Оптика вече сортира картофите

16 юли 2019 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Машините идентифицират и сортират лесно и ефективно редица повърхностни аномалии и заболявания

Разходите за експлоатация, възвръщаемост на инвестициите, качествено проектиране, обслужване и висока производителност са някои от основните предизвикателства и възможности, свързани с оборудването за сортиране на картофи. Следователно преработвателите на картофи трябва да разглеждат системата за сортиране през филтъра на техните специфични продукти и производствени изисквания. Те трябва да изберат система, която да е съобразена с нуждите им и предлага гъвкавост по отношение на подобренията, тъй като промяната на нуждите и технологичният напредък ще увеличат дългосрочната възвръщаемост на техните инвестиции.

Производителите и преработвателите на картофи винаги са били първите в хранително-вкусовата промишленост, които проявяват интерес към оптичните машини за сортиране. Това е обяснимо, защото те могат да извлекат значителни ползи от оборудване за сортиране, главно поради естеството на преработения продукт: картофите се сортират лесно (лек продукт с тъмни дефекти) и обикновено се обработват в големи количества 365 дни в годината, така че преработвателите могат да се възползват от предимствата на автоматичното сортиране, в сравнение с ръчния труд, с много по-постоянна възвръщаемост на инвестициите, отколкото във всеки друг сегмент.

Производителите смятат, че оптичните сортиращи машини ще бъдат използвани още по-често в бъдеще

Когато борбата срещу замърсителите се извършва стъпка по стъпка, резултатът е по-добър от опит за елиминирането им с един оптичен сортировач.

При приложенията, където е необходимо откриване на малки дефекти (1 mm), машината Dryce на компанията Raytec може успешно да се използва за сортиране на мити небелени картофи, белени картофи и замразени картофи на кубчета.

Тя отхвърля всички замърсители като чужди тела, дефекти в цвета и развалени продукти. Машината е оборудвана с най-иновативните технологии, осигуряващи точност и безопасност: двоен страничен изглед с 4 камери, 10 честотни импулсни LED светлини, висока резолюция 4K и интелигентна система за отхвърляне. В допълнение, тя има оригинален ултра-чист дизайн, гарантиращ високи стандарти на хигиена. Dryce има производствен капацитет до 40 т/ч.

Друга компания, която също носи иновации в своите машини за сортиране, е Herbert Engineering. Тя доставя системи за обработка на селскостопански, пресни продукти, преработка на хранителни продукти, обработка на материали и управление на отпадъците. Съоръженията за обработка на зеленчуци на Herbert са известни с качеството на проектиране и производство. Това означава по-дълъг живот, повишена надеждност, по-ниска поддръжка и по-ниски експлоатационни разходи.

Техният сортировач Oculus използва 360р визия, която позволява лесна и ефективна проверка на всяка част от клубена.

Oculus е снабден с инфрачервени камери за най-ефективна идентификация на зелените картофи и най-новите цифрови цветни камери, осигуряващи водеща резолюция на пазара за изключителна точност на идентификация на дефекти

Машината сортира изключително лесно и ефективно редица повърхностни аномалии и заболявания, включително натъртвания и прорези, обезцветяване на кожата, зелени и тъмни цветове и често срещани дефекти като неузрялост и механично увреждане, обикновена краста, пукнатини и черни точки.

По отношение на сортирането производителите на оборудване виждат ясна тенденция към увеличаване броя на сортировъчните обекти.

Способността да се изведат специални селекции и да се разделят продуктите на по-големи групи, като по този начин се повиши еднаквостта, увеличава потенциалната стойност, която може да се добави към суровината в производството.

Компанията Newtec, от своя страна, разработва алгоритми за анализ и определяне на оптималния начин за разделяне на дадена партида спрямо нуждите и изискванията на клиентите. С други думи, автоматизиране на процеса на подреждане според качеството и размера, въз основа на дадената суровина и спрямо поръчките, които трябва да се доставят. Тези нови характеристики премахват отговорностите, които експертните оператори имат при настройването на параметрите на сортиращите машини, като вместо това машината извършва настройките на параметрите, въз основа на голяма статистическа информация. По този начин оборудването осигурява много по-добри шансове за поставяне на дадените партиди картофи в продуктови групи въз основа на текущите бизнес стойности.

