15 къщи за гости усвоили 4,5 млн. лв. не по предназначение, трябва да ги върнат

11 юли 2019 Новини 0     
Няма снимка
 

 280 обекта са редовни, при тях не липсват документи, категоризация и регистри

15 къщи за гости усвоили 4,5 млн. лв. не по предназначение. Това сочат резултатите от проверката на ДФ "Земеделие", които бяха официално обявени днес.

Седем къщи са извън мониторинговия период, но са проверени по искане на медии. Това заяви министър Десислава Танева на брифинг в МЗХГ. 

От ДФ "Земеделие" обявиха, че ще изискат 100% връщане на финансовата помощ от страна на бенефициентите за 15-те къщи нарушители. Тя се равнява на 4,5 млн. лева и представлява 5,2% от всички изплатени субсидии - 81 млн. лева на проверените 288 обекта. 

От проверката на разплащателната агенция са  установени

нередности и по-малки отклонения в 74 къщи за гости

Санкцията при тях ще е от 5 до 15% от стойността на подкрепата, която им се полага. В два от тези 74 обекта проверяващите са открили конфликт на интереси със служители на фонда. Каква ще е санкцията за тях, ще реши комисия, специално сформирана за случая, съобщи Живко Живков, изп.-директор на ДФ "Земеделие". 

Всички договори по мярка 311 и мярка 312 по ПРСР 2007-2013 общо са били 1062 на стойност 299 млн. лв., като от тях 746 проекта са с изплатена субсидия на стойност 202 млн. лв.

"От тези 746 всички, които останаха в мониторинг до края на тази година - общо 288, бяха проверени от екипи на фонда, включително и в присъствието и на медии." Това обяви Калоян Калоянов - ресорен зам.- изпълнителен директор и ръководител на 113-те екипа, които са направили пълната ревизия за две седмици.  

Най-много "лъжливи" къщи за гости

има в София област - 4. От останалите две са в областите Благоевград, 2 в  Пазарджик. По една са в Видин, Варна,  Добрич, Разград, Шумен, Бургас и Пловдив.

Такава пълна проверка правим за първи път, каза още министър Танева и допълни, че всеки кандидатствал ще трябва да може да се защити.

Отделно всички 746 къщи ще бъдат проверени и от прокуратурата. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Новини
Няма снимка

И утре ще е топло, температурите до 37 градуса

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Утре ще е слънчево, след обяд ще има временни увеличения на облачността, но ще е почти без валежи. Преди обяд в Източна България ще духа до умерен вятър от

Няма снимка

Курс за социални иновации в селските райони обучава 25 пионери от Европа

Курс за социални иновации в малките населени места ще даде примери за дълготрайни решения срещу проблемите на демографията, околната среда и икономическия застой.

Няма снимка

Копачи на криптовалута крадат ток, 3 села пострадаха

Нов вид кражби на ток - копачи на криптовалута крадат ток от трафопостовете. В търсенето на виртуални пари, те вече са похарчили ток за над половин милион лева, без да платят и стотинка.

Няма снимка

Висок риск от полски и горски пожари. Експерти: Да не се палят стърнища!

Увеличава се рискът от полски и горски пожари, предава Нова тв. Степента на опасност е „много голяма” в областите Силистра, Хасково и Бургас и „екстремна” в централните части на Ямболска област.

Няма снимка

Слънчево и температури до 35 градуса днес

Времето ще е предимно слънчево, след обяд - с временни увеличения на облачността. В Източна България ще духа слаб до умерен югоизточен вятър, предава БТА.

Няма снимка

Африканската чума влезе в свинеферма със 17 хил. животни (Обзор)

Тя е в русенско село. Умъртвяват всички прасета в радиус от 3 километра Африканската чума стигна до индустриален свинекомплекс в България, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните

Още от Фермер
Няма снимка

Разхлаждащо зоолакомство

Рецепта на Алекс - стопанка на кучето Цезар Алекс - стопанката на кучето Цезар, споделя своя авторска рецепта за вкусен зоодесерт, който може да разхлади и вашите изнурени от жегата любимци.

Няма снимка

Почиствайте ушите на котката веднъж месечно

Профилактично почистване на ушите на котката е достатъчно да правите веднъж месечно, тъй като в ушите на животното не бива да се натрупва нищо излишно.

Няма снимка

Когато медът кристализира

това свързано ли е с качеството му, иска да знае нашата читателка Ваня Тодорова от София. С кристализацията на пчелния мед много често се злоупотребява.

Няма снимка

З важни хранителни елементи

Калий Подобрява здравното състояние на дръвчетата. Предпазва от стресови ситуации, регулира водния им режим. Калият подобрява обагрянето на плодовете,

Няма снимка

Панакота с ягоди

Този превъзходен италиански десерт с пресни ягоди ще е отличен завършек на семейната вечеря на вилата. Продукти: 0,5 кг ягоди, 0,5 ч. чаша прясно мляко, 0,5 ч. чаша захар, 1,5 ч.

Няма снимка

Салата от зелен грах

Опитайте се да направите тази необичайна салата и ще се изненадате колко е вкусно! Продукти: 800 г зелен грах, 100 г твърд кашкавал, 100 г моцарела или бяло сирене, 200 г шунка, 1 глава лук,