Ето как да приготвите сероваров разтвор

13 юли 2019 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 53289
Няма снимка
1 2 3 4
 

Този препарат за растителна защита представлява воден разтвор на калциеви полисулфиди. Може да се получи по фабричен начин и в домашни условия.

Първите сведения за употребата му са от 40-те години на 19 век във Франция, когато е бил използван срещу причинителя на брашнестата мана(оидиум) по лозата. През 1886 г. в Калифорния пък за първи път е използван в борбата срещу лозовата щитоносна въшка. В началото на 20 век започва и промишленото му производство. Днес е разрешен за употреба както в конвенционалното, така и в биологичното земеделие.

Сероваровият разтвор не се комбинира с други препарати за растителна защита. Използва се като средство за контрол на ранно и късно кафяво гниене по всички овощни видове; струпясване и брашнеста мана по ябълка и круша; червени листни петна по слива; гъбня сачмянка по костилкови; брашнеста мана по праскова; оидиум и сиво гниене по лоза. Може да се използва и при декоративни растения - например при розата. Не действа срещу причинителите на мана и други Оомицетни гъби.

Употреба:

- Зимно пръскане при семкови овощни видове в съотношение 1:6, а при костилкови - 1:10

- Предцъфтежно пръскане с 2% -ов разтвор (200 мл в 10л вода)

- Следцъфтежно пръскане с 1,6 до 1,8 % -ов разтвор (160-180 мл в 10 л вода)

Иползването му по време на цъфтеж е противопоказно.

Пръска се сутрин или привечер в ясно и тихо време, при температури между 10°С и 27° и не много силно слънце, за да се избегнат възможните пригори по листата. Повторно пръскане може да се прави през 10-15 дни. Препоръчително е да се обърне внимание за доброто опръскване и на почвата около стъблата.

Серо-варовият разтвор проявява предпазно и лекуващо действие. Лекуващото се обуславя от приемането на електрони от третираната повърхност, които се получават при разпадането на полисулфидите до елементарна сяра. По-късно сярата действа предпазно, оставайки на повърхността, чрез директен контакт със спорите или от разстояние чрез пaрите си.

За да приготвите 100 л разтвор ще са ви неибходими: 24 кг сяра на прах,

24 кг гасена или 12 кг негасена вар, вода и железен съд с вместимост 150-200 л.

Избира се подходящо място, където изпаренията няма да пречат на околните с миризмата си. Железният съд се поставя върху слаб източник на топлина и се отбелязва мястото, където нивото на разтвора ще достигне 100 л. В 30-40 л вода се разтваря варта до получаване на гъсто варово мляко ( ако използвате гасена вар ще бъде по-рядко на консистенция). Към него при постоянно разбъркване се прибавя сярата на порции, така че сместа да се превърне в гъста каша. След доброто разбъркване на сярата с варовото мляко се долива вода до вдигане на нивото до отбелязаното място, посочващо 100 л разтвор . Отбележете това ниво и на бъркалката. В последстиве допълнително ще се добавят още 15-20 л вода, които служат за компенсиране на водата при изпарение.

След това източникът на топлина се засилва. Варенето продължава 30-40 минути с често разбъркване, като постоянно се следи нивото на сместа - то не трябва да пада под 100 л. През това време разтворът потъмнява,, а образувалата се пяна изчезва.

Полученият разтвор се оставя да се утаи в продължение на 24 часа. След това бистрата част се отделя, а утайката се изхвърля. Готовият серо-варов разтвор има оранжево-червен цвят и миризма на развалени яйца. Налива се с прецеждане в чисти, плътно затворени съдове и по този начин се съхранява продължително време. Не бива да се замразява!

Неразреденият серо-варов разтвор е силно алкален и ще причини разяждане при досег с кожата. Задължително е да се носят дълги дрехи, ръкавици, маска и предпазни очила по време на приготвяне и пръскане с разтвора.

Подготви: Боряна Плашкова

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Лозите искат почистване

За успешното им презимуване се погрижете сега За спокойното презимуване на лозите и асмите, преди да направите основната обработка на почвата, е добре да приложите някои елементарни профилактични

Няма снимка

Как се прави ракия от картофи?

При наличие на суровина, която тази година е в изобилие, може да се направи ракия от картофи! Рецептата е изпитана в райони, където стопаните имат много картофи в късна есен и зима

Няма снимка

За качествено малко лозе

Искам да създам хубаво лозе и пак с вашите съвети, ни е написала Донка Георгиева от село Рупци, Видинско. Тя казва, че както преди години сме й помогнали да създаде овощна градина

Няма снимка

5 неща, за които да следите при покупката на лозички

Как изглежда качествената вкоренена лозичка? И защо поне 5 неща трябва да потърсите и одобрите по растението, което пазарувате? Те са: * Да има добра спойка между подложката и калема - добре

Няма снимка

Много е важен изборът на място за лозето

Създаването на ново лозово насаждение започва с избора на място. Това е първото и много важно действие, с което най-успешно ще се справи специалист, познаващ добре изискванията на лозата към

Няма снимка

Оригинален ябълков оцет

Ябълковият оцет стана много актуален, особено след твърденията, че е много полезен срещу корона вируса. Получава се от ябълково вино А то се приготвя по следната рецепта:­ Използват се ябълки

Още от Фермер
Няма снимка

Селскостопанската продукция на ЕС се е увеличила с 2,4% през 2019 г.

Увеличението се дължи предимно на сектор животновъдство Общата селскостопанска продукция в Европейския съюз се равнява на 418,0 млрд. евро през 2019 г., което е с 2,4% повече в сравнение с 2018 г

Няма снимка

Включете в дажбите жълъди с трици

Дъбовите и буковите жълъди са ценен сезонен източник на фураж не само за свине, но и за овце и кози. Узрелите дъбови жълъди съдържат около 50% сухо вещество

Няма снимка

Дрождираните храни са апетитни

За приготвянето им използвайте смлени зърнени храни. Може да дрождирате и трици, и варени картофи. Дрожидарането приготвяйте в съдове, които задържат топлина - дървени каци или метални съдове с

Няма снимка

Стълбите в градината

Градинският парцел рядко е идеално равен. Почти винаги релефът има височинни разлики. На места те са незначителни, което не създава особен дискомфорт, но могат да бъдат и доста големи

Няма снимка

Полиетиленов тунел за разсад и ранни зеленчуци

Все повече градинари правят в дворовете си полиетиленови парници или малки оранжерии, в които да отглеждат непретенциозни култури в студените месеци от годината

Няма снимка

Несигурно бъдеще за пазара на агротехника

Втората вълна на коронавируса заплашва да забави пазара на селскостопански машини, точно когато той показваше признаци на възстановяване след първата вълна по-рано през годината Това каза президентът