Кръвосмучещи мухи също пренасят африканската чума по свинете

25 юли 2019 Животновъдство 0     
Няма снимка
1 2
 

На 15 юли в "Български фермер" публикува изследването на датски учени, което доказва, че заразата от африканска чума по свинете се пренася и от кръвосмучещите (оборни) мухи. Анонс за публикацията имаше и в сайта bgfermer.bg. Въпреки това до вчера български експерти и учени продължаваха да твърдят, че кръвосмучещите не пранасят АЧС.

Използваме повода, че тази сутрин, 25 юли 2019 г., зам. министърът на земеделието Янко Иванов, заяви в ефира на  Би Ти Ви : "Най-модерните предположения на световни консултанти са, че преносител може да са кръвосмучещи и мухи", за да публикуваме отново резултатите от изследването.

Д-р Енрик Марко*

След като африканската чума по свинете буквално превзе Европа, а сега настъпва сериозно и в Югоизточна Азия хиляди свиневъди е необходимо да преразгледат биосигурността на фермите си.

За тях е важно да знаят възможните пътища на заразяване със смъртоносния за свинете вирус. Това е заболяване, което се пренася на големи разстояния вследствие на действията на хората или както в болшинството от случаите на заразяване в Европа - чрез дивите свине.

Основните фактори, способстващи пренасянето на вируса, са заразени кръв и месо, поглъщани от здрави свине. При това при преместването на къси разстояния основна причина на заразяването е непосредственият контакт.

В Източна Европа вирусът на африканската чума по свинете се разпространява и в свинеферми с висока биосигурност.

Изследване на датски учени (Ан-Софи Олесен, Луиз Лозе, Мете Фримондт Хансен и кол.) оценява риска от заразяване на свинете с вируса на африканската чума по свинете

при поглъщане

на оборни мухи

(Stomoxys calcitrans е кръвосмучеща муха - важен преносител на опасни за хора и животни заболявания).

Изследването е направено с дванадесет 8-9-седмични датски свине (хибриди Ландрас х Йоркшир х Дюрок), разделени в три групи, отглеждани в три отделни помещения с 3-степенно равнище на биосигурност.

Група 1 била инокулирана (изкуствено заразена) с кръв, смесена с кръв, получена от свине, заразени с АЧС-изолат от Полша.

Група 2 била инокулирана перорално (приемане през устата) с уловени оборни мухи (Stomoxys calcitrans), които след хващането им били умъртвени и подложени на хомогенизация.

Група 3 - неповредени мухи (20 бр. на глава) били въвеждани във фуража (около 100 г), който след това бил изхранван на всяка свиня.

Мухите за инокулация на групи 2 и 3 били уловени със сак в непосредствена близост до отглежданото поголовие. Преди да бъдат умъртвени чрез замразяване, мухите в продължение на 1 час били хранени със заразен вирус на АЧС кръв. Храненето на мухите с кръвта било потвърдено визуално чрез стереомикроскопия на тяхната коремна област, проведена веднага след храненето и умъртвяването. По-ранните изследвания показали, че за заразяването на мухите този метод е ефективен.

В процеса на изследването всеки ден били регистрирани клиничните показатели на всяка свиня (в това число и ректалната температура), въз основа на които бил определян общ клиничен показател. По време на изследването била вземана кръв и била приготвяна кръвна плазма.

Въз основа на клиничните симптоми и на вирeмията (попадане на вирус в кръвния поток) били установени

два явни случая

на заразяване

Във всяка група резултатите показали, че само 25% (група 1) и 50% (групи 2 и 3) от свинете били заразявани чрез перорално попадане на вируса на АЧС в храносмилателните им органи, а останалите свине се заразявали чрез контакт с вече заразените свине от своята група. Клиничните симптоми и виремичността при тези останали свине се появили 5-8 дни по-късно, отколкото при свинете, заразени с вируса перорално.

Получените резултати показват, че освен че S. calcitrans служи за АЧС като механичен вектор при храненето на свинете (Mellor и др., 1987), заразяването също така може да стане в резултат на

поглъщане на напили

се с кръв оборни мухи

Свинете са се заразили с вируса на АЧС при изхранване на 20 нахранени със заразена кръв мухи. Разбира се, такова количество като еднократна порция при случайно поглъщане изглежда високо, но за да се установи инфекция, попаднала в организма перорално, е необходимо относително голяма доза АЧС (Howey и др., 2013).

Изследването повдига въпроса за възможността за пренасяне на вируса на АЧС от мухи чрез поглъщането им. И резултатите му потвърждават тази теза.

