Зърнокомбайните наваксват ниския старт

15 юли 2019 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2
 

Нови регистрирани машини за първата половина на годината.

Товарачите продължават да вдигат позиции.

Спад при продажбите на трактори спрямо 2018 г.

Ивона Величкова

Според новата статистика на сектор Контрол и техническа инспекция към Министерството на земеделието, храните и горите за новите регистрирани машини от началото на годината ситуацията с техниката продължава да върви разнопосочно. При някои машини тя определено е положителна, докато при други продажбите осезаемо се движат надолу.

Тракторите, както беше в първото тримесечие, все още бележат спад спрямо предходната година. Новите регистрирани машини за първата половина на 2019-а са 529, докато през 2018-а те са наброявали 612.

Разликата от 83 трактора определено не е никак малка, напротив - доста по-значителна е от разликата, отбелязана до март месец.

Противно на това, положението при товарачите изглежда все по-добре. Възходът на бойките от първото тримесечие продължава и през второто. Новите регистрирани телескопични товарачи от януари до юни тази година са 139, а през 2018-а те са били с 20 по-малко - 119

При челните товарачи разликата също е осезаема: 83 през 2019-а спрямо 66 през миналата година.

Що се отнася до комбайните тенденцията несъмнено изглежда по-положителна, сравнено с началото на годината. За първото шестмесечие са регистрирани 87 нови машини, което е цели 81 комбайна само за три месеца

За периода януари-юни 2018-а бройката е била 94. Тези данни сочат незначителен спад тази година спрямо предходната.

Явно реколтата все пак се е развила добре и земеделските производители са решили да вложат средства в обновяване на зърноприбиращите машини.

Прогнозите за стагнация на пазара за техника продължават да дебнат зад ъгъла, но сякаш вече не са толкова лоши. Все пак се наблюдава движение и инвестициите в нови машини продължават да са на дневен ред, въпреки непостоянния климат и непредвидимите печалби. Все още остава да видим в каква насока ще премине остатъкът от годината и какво ще покаже статистиката. Така че продължаваме да следим ситуацията с интерес.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Безорни техники пълнят агроизложения по света

Машини за минимални обработки, при които се постига продуктивност и прецизност при работата на полето, ниски експлотационни разходи и значителна икономия на гориво - в отговор на пазарното

Няма снимка

Agritechnica 2019 ще се състои от 10 до 16 ноември в Хановер

Водещите теми на изложението са свързани с автоматизацията и роботизацията на иновативната техника, с отговорностите на фермерите и глобалното земеделие,

Няма снимка

Новости при хедерите на CLAAS

CLAAS разшири гамата си от хедери CONVIO и CONVIO FLEX с гъвкав режещ апарат. Линията ще бъде допълнена от модели 930 и 770 с работна ширина съответно 9,3 м и 7,7 м.

Няма снимка

Препятствията не могат да спрат армията от роботи на полето

Автономните машини дават възможност да се извършва последваща обработка на почвата по-точно и с по-малко инвестиции Роботите лесно се справят с повтарящи се операции.

Няма снимка

Пневматична сеялка UST за директна сеитба работи бързо и качествено на полета с минимална обработка

Екип на в. "Български фермер" Ползите от зърнопроизводство с минимална обработка на почвата са безпорни: - спестява време - снижава себестойността на продукцията - намалява амортизацията на

Няма снимка

Два нови магазина за резервни части откри Тайтън Машинъри България

Компанията разшири покритието си в страната - в Шумен и Видин Тайтън Машинъри България откри два нови магазина за резервни части - в Шумен и във Видин.

Още от Фермер
Няма снимка

Късните ябълки искат още храна

Подхранете ги с листен тор Късните сортове ябълки и круши, които в този период все още още нарастват, се нуждаят от още храна. Най-лесно в този момент е тя да се подаде като листен тор,

Няма снимка

Горещини и утре, температурите до 37 градуса

Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца, предава БТА. През нощта ще е ясно и почти тихо. Утре отново ще е слънчево, след обяд - и горещо.

Няма снимка

Как да разберете навреме има ли в семейството майка или се е загубила?

Това се определя по няколко начина, обяснява на пчеларите с по-малък опит ст. н. с. Боян Първулов 1. По поведението на пчелите, те са скупчени на прилетната дъска и трепкат неспокойно с крилцата си.

Няма снимка

Гъбар откри манатарка рекордьор, тежаща 1,8 кг

Необичайно голяма за региона на Смолян манатарка с тегло 1 кг 800 г е открита от гъбар в Пампорово, съобщи БТА. Гъбата рекордьор с диаметър 84 см е находка на гъбаря Лъчезар Митковски.

Няма снимка

Над 1300 прасета доброволно заклани в Ловешко, започва дезинфекцията в "заден двор"

Дивото прасе, отстреляно в района на Априлци, е единственият случай на африканската чума по свинете в област Ловеч засега. Днес месото от него е загробено.

Няма снимка

Френска група за правата на животните разпространи видео на крави с "илюминатори" в стомаха

Френска група за защита на правата на животните успява да  заснеме видео, на което  се виждат живи крави, чиито хълбоци са перфорирани и са с "отвори" в стомаха с цел проучване на храносмилането им,