роза в тази модерна група е наречена с приказното име на Червената шапчица през далечната 1907г. Следват множеството сортове, на които се радваме и до днес.Розите флорибунда могат да се видят във всеки парк или лична градина.

Полиантовите достигат до метър

Най-подходящата дума, която изцяло би описала тези рози, е изобилие. Изобилие от безброй цветове, нежни и дребни, лъскави листенца и божествен аромат.

Полиантовите рози са компактни растения, които надвишават височина от един метър. Храстите се разклоняват силно, стъблата са здрави и завършват с многоцветно съцветие. Цъфтежният период продължава над 5 месеца.

Групата се използва широко в парковото озеленяване и за украса на лични градини. Една от малкото основни грижи на градинарите е да почистват прецъфтелите цветове редовно. Групата е много подходяща за създаване на високи присадки.

Към съвременните рози спадат още няколко подгрупи. Това са: мини розичките, с които се украсяват ниските бордюри край алеите; почвопокривните - с дъговидно извити стъбла, които могат да скрият и най-грозния участък в градината; увивните - подходящи за арки и стени.

Каквато и роза да изберете, със сигурност ще признаете, че няма по-изящно цвете. Разбира се, ако желаете да се радвате дълго на “нейно величество”, трябва да полагате необходимите грижи.

Старинни сортове

Първите стъпки в селекцията на рози започват през 18-и век. Създадените сортове са получени в резултат на случайни или желани междувидови кръстоски на дивите видове. Резултатите са растения с повторен цъфтеж, кичести или полукичести и едри цветове.

Галската е родител на много съвременни

Тя един от най-старите градински представители. Храстът достига височина около 80 см, клонките са изправени или леко полегнали. В много случаи лиспсват бодли. Цветовете са едри и ароматни, но венчелистчетата окапват лесно. Плодът е ядлив, богат източник на вит. С и А. Самото растение е устойчиво на болести, което е една от основните причини да се използва широко в селекцията.

Най-популярната разновидност на галската роза е R. mundi. Цветовете й са едни от първите с 2 багри. Много от днешните червени рози флорибунда и чаените хибриди носят гените ѝ.

Маслодайната Rosa damascena

Казанлъшката маслодайна роза е наше национално богатство. Това, което малцина знаят за подгрупата маслодайни рози е, че хибридите са получени от кръстоска между галска и мускусна роза. Цветовете на тези рози са силно ароматни и намират приложение в парфюмерийната и козметичната промишленост. Освен това са ядливи, могат да се консервират, да се добавят в ястия или да се приготви чай от тях.

Друг популярен сорт с подобни качества е Исфанската роза.

В зависимост от сортовите особености се отличават хибриди с различни по големина и багра цветове, срокове на цъфтеж и сила на растеж. Тези рози обикновено се засаждат в големи насаждения и се отглеждат редово, но в личните градини това не се практикува.

Маслодайната роза освен полезна и доходоносна култура, е подходяща за озеленяването.

Бурбонските са много ароматни

Едри, кичести и много ароматни, тези рози са получени случайно. Цъфтежът може да бъде толкова обилен, че стъблата да полегнат от тежестта на съцветията. Храстите достигат височина около и над метър и половина. Цветовете са разположени в съцветия по 5 или 7 и започват да се отварят в края на май. Красят градините до септември.

Специалистите препоръчват тази роза да се подрязва силно през пролетта и периодично да се почистват прецъфтелите цветове през сезона. Подхранва се веднъж през есента и то с минимално количество органични торове. По отношение на поливките не се различава от правилото "веднъж, но обилно".

Портландските са малка група

Може групата да е малка, но пък е доста атрактивна. Основните ценности на тези рози са, че цъфтят повторно, много напомнят на дивите видове. Цветовете имат много характерна форма, а са и много ароматни. Храстите са сравнително компактни, което ги прави подходящи за отглеждане в малки градини.

Цъфтежът продължава около 4 месеца. Характерно за групата е, че цъфтят до късна есен.

Портландските рози са получени при кръстосване на Галски и Дамаски рози. Впоследствие стават една от причините за получаването на ремонтантните рози.

Чаените са много популярни

Изключително разнообразна гама от растения е събрана тук. Храстите достигат височина от 50 см до 2 метра в зависимост от особеностите на сорта.

Цъфтежът е меко казано продължителен, а самите цветове са едри, с чаен аромат. Минусите са, че са с ниска студоустойчивост и доста често се нападат от икономически важните болести по розите.

