Ето как да приготвите сероваров разтвор

13 юли 2019 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 60642
Няма снимка
1 2 3 4
 

Този препарат за растителна защита представлява воден разтвор на калциеви полисулфиди. Може да се получи по фабричен начин и в домашни условия.

Първите сведения за употребата му са от 40-те години на 19 век във Франция, когато е бил използван срещу причинителя на брашнестата мана(оидиум) по лозата. През 1886 г. в Калифорния пък за първи път е използван в борбата срещу лозовата щитоносна въшка. В началото на 20 век започва и промишленото му производство. Днес е разрешен за употреба както в конвенционалното, така и в биологичното земеделие.

Сероваровият разтвор не се комбинира с други препарати за растителна защита. Използва се като средство за контрол на ранно и късно кафяво гниене по всички овощни видове; струпясване и брашнеста мана по ябълка и круша; червени листни петна по слива; гъбня сачмянка по костилкови; брашнеста мана по праскова; оидиум и сиво гниене по лоза. Може да се използва и при декоративни растения - например при розата. Не действа срещу причинителите на мана и други Оомицетни гъби.

Употреба:

- Зимно пръскане при семкови овощни видове в съотношение 1:6, а при костилкови - 1:10

- Предцъфтежно пръскане с 2% -ов разтвор (200 мл в 10л вода)

- Следцъфтежно пръскане с 1,6 до 1,8 % -ов разтвор (160-180 мл в 10 л вода)

Иползването му по време на цъфтеж е противопоказно.

Пръска се сутрин или привечер в ясно и тихо време, при температури между 10°С и 27° и не много силно слънце, за да се избегнат възможните пригори по листата. Повторно пръскане може да се прави през 10-15 дни. Препоръчително е да се обърне внимание за доброто опръскване и на почвата около стъблата.

Серо-варовият разтвор проявява предпазно и лекуващо действие. Лекуващото се обуславя от приемането на електрони от третираната повърхност, които се получават при разпадането на полисулфидите до елементарна сяра. По-късно сярата действа предпазно, оставайки на повърхността, чрез директен контакт със спорите или от разстояние чрез пaрите си.

За да приготвите 100 л разтвор ще са ви неибходими: 24 кг сяра на прах,

24 кг гасена или 12 кг негасена вар, вода и железен съд с вместимост 150-200 л.

Избира се подходящо място, където изпаренията няма да пречат на околните с миризмата си. Железният съд се поставя върху слаб източник на топлина и се отбелязва мястото, където нивото на разтвора ще достигне 100 л. В 30-40 л вода се разтваря варта до получаване на гъсто варово мляко ( ако използвате гасена вар ще бъде по-рядко на консистенция). Към него при постоянно разбъркване се прибавя сярата на порции, така че сместа да се превърне в гъста каша. След доброто разбъркване на сярата с варовото мляко се долива вода до вдигане на нивото до отбелязаното място, посочващо 100 л разтвор . Отбележете това ниво и на бъркалката. В последстиве допълнително ще се добавят още 15-20 л вода, които служат за компенсиране на водата при изпарение.

След това източникът на топлина се засилва. Варенето продължава 30-40 минути с често разбъркване, като постоянно се следи нивото на сместа - то не трябва да пада под 100 л. През това време разтворът потъмнява,, а образувалата се пяна изчезва.

Полученият разтвор се оставя да се утаи в продължение на 24 часа. След това бистрата част се отделя, а утайката се изхвърля. Готовият серо-варов разтвор има оранжево-червен цвят и миризма на развалени яйца. Налива се с прецеждане в чисти, плътно затворени съдове и по този начин се съхранява продължително време. Не бива да се замразява!

Неразреденият серо-варов разтвор е силно алкален и ще причини разяждане при досег с кожата. Задължително е да се носят дълги дрехи, ръкавици, маска и предпазни очила по време на приготвяне и пръскане с разтвора.

Подготви: Боряна Плашкова

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Нов сорт на старата лоза - как може да се направи

Читател ни пише, че преди години си е купил от пазара в областния град препоръчани му лози, които обаче се оказали не от сорта, който е обявен. Чувал от други любители, че това се е случвало и на тях

Няма снимка

Някои лозички може да имат отоци от студа

Читателката ни Людмила Виденова от Казанлък, която е запален хоби фермер и отглежда и лозички, ни попита дали е възможно по тях да се появят отоци от студовете

Няма снимка

Старателно измийте изпразненото буре

Ако в него е имало вкиснало вино, не се и опитвайте Старите винари казват, че бурето прави виното. И днес има много любители на правенето на домашно вино, традиционалисти

Няма снимка

Пролетното засаждане на лози - за и против

Засаждането на лози през пролетта не е традиционно за масивите в нашата страна, но напоследък започва да става все по-предпочитано от стопаните с дворове и вили

Няма снимка

Сортове бяло винено грозде за Софийско

По молба на нашия читател Димитър Димитров Димитър Димитров се интересува кои бели винени сортове лози са подходящи за Софийския район, където иска да ги засади

Няма снимка

От какво зависи кореновата система

Пита Светла Панайотова от село Герман, Софийско Всеки лозар знае, че растенията му развиват много мощна коренова система и в широчина, и в дълбочина. И

Още от Фермер
Няма снимка

Умни торачки пазят строго норми и хигиена на полето

С отлична маневреност постигат висока производителност дори при най-тежки и трудни терени Подхранването на зимните култури с азотни торове е едно от най-важните агротехнически мероприятия

Няма снимка

ФАО: Световните цени на храните растат за девети пореден месец

Прогнозата е производството на пшеница да се увеличи през 2021 г. Ново покачване на цените на храните през февруари за девети пореден месец, сочат данните

Няма снимка

Не допускайте нарушаване на репродукцията при кравите

Пропуски в мониторинга на женските разплодни животни водят до затруднено заплождане през зимата, напомнят специалистите Заплождането на кравите се извършва до 80-ия ден след отелването

Няма снимка

Минерали и витамини за телето

Започнете да му давате стартерна смеска, след като стане на 1 седмица Специално за малки телета у нас се произвеждат т.нар. стартерни смески, които съдържат 18% суров протеин

Няма снимка

Днес ще е тихо и слънчево

През деня над Западна и Централна България ще преобладава слънчево време, повече облаци ще има над източните райони. Ще е почти тихо. Минималните температури ще са между минус 4 и 1 градуса

Няма снимка

Защо кучето не обича да бъде четкано?

Някои любимци изпитват безпокойство, може дори да хапят Докато много кучета обичат да бъдат глезени, някои от тях полудяват, когато видят четка. Но тя не е просто чудесен начин да поддържате любимеца