Ето как да приготвите сероваров разтвор

13 юли 2019 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 33039
Няма снимка
1 2 3 4
 

Този препарат за растителна защита представлява воден разтвор на калциеви полисулфиди. Може да се получи по фабричен начин и в домашни условия.

Първите сведения за употребата му са от 40-те години на 19 век във Франция, когато е бил използван срещу причинителя на брашнестата мана(оидиум) по лозата. През 1886 г. в Калифорния пък за първи път е използван в борбата срещу лозовата щитоносна въшка. В началото на 20 век започва и промишленото му производство. Днес е разрешен за употреба както в конвенционалното, така и в биологичното земеделие.

Сероваровият разтвор не се комбинира с други препарати за растителна защита. Използва се като средство за контрол на ранно и късно кафяво гниене по всички овощни видове; струпясване и брашнеста мана по ябълка и круша; червени листни петна по слива; гъбня сачмянка по костилкови; брашнеста мана по праскова; оидиум и сиво гниене по лоза. Може да се използва и при декоративни растения - например при розата. Не действа срещу причинителите на мана и други Оомицетни гъби.

Употреба:

- Зимно пръскане при семкови овощни видове в съотношение 1:6, а при костилкови - 1:10

- Предцъфтежно пръскане с 2% -ов разтвор (200 мл в 10л вода)

- Следцъфтежно пръскане с 1,6 до 1,8 % -ов разтвор (160-180 мл в 10 л вода)

Иползването му по време на цъфтеж е противопоказно.

Пръска се сутрин или привечер в ясно и тихо време, при температури между 10°С и 27° и не много силно слънце, за да се избегнат възможните пригори по листата. Повторно пръскане може да се прави през 10-15 дни. Препоръчително е да се обърне внимание за доброто опръскване и на почвата около стъблата.

Серо-варовият разтвор проявява предпазно и лекуващо действие. Лекуващото се обуславя от приемането на електрони от третираната повърхност, които се получават при разпадането на полисулфидите до елементарна сяра. По-късно сярата действа предпазно, оставайки на повърхността, чрез директен контакт със спорите или от разстояние чрез пaрите си.

За да приготвите 100 л разтвор ще са ви неибходими: 24 кг сяра на прах,

24 кг гасена или 12 кг негасена вар, вода и железен съд с вместимост 150-200 л.

Избира се подходящо място, където изпаренията няма да пречат на околните с миризмата си. Железният съд се поставя върху слаб източник на топлина и се отбелязва мястото, където нивото на разтвора ще достигне 100 л. В 30-40 л вода се разтваря варта до получаване на гъсто варово мляко ( ако използвате гасена вар ще бъде по-рядко на консистенция). Към него при постоянно разбъркване се прибавя сярата на порции, така че сместа да се превърне в гъста каша. След доброто разбъркване на сярата с варовото мляко се долива вода до вдигане на нивото до отбелязаното място, посочващо 100 л разтвор . Отбележете това ниво и на бъркалката. В последстиве допълнително ще се добавят още 15-20 л вода, които служат за компенсиране на водата при изпарение.

След това източникът на топлина се засилва. Варенето продължава 30-40 минути с често разбъркване, като постоянно се следи нивото на сместа - то не трябва да пада под 100 л. През това време разтворът потъмнява,, а образувалата се пяна изчезва.

Полученият разтвор се оставя да се утаи в продължение на 24 часа. След това бистрата част се отделя, а утайката се изхвърля. Готовият серо-варов разтвор има оранжево-червен цвят и миризма на развалени яйца. Налива се с прецеждане в чисти, плътно затворени съдове и по този начин се съхранява продължително време. Не бива да се замразява!

Неразреденият серо-варов разтвор е силно алкален и ще причини разяждане при досег с кожата. Задължително е да се носят дълги дрехи, ръкавици, маска и предпазни очила по време на приготвяне и пръскане с разтвора.

Подготви: Боряна Плашкова

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Няколко правила за изба у дома

За да имате запазено отлежало вино За да имате хубаво отлежало вино, много често искате да направите у дома изба, която отговаряйки на различни, но важни критерии ще може да е по-близо до

Няма снимка

Виното - или в бъчва, или в стъкло

Появила се е и нова мода за опазване на вино в буркани, но експерти не я приветстват Най-добрите контейнери за съхранение на вино са традиционните бъчви или стъклените бутилки

Няма снимка

Кратките, но най-важни съвети за резитбата на лозите

Важно е да подрязвате лозите преди да потече мъзгата, както съветват старите хора и опитните майстори. Ако закъснеете, има голяма опасност да нараните растението и то да започне да плаче

Няма снимка

Колко да се чака при пропаднала лоза

В случаи на загинали или както казват стопаните пропаднали лози, има няколко начина за действие. Изборът, разбира се, трябва да зависи от това дали става дума за малко или по-голямо насаждение

Няма снимка

Изведнъж ципа покри виното

Това как се премахва в домашни условия? Изведнъж една ципа покри виното ми, казва Ангел Джамбазов по телефона от Горна Оряховица. Пита ни на какво би могло да се дължи това и знаем ли какви мерки да

Няма снимка

Как се прави домашен чипс за багрене на ракия

Черница, дъб или акация са признати за целта Как да постигнете добър на цвят и качествен домашен чипс. Спокойно можете да се доверите на нашия консултант инж. техн

Още от Фермер
Няма снимка

Експерт: При напускане по взаимно съгласие служителят губи част от правата си

В условията на коронавирусна пандемия много хора губят работата си. "При прекратяване на трудовите договори служителите трябва внимателно да разгледат предложенията на работодателите им"

Няма снимка

Дини и пъпеши се сеят при температура на почвата в слоя 0-10 см 14-15оС

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ У нас на много места в полските райони условията са подходящи за отглеждането на дини и пъпеши чрез директна сеитба (за средноранно производство) и чрез разсад

Няма снимка

МЗХГ: Заплахата за повишаване на цените на храните е манипулативна

Позицията на Сдружението за модерна търговия, представляваща големите търговски вериги, е манипулативна по отношение на заплахите за покачване на цените на храните

Няма снимка

Слънчево и до 18 градуса днес

Затоплянето продължава. Времето днес ще бъде слънчево със слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър. Минималните температури ще са между минус 1 и 4 градуса

Няма снимка

Срещу търговските вериги – с постановление

Така МЗХГ реши да действа и пусна проекта до всички заинтересовани страни за становище Министерство на земеделието, храните и горите предложи в търговските обекти да бъде излагана повече българска

Няма снимка

Преходът към нова ОСП засега остава 1 година

2021 г. ще бъде годината за това Специалният комитет по селско стопанство одобри позицията си и връчи мандат на Хърватското председателството да започне преговори с Европейския парламент (ЕП) по