Следете през 2-3 г. pH на почвите, хумуса и хранителните елементи

18 юли 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2
 

Съветва проф. Венета Кръстева от Институт “Пушкаров”

Диана Ванчева

Немалка част от българските фермери вече имат пълно доверие на почвените изследвания и се опират на тях, когато подбират площи и култури.

Това е добра съвременна тенденция, заяви пред в.“Български фермер” проф. Венета Кръстева, зам.-директор на Института по почвознание “Никола Пушкаров”.

Според нея земеделските производители, които ползват услугите на лабораторията към института, вече печелят добавена стойност от анализите, които получават.

Тя казва, че други фермери, които не го правят, грешат.

Изследванията дават отлична картина на нивите им, и ако не всяка година, то поне веднъж на 2-3 години трябва да изследват своите почви.

Така ще знаят каква е киселинноста им, какви хранителни елементи съдържат, имат ли достатъчно хумус или е на изчерпване. Това е индикатор каква технология могат да използват, какво и как е най-подходящо да отглеждат, как да подхранват.

Втора добра тенденция, която се забелязва в последните години е, че голяма част от арендаторите вече са купили нивите, които обработват. В резултат коренно са променили отношението си към земята и се държат като собственици. Избледнява старото почти хищническо отношение към земята, което се забелязваше преди петнадесетина-двадесет години от страна на наематели, казва тя.

Според проф. Кръстева земеделците, които дойдат за климатично-почвени изследвания в лабораторията, ще получат пълна представа и за това на какъв тип почни са нивите им и какви плюсове или минуси имат.

Правим както почвени анализи, така и характеристики на отделни райони за пригодност към дадени култури казва проф. Кръстева.

Може да се прецени дали и доколко дадени ареали са подходящи за създаване на градини и трайни насаждения.

Учените от клон "Растителна защита" към института пък дават консултации за актуалните болести по растенията - наши, както и такива, които влизат от чужди страни и как да се справят с тях.

Оказва се много полезно това, че екипите ни работят с натрупване от доста десетилетия и имат богата база данни - така могат да правят сравнения с почвените проучвания, правени преди десетилетия. .

Проф.Кръстева твърди, че преди години почвите са страдали от прекомерна употреба на медни препарати но към днешна дата не е така.

Изключение правят някои сервитутни зони около КЦМ “Пловдив”, където не е препоръчително да се отглеждане на земеделски култури.

Може да се констатира със задоволство, че днес българските почви са доста чисти с което вече не могат да се похвалят вече редица аграрни европейски държави.

Повечето райони у нас са подходящи за биологично земеделие, допълва тя.

При развиващото се интензивно земеделие, проф. Кръстева препоръчва фермерите да торят винаги дозирано и да не прекаляват със съставките.

Особено с азота, който в Северна България може бързо да вкисли почвите, ако е в по-високи дози.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Прогноза за значителен внос на царевица в Европа

Саудитска Арабия обяви търг вчера за закупуването на 780 000 тона фуражен ечемик. Срокът за доставка е от октомври до декември. Европейските и по-специално френските износители,

Няма снимка

"Агрион" продава над 5000 ниви на цени от 300 лв./дка

Парцели в цялата страна се предлагат на разсрочено плащане Засилен интерес към земеделските земи, предлагани от „Агрион“, отчетоха от компанията за управление на поземлени активи.

Няма снимка

Рапицата на Euronext се търгува на нов максимум

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

Няма снимка

Изкупните цени на европейското мляко тръгват нагоре

В началото на второто шестмесечие на годината изкупните цени на млечната суровина в ЕС се стабилизират, съобщава topagrar.com, като се позовава на информация на Еврокомисията.

Няма снимка

Френски земеделски производители правят от сламки от био ръж, "гилотинираха" пластмасата

От първата си реколта земеделските производители Ив и Жоли Деброк са произвели един милион сламки за пиене, всички биоразградими, многократно използваеми и устойчиви както на студа,

Няма снимка

Британците похарчиха 4 млрд. евро за запасяване със стоки в случай на Brexit без сделка

Британските жители се подготвят за това, което може да възникне след излизането на Великобритания от ЕС, съобщава Еuronews. Проучване, публикувано този понеделник, разкрива,

Още от Фермер
Няма снимка

Идва ерата на комара, пчелата изчезва

Топенето на арктическия лед ще събуди древни бацили Жегата ще се понася по-леко от дебелите Има и добра новина за глобалното затопляне, но не за хората, а за комарите

Няма снимка

Първият български медомат е в Бургас

Първият медомат у нас зарадва бургазлии. Той е разположен в експоцентър „Флора“ в Морската градина. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас за Фокус.

Няма снимка

Младежи купиха цяло село, ще споделят заедно старините си

В иcпaнcкия рeгиoн Гaлиcия групa приятeли влoжили личнитe cи cпecтявaния в пoкупкaтa нa цялo ceлo, кoeтo ce нaмирa в близocт дo eдин oт нaй-извecтнитe мaршрути в Caнтягo дe Кoмпocтeлa, пише Факти.бг.

Няма снимка

ЕК направи пакет от уроци за земеделие, подходящи за ученици

Готови уроци по земеделие и околна среда, насочени към ученици от 11 до 15 годишна възраст, ще могат да се използват в европейските училища. Комплектът от учебни материали за учителите,

Няма снимка

Големината на подхранваните маточници също се отразява на качеството им

Ако маточниците са над 18-20 броя на серия, качеството се намалява. В майкопроизводителните стопанства по толкова ли залагат? При естествените свищеви маточници те не са повече от 12-15.

Няма снимка

Портокалов чийзкейк

Невероятен десерт, който няма да ви отнеме повече от половин час Продукти: За "тестото" (не се страхувайте, няма да се налага да печете!): 250-260 г ронливи бисквити, 80 г разтопено масло, щипка сол.