Касисът се засажда наесен, може и през пролетта

19 юли 2019 Овошки 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Прави се в редове или разпръснато

Най-подходящото време за засаждане на касиса е след листопада на овощните дръвчета. Така растенията се вкореняват добре и напролет се развиват безпроблемно след излизането от покой. Разбира се, възможно е да се направи и засаждане през пролетта.

Касисовите храсти могат да се засаждат разпръснато или в редове, ако се отглеждат повече растения. Разстоянието между растенията трябва да е 1-1,20 м, а между редовете 1,60-2 м.

Засаждането се извършва в ямка, ориентировъчно размерите са 40 х 40 х 40 см. Растението се поставя 4-5 см по-дълбоко, отколкото е било в разсадника. Така няколко пъпки остават под земята и от тях след няколко години израстват нови стъбла.

Ако почвата е лека, дълбочината на засаждане се прави малко по-дълбоко.

Размножава се чрез резници

Най-практично е да се купи готов посадъчен материал

Касисът се размножава чрез резници, отводи и разделяне на храстите. Най-често в практиката се прилага вкореняване на зрели резници. Те се получават от едногодишни издънки, които се добиват от специални маточни насаждения след листопада.

За улеснение на любителите, най-добре е да се купят готови резници от лицензирани разсадници, които да гарантират качеството на посадъчния материал.

Размножаване чрез разделяне на храста се използва при липса на посадъчен материал, и когато се налага преместването на растението от едно място на друго. Храстите се изкопават и се разделят на 3-4 части. Те не трябва да са по-стари от 4-5-годишни. Една година преди изваждането храстите се подлагат на силна резитба.

Резитба се прави всяка година

Качествените плодове са от 2 и 3-годишни клонки