Коректно е да отбележим, че за заразяване на свинете поглъщали голямо количество мухи - 20 бр., при това, които обикновено живеят във фермата, без да отлитат от нея. Затова те могат да играят роля за вътрешно заразяване, но ролята им не е голяма при заразяване на други свинеферми.

Въпреки това възможността по-едри насекоми, движещи се на големи разстояния, такива като конската муха, биха могли отначало да се хранят от трупа на умряло диво прасе в околностите на свинефермата, а след това да бъдат погълнати от домашни свине, поставяйки под заплаха биосигурността.

За постигане на висока биосигурност е важно не само да има необходимата ограда на свинефермата

да се поддържа висока

хигиена на околната територия

с цел избягване приближаването на диви животни, но и контейнерите за труповете на животните винаги трябва да са добре затворени.

--------------

* Д-р Енрик Марко е член на различни професионални асоциации (Колежа на ветеринарните лекари - Барселона, Съюз на ветеринарните лекари, работещи в областта на свиневъдството, на ANAPORC, член е на Научния комитет на свиневъдите и патолозите, има магистърска степен от Факултета по ветеринарна медицина в Автономния университета на Барселона), автор на статии в няколко специализирани списания, участник в различни конференции на национално и международно равнище

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Породата на кравите се отразява на ботаническото разнообразие на пасищата

Швейцарски изследвания показват, че породата на кравите влияе върху разнообразието на растителния състав на пасищата. Учени от Agroscope - швейцарския Център за високи технологии в земеделските

Няма снимка

Предимствата на силаж и сенаж от управлявани пасища

Един от плюсовете - процесите по прибиране и приготвяне са механизирани в по-голяма степен, споделя Харалд Ницке, ръководител на ферма “Рамин” в Мекленбург - Западна Померания Германският фермер

Няма снимка

Висока биосигурност при превоз на свине

Как да сведете до минимум неизбежния риск при товарене и разтоварване на животните? Д-р Кармен Гарсиа-Мочалес, Университет на Минесота, САЩ Транспортните средства и шофьорите представляват

Няма снимка

Заради АЧС: С 32% е намаляло китайското поголовие от свине през юли

По данни на китайското Земеделско министерство зарази африканската чума по свинете (АЧС) поголовието от свине в страната през юли е намаляло с 32,2% в сравнение със същия период на миналата година,

Няма снимка

В ЕС: Нови максимални нива на мед във фуражите за прасета - в сила от 13 август

Медта е един от жизненоважните микроелементи за свинете. Той  е важен за функционирането на на централната нервна, имунна и сърдечносъдова система. Взема участие и в образуването на костите и има

Няма снимка

Срещу АЧС: За изкупуване на прасетата от задния двор свиневъди събират 3,3 млн. долара

Фермерите, занимаващи се с промишлено свиневъдство в Тайланд, събират пари, за да изкупят всички свине от задния двор и от дребните стопанства с ниско равнище на биосигурност в провинциите по

Още от Фермер
Няма снимка

Късните ябълки искат още храна

Подхранете ги с листен тор Късните сортове ябълки и круши, които в този период все още още нарастват, се нуждаят от още храна. Най-лесно в този момент е тя да се подаде като листен тор,

Няма снимка

Горещини и утре, температурите до 37 градуса

Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца, предава БТА. През нощта ще е ясно и почти тихо. Утре отново ще е слънчево, след обяд - и горещо.

Няма снимка

Как да разберете навреме има ли в семейството майка или се е загубила?

Това се определя по няколко начина, обяснява на пчеларите с по-малък опит ст. н. с. Боян Първулов 1. По поведението на пчелите, те са скупчени на прилетната дъска и трепкат неспокойно с крилцата си.

Няма снимка

Гъбар откри манатарка рекордьор, тежаща 1,8 кг

Необичайно голяма за региона на Смолян манатарка с тегло 1 кг 800 г е открита от гъбар в Пампорово, съобщи БТА. Гъбата рекордьор с диаметър 84 см е находка на гъбаря Лъчезар Митковски.

Няма снимка

Над 1300 прасета доброволно заклани в Ловешко, започва дезинфекцията в "заден двор"

Дивото прасе, отстреляно в района на Априлци, е единственият случай на африканската чума по свинете в област Ловеч засега. Днес месото от него е загробено.

Няма снимка

Френска група за правата на животните разпространи видео на крави с "илюминатори" в стомаха

Френска група за защита на правата на животните успява да  заснеме видео, на което  се виждат живи крави, чиито хълбоци са перфорирани и са с "отвори" в стомаха с цел проучване на храносмилането им,