Ето как да приготвите сероваров разтвор

13 юли 2019 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Този препарат за растителна защита представлява воден разтвор на калциеви полисулфиди. Може да се получи по фабричен начин и в домашни условия.

Първите сведения за употребата му са от 40-те години на 19 век във Франция, когато е бил използван срещу причинителя на брашнестата мана(оидиум) по лозата. През 1886 г. в Калифорния пък за първи път е използван в борбата срещу лозовата щитоносна въшка. В началото на 20 век започва и промишленото му производство. Днес е разрешен за употреба както в конвенционалното, така и в биологичното земеделие.

Сероваровият разтвор не се комбинира с други препарати за растителна защита. Използва се като средство за контрол на ранно и късно кафяво гниене по всички овощни видове; струпясване и брашнеста мана по ябълка и круша; червени листни петна по слива; гъбня сачмянка по костилкови; брашнеста мана по праскова; оидиум и сиво гниене по лоза. Може да се използва и при декоративни растения - например при розата. Не действа срещу причинителите на мана и други Оомицетни гъби.

Употреба:

- Зимно пръскане при семкови овощни видове в съотношение 1:6, а при костилкови - 1:10

- Предцъфтежно пръскане с 2% -ов разтвор (200 мл в 10л вода)

- Следцъфтежно пръскане с 1,6 до 1,8 % -ов разтвор (160-180 мл в 10 л вода)

Иползването му по време на цъфтеж е противопоказно.

Пръска се сутрин или привечер в ясно и тихо време, при температури между 10°С и 27° и не много силно слънце, за да се избегнат възможните пригори по листата. Повторно пръскане може да се прави през 10-15 дни. Препоръчително е да се обърне внимание за доброто опръскване и на почвата около стъблата.

Серо-варовият разтвор проявява предпазно и лекуващо действие. Лекуващото се обуславя от приемането на електрони от третираната повърхност, които се получават при разпадането на полисулфидите до елементарна сяра. По-късно сярата действа предпазно, оставайки на повърхността, чрез директен контакт със спорите или от разстояние чрез пaрите си.

За да приготвите 100 л разтвор ще са ви неибходими: 24 кг сяра на прах,

24 кг гасена или 12 кг негасена вар, вода и железен съд с вместимост 150-200 л.

Избира се подходящо място, където изпаренията няма да пречат на околните с миризмата си. Железният съд се поставя върху слаб източник на топлина и се отбелязва мястото, където нивото на разтвора ще достигне 100 л. В 30-40 л вода се разтваря варта до получаване на гъсто варово мляко ( ако използвате гасена вар ще бъде по-рядко на консистенция). Към него при постоянно разбъркване се прибавя сярата на порции, така че сместа да се превърне в гъста каша. След доброто разбъркване на сярата с варовото мляко се долива вода до вдигане на нивото до отбелязаното място, посочващо 100 л разтвор . Отбележете това ниво и на бъркалката. В последстиве допълнително ще се добавят още 15-20 л вода, които служат за компенсиране на водата при изпарение.

След това източникът на топлина се засилва. Варенето продължава 30-40 минути с често разбъркване, като постоянно се следи нивото на сместа - то не трябва да пада под 100 л. През това време разтворът потъмнява,, а образувалата се пяна изчезва.

Полученият разтвор се оставя да се утаи в продължение на 24 часа. След това бистрата част се отделя, а утайката се изхвърля. Готовият серо-варов разтвор има оранжево-червен цвят и миризма на развалени яйца. Налива се с прецеждане в чисти, плътно затворени съдове и по този начин се съхранява продължително време. Не бива да се замразява!

Неразреденият серо-варов разтвор е силно алкален и ще причини разяждане при досег с кожата. Задължително е да се носят дълги дрехи, ръкавици, маска и предпазни очила по време на приготвяне и пръскане с разтвора.

Подготви: Боряна Плашкова

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Изведнъж ципа покри виното

Това как се премахва в домашни условия? Изведнъж една ципа покри виното ми, казва Ангел Джамбазов по телефона от Горна Оряховица. Пита ни на какво би могло да се дължи това и знаем ли какви мерки да

Няма снимка

Как се прави домашен чипс за багрене на ракия

Черница, дъб или акация са признати за целта Как да постигнете добър на цвят и качествен домашен чипс. Спокойно можете да се доверите на нашия консултант инж. техн

Няма снимка

За феновете на химията - багрене на ракия

С купешка жълта боя Някои домашни майстори питат дали могат да ползват малки дози жълта сладкарска боя. Ние специално не сме почитатели на този вид химия

Няма снимка

За почитатели на сладката жилка - багрене на ракията с карамел

Да го правят на бавен огън За почитателите на карамеловия цвят на ракията и лекия му приятен аромат първо ще кажем, че трябва да го използват за размиване много пестеливо

Няма снимка

Как най-успешно да обагря ракията

Пита ни Венета Колева Много стопани у нас не разполагат с бъчви и съхраняват ракията в дамаджани или пластмасови съдове. Естествено е, че тя там не може да се оцвети и остава безлично бяла

Няма снимка

Как “страдат” ракиите

Отстраняването на един или друг недостиг е сравнително възможно Тук накратко ще маркираме дефектите при напитката. По-късно ще отговаряме и на по-конкретни въпроси

Още от Фермер
Няма снимка

Тютюнопроизводителите ще получат над 76 млн. лв. преходна национална помощ

До 29 февруари тютюнопроизводителите ще получат малко над 76 млн. лв. преходна национална помощ за кампания 2019 г. Това е станало известно на провелото се заседание на Консултативния съвет по тютюна

Няма снимка

SWOT анализът за развитието на селските райони ще бъде представен и обсъден в петък

На 24 януари - петък, ще бъде обсъден последният SWOT анализ, който ще помогне за изготвянето на националния стратегически план на България за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г

Няма снимка

Какво е икономическото въздействие на опрашителите

В ЕС 78% от дивите цветя и 84% от видовете култури зависят, поне отчасти, от насекомите, за да произвеждат семена, сочат данните на Европесйката комисия

Няма снимка

Принудителният покой е рисков

След дълбокия покой, ако времето продължава да е студено, дръвчетата преминават в принудителен покой. По време на принудителния покой овошките стават уязвими на температурните условия

Няма снимка

Зайци кихат и им тече носът

Простудили са се Не трябва да се бърка обикновената простуда при зайците например с инфекциозния ринит. Признаци на простуда при зайците: слизести изтечения от носа; периодично кихане; потиснатост и

Няма снимка

Службата за съвети ще съобщи своите приоритети 2020

На 23 януари 2020 г. в град Луковит, област Ловеч ще се проведе годишна работна среща на Националната служба за съвети в земеделието. Тя ще е придружена от обучение на експертите от службата