Една тенденция, забелязана от производителя Key Technology, включва преработватели на картофи, които все повече се интересуват от откриване или измерване на вътрешни стойности като захар, влажност и маслено съдържание с лентови сортировачи. Подобряването при откриването на вътрешни дефекти и позволяването на точен химиометричен анализ е област, в която компанията работи, за да се развие. Друга посока, към която се насочва сортиращата индустрия, е непрекъснатата нужда от системи, които функционират автономно и са по-интуитивни, когато се изисква човешка намеса.

Оборудван със софтуера Information Analytics, сортировачът на VERYX може да събира, анализира и споделя данни, докато едновременно сортира. Събирането на данни за продукта, преминаващ през сортировача, независимо дали тези данни се използват за вземане на решения за сортиране или не, позволява на процесорите да управляват по-добре суровините и да оптимизират процесите. Сортировачите VERYX предлагат най-новите постижения, включително авто обучение, алгоритми за самонастройване, диагностика за предсказване и интелигентни аларми в допълнение към FMAlert и Sort-to-Grade, които му позволяват да се адаптира към промените в продукта и околната среда без намеса на оператора.

Неотдавнашната област на напредък в оптичното сортиране е наличието на оптично сортиращо оборудване за използване при мръсни култури. Докато оптичното сортиране на измитата култура е все по-често срещано явление, премахването на камъни и буци от мръсна култура все още остава до голяма степен ръчен процес за повечето.

Visar Sortop Optical Sorter първоначално е бил проектиран за ефективно извличане на моркови с минимални изисквания за труд. Сега компанията работи с производителите и преработвателите за новия сортировъчен Visar за картофи.

Моделът на Sortop е разработен, за да внесе напълно автоматизиран оптичен сортировач в индустрията за картофи, който може да бъде използван както за измита, така и за немита продукция. Благодарение на своя интелигентен софтуер, Visar Optical сортировачът за картофи премахва необходимостта от досадно регулиране и програмиране, което често се изисква при други машини за сортиране.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Безорни техники пълнят агроизложения по света

Машини за минимални обработки, при които се постига продуктивност и прецизност при работата на полето, ниски експлотационни разходи и значителна икономия на гориво - в отговор на пазарното

Няма снимка

Agritechnica 2019 ще се състои от 10 до 16 ноември в Хановер

Водещите теми на изложението са свързани с автоматизацията и роботизацията на иновативната техника, с отговорностите на фермерите и глобалното земеделие,

Няма снимка

Новости при хедерите на CLAAS

CLAAS разшири гамата си от хедери CONVIO и CONVIO FLEX с гъвкав режещ апарат. Линията ще бъде допълнена от модели 930 и 770 с работна ширина съответно 9,3 м и 7,7 м.

Няма снимка

Препятствията не могат да спрат армията от роботи на полето

Автономните машини дават възможност да се извършва последваща обработка на почвата по-точно и с по-малко инвестиции Роботите лесно се справят с повтарящи се операции.

Няма снимка

Пневматична сеялка UST за директна сеитба работи бързо и качествено на полета с минимална обработка

Екип на в. "Български фермер" Ползите от зърнопроизводство с минимална обработка на почвата са безпорни: - спестява време - снижава себестойността на продукцията - намалява амортизацията на

Няма снимка

Два нови магазина за резервни части откри Тайтън Машинъри България

Компанията разшири покритието си в страната - в Шумен и Видин Тайтън Машинъри България откри два нови магазина за резервни части - в Шумен и във Видин.

Още от Фермер
Няма снимка

Кучетата вече сменят козината

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

Няма снимка

Рапицата на Euronext се търгува на нов максимум

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

Няма снимка

Здравословна салата с домати и маслини

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

Няма снимка

"За" и "против" отводките и майките (особено свищеви), произведени през август и по-късно

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

Няма снимка

Максимално опазване на новородените зайчета

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Няма снимка

Присаждането се прави бързо

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.