Чаените рози са продукт на разнообразни кръстоски на китайските видове с няколко други подгрупи (ноазетови, бурбонски и др.). От своя страна те са дали от гените си на много съвременни сортове.

Ноазетовите са от 1815 г.

Кичестите или полукичести цветове много успешно украсяват арки, стени, перголи и какво ли още не.

Стъблата достигат височина над 1,5 м до 2-2,5 метра. Ако пък се поведат по конструкция и се прилага правилна резитба, могат да достигнат над 4 м. Цветовете са едри над 6 см в диаметър, обагрени в нежни розови, лилави и бели тонове и събрани в съцветия.

Растенията са сухоустойчиви, но не понасят много добре мразове.

Толерантни са на засенчване, което не е много характерно за розите като цяло. Устойчиви са на повечето болести. Недостатък е повреждането на цветовете при обилни валежи.

Ремонтантите цъфтят по 2 пъти

Височината на растенията надхвърля метър.

Стъблата са здрави, а листата лъскави. Цветовете са събрани в големи съцветия, едри са, но доста често нямат аромат или той е едва доловим.

Цъфтежът е обилен 2 пъти в годината - пролет и есен. Баграта може да бъде червена, розова, лилава, бяла, жълта... Сортовете тук вече са над 3000. Групата е актулна и до днес, въпреки, че е създадена през 19-ти век.

Ремонтантните рози се характеризират със здрави и силни растения, подходящи за слънчеви изложения или минимално частично засенчване.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Билки и подправки за сенчести кътчета

Планирайте полезни растения! Може и в сандъче на прозореца Повечето зеленчуци и плодове, а също и доста голяма част от цъфтящите растения имат нужда от максимално слънчево огряване

Няма снимка

Поне по 3 растения във всяка стая

Освен, че подобряват естетиката и уюта в дома, стайните растения допринасят и за здравословното състояние на хората. Причините да отглеждаме цветя са много, но ще разгледаме само някой от тях

Няма снимка

Зърнено-житни и в малката градинка

Мястото в малките дворни градинки е ограничено и никога не стига. Знаем и това , че зърнено-житните култури принадлежат на голямото земеделие с хилядите декари и тонове добив, изхранват човечеството

Няма снимка

Кукурякът - звездата сред пролетните първенци

Оценени заради своя изключително ранен цъфтеж - още през зимата, още в снега, кукуряците си проправят път към градините и сърцата на градинарите все по-уверено

Няма снимка

Предвестници и първенци на пролетта

Всяка пролет представя своята пиеса по изумителен и неповторим начин. Героите в нея - цветята, всеки път играят вече познатите ни роли, но по нов и различен начин

Няма снимка

Има и такива цветя!

Цветя с извънземна красота и нестандартен чар има много, а вече могат да се превърнат в част от всяка колекция. Пригответе се за една разходка из далечни страни

Още от Фермер
Няма снимка

Дръвчета, формирани като палмета

При палметата дръвчетата се отглеждат върху опорна конструкция, като клоните им се насочват да растат в двете посоки. Най-често като палмети се отглеждат ябълки и круши

Няма снимка

Домашен хляб

Нашият редовен читател Кънчо Бакоев от старозагорското село Нова махала се обади в редакцията да издирим и публикуваме изпитани рецепти за вкусен домашен хляб. С удоволствие изпълняваме молбата му

Няма снимка

През зимата е възможно натрупване на бактериални спори при възрастните пчели!

Разпространението на спори от ларвите Paenibacillus попадат във възрастните пчели, които я пренасят в семейството и предизвикват смърт както на отделни пчели, така и на цялото семейство

Няма снимка

Какво написа министър Танева в Златната книга на УНСС?

По време на представянето на Swot анализа за селските райони, което се проведе в петък, министър Десислава Танева бе призована от ректора на УНСС проф

Няма снимка

Досега са идентифицирани повече от 20 вируса при медоносните пчели

Защо са опасни? Защото тези 20 вируса могат да въздействат върху пчелите по много начини, включително * да убиват развиващите се ларви и какавиди; * да намалят живота на възрастните пчели; * да

Няма снимка

През първите 14 дни агнетата се хранят само с мляко или негов заместител

Вода за пиене се дава от 20-ия ден Храненето на 2-седмични агнета е 6 пъти на ден на равни интервали Ако се използва краве мляко за хранене, тогава през първата седмица количеството е 180-200 мл