Едри клубени стават само с много вода

17 юли 2019 Зеленчуци 0     
Няма снимка
1 2
 

Почвата трябва да е достатъчно влажна и в дълбочина

Напояването на картофите е един от факторите, който определят количеството и качеството на реколтата. За получаването на по-добра реколта, не само в професионалните насаждания, но и в любителските градини, водата е много важна.

Колкото листата и стъблата на картофите са по-обемни, толкова и нуждата от поливки е по-голяма.

За средноранните и късните сортове, които най-често са застъпени в хоби градинарството, напояването през юли и август, е от решаващо значение.

Кога и с колко да се полива, се определя най-вече от валежите през периода, както и типа на почвата.

Често градинарите грешат като в началото не поливат достатъчно картофите, а го правят по-късно, когато не може да се постигне желаният ефект.

Внимание!

Ако през първата половина на вегетацията растенията страдат за вода, а след това се полеят обилно, развитието им се удължава. Вследствие на повечето влага се образуват нови клубени, които често се напукват и узряват неравномерно.

Също така ако почвата в дълбочина не е достатъчно овлажнена, се получава развитие на надземната маса, но се затруднява образуването на клубени.

Преовлажняването на почвата също е нежелателно. То потиска развитието на растенията и предизвиква загниване на клубените.

Последната поливка трябва да приключи 20-30 дни преди прибирането на картофите.

Как трябва да се полива

Картофите са култура, която може да се полива гравитачно по бразди, чрез дъждуване, както и чрез капкова система.

По принцип преди засаждането, трябва да се определи как ще се поливат растенията. В зависимост от това се определя и посоката на редовете.

При браздово поливане редовете се правят с малък наклон, за да няма ерозия на почвата. На по-стръмните места браздите се разполагат косо или почти успоредно на хоризонталите.

Много важно е при поливането да не се мокрят гребените на браздите, за да се осигури добра аерация и клубените да се предпазят от загниване.

Дъждуването е подходящо за равни терени.

Капковото напояване е лесно и удобно, спестява вода. Капковата система обаче се поставя със засаждането на картофите.

След всяко поливане на картофите е желателно почвата да се разрохква, за да се запази почвената влага.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

Грижи за праза

През цялата си вегетация празът изисква много вода. Затова поливайте редовно растенията, за да образуват дебели и качествени стъбла. Освен тона ви припомняме, че празът има нужда и от други грижи. .

Няма снимка

Колко се полива пиперът

Пиперът определено е влаголюбива култера. Логично е в топлото време растенията да се поливат повече. Разбира се, необходимо е да напоявате с мярка, тъй като излишната влага, също е вредна. .

Няма снимка

Брашнестата мана е опасна

Първите признаци на брашнеста мана се появяват по горната страна на листата. Забелязват се дребни, светли петна с неправилна форма. По долната страна се образува много фин, белезникав налеп.

Няма снимка

Шербетуване за зеленчуците

Шербетуването е подхранване, което може да се прилага при всички зеленчукови култури - домати, пипер, краставици, тиквички, патладжан, зеле и др. Най-добре е да се редуване минерално хранене с

Няма снимка

Почвено и листно торене

В практиката почвеното торене е основно. При него торовете се разхвърлят по повърхността на почвата и след това тя се обработва. Торовете може да се разтворят и в поливните води.

Няма снимка

Засейте маруля и салата

Марулята и главестата салата се сеят на открити, добре огрявани от слънцето лехи. Сеитбата може да се направи на 2-3 етапа, през 3-4 дни. Градинарите, които засеят сега,

Още от Фермер
Няма снимка

Късните ябълки искат още храна

Подхранете ги с листен тор Късните сортове ябълки и круши, които в този период все още още нарастват, се нуждаят от още храна. Най-лесно в този момент е тя да се подаде като листен тор,

Няма снимка

Горещини и утре, температурите до 37 градуса

Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца, предава БТА. През нощта ще е ясно и почти тихо. Утре отново ще е слънчево, след обяд - и горещо.

Няма снимка

Как да разберете навреме има ли в семейството майка или се е загубила?

Това се определя по няколко начина, обяснява на пчеларите с по-малък опит ст. н. с. Боян Първулов 1. По поведението на пчелите, те са скупчени на прилетната дъска и трепкат неспокойно с крилцата си.

Няма снимка

Гъбар откри манатарка рекордьор, тежаща 1,8 кг

Необичайно голяма за региона на Смолян манатарка с тегло 1 кг 800 г е открита от гъбар в Пампорово, съобщи БТА. Гъбата рекордьор с диаметър 84 см е находка на гъбаря Лъчезар Митковски.

Няма снимка

Над 1300 прасета доброволно заклани в Ловешко, започва дезинфекцията в "заден двор"

Дивото прасе, отстреляно в района на Априлци, е единственият случай на африканската чума по свинете в област Ловеч засега. Днес месото от него е загробено.

Няма снимка

Френска група за правата на животните разпространи видео на крави с "илюминатори" в стомаха

Френска група за защита на правата на животните успява да  заснеме видео, на което  се виждат живи крави, чиито хълбоци са перфорирани и са с "отвори" в стомаха с цел проучване на храносмилането им,