Шоколадова торта с вишни

13 юли 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Класическата комбинация от шоколад и череша е допълнена от лек крем. За пълнежа можете да използвате както пресни, така и замразени плодове.

Продукти за 8 порции (диаметър на тортената форма - около 20 см).

За блата: 5 яйца, 30 г какао на прах, 3 суп. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. лимоновсок, 125 г брашно, 175 г захар;

За варения млечен крем: 200 мл течна сметана, 4 яйчни жълтъка, 120 г захар, 400 мл прясно мляко, 20 г царевично нишесте, 8 г желатин, 20 г брашно, 40 г масло;

За шоколадовия крем: 130 г течна сметана, 100 г натурален шоколад, 20 г масло

За вишневия пълнеж: 400 г вишни (или череши), 50 г захар, 20 г нишесте

Приготвяне: За блата разбийте белтъците заедно със захарта на твърд сняг. Жълтъците се разбиват заедно с лимоновия сок и растителното масло. Постепенно съединете двете смеси.

Пресейте брашното и какаото и на порции прибавете съм яйчната смес, като разбърквате до получаването на еднородност.

Тестото се изсипва в тортена форма със свалящо се дъно и се поставя в предварително загрята до 180 градуса фурна. Проверявайте дали се е изпекъл блата с клечка за зъби - трябва да излезе суха. Оставете да изстине върху решетка и разрежете на три.

За вишневия пълнеж смесете плодовете със захарта и загрейте на котлона, докато захарта се разтвори напълно. Отделилият се сок се прибавя към нишестето и после се връща при вишните. Вари се докато сместа се сгъсти. Охладете до стайна температура.

За млечния крем смесете жълтъците със захарта, нишестето и брашното. Затоплете прясното мляко, но не трябва да завира. Внимателно, на тънка струйка, прибавете яйчната смес, като постоянно разбъркване. Варете до сгъстяване. Към горещия крем прибавете маслото и набъбналия желатин. Всичко много добре се разбърква, прехвърля се в купа и се покрива с фолио за свежо съхранение. Оставя се сместа да се охлади до стайна температура. Разбийте сметаната до твърда пяна и внимателно прибавете към млечния крем.

За шоколадовия крем разтопете шоколада на водна баня. Загрейте сметаната, но да не завира. Смесете горещата сметана с шоколада и добавете маслото.

Сместа се охлажда до стайна температура и след това се поставя в хладилника за още 30 минути. Разбийте крема с миксер.

Сглобяване на тортата: Увийте пръстена на тортената форма с фолио за свежо съхранение и го поставете около първия блат. Отгоре изсипете половината от млечния крем и покрийте с втория блат. Сипете вишневата смес и покрийте изцяло с останалия млечен крем. Поставете третия блат и покрийте отгоре и отстрани с шоколадов крем.

Оставете тортата в хладилника за няколко часа и можете да сервирате.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Сладко от сини сливи

Това е най-лесната рецепта за сладко от сливи. При нея не се налага продължително варене на плодовете или мъчително и досадно претриване през цедка. Получава се доста гъсто, и много вкусно сладко

Няма снимка

Торта "Панчо"

Тортата "Панчо" е много популярен и невероятно вкусен десерт. Приготвя се лесно и в същото време изглежда много празнично. Много е лека и сочна, заради заквасената сметана

Няма снимка

Вкусни сосове за ястия, приготвени на грил

1. Доматен сос Подходящ за барбекю и шишчета (най-добре за свинско и телешко месо). Рецепта: 1 литър доматен сок с пулпата (доматено пюре или пасирани домати)

Няма снимка

Компоти с круши и сезонни плодове

Крушата е много вкусен и изключително здравословен плод. Сочната узряла круша съдържа голямо количество витамини, пектин, фибри, танини. По време на консервиране повечето от тези вещества остават в

Няма снимка

Телешко с кашкавал и гъби

Продукти: 500 г телешко месо, 300 г пресни гъби, 2 глави лук, 150 г холандско сирене, 125 г трапезна майонеза, млян черен пипер, сол Приготвяне: Измийте пресните гъби и ги сложете в тенджера с

Няма снимка

Пилешка супа с ориз и домати

Нов прочит на старата рецепта Продукти: 300 г пилешко филе, 100 г ориз, 4 големи домата, 3 картофа, 2 средни моркови, 1 лук, 1 червена чушка, 3 скилидки чесън, 2 суп. лъж

Още от Фермер
Няма снимка

Как да приготвите инвертиран сироп

Това е най-добрият начин за подхранване на пчелните семейства. За тази цел в подходящ съд се смесва 8% течен, нектарен мед (от здрави семейства) с 20% мека вода (дъждовна

Няма снимка

Кога се берат орехите

През септември и октомври се прибират орехите. Зрелостта на плодовете е сортова особеност, като съответно в планинските и полупланинските райони тя настъпва по-късно.

Няма снимка

Млекопреработватели искат оставката на Васил Грудев

Според тях от фонда е създаден хаос с наредбите, по които се избират доставчици по програмите „Училищен плод“ и „Мляко“, пише БНР. Двете програми имат осигурено европейско финансиране и битката за

Няма снимка

Нова система за връзване при балировачките Case IH LB4

Максимално постижимата плътност без риск от разкъсване на бали, намаленото замърсяване на фуражите за животни и елиминирането на остатъци от канап, останали на балата или на полето

Няма снимка

При недостатъчно храна, използвайте и сгъстен сироп

Количеството на меда се определя най – точно чрез претегляне на всяка пита с ръчно пружинно кантарче или се преценява окомерно. Когато количеството на храната е недостатъчно

Няма снимка

Средно по 218 кг/дка слънчоглед прибраха в Търговищко

Земеделските стопани в Търговищка област вече приключват с прибирането на реколтата от слънчоглед. Към момента са обработени над 80% от площите, заети с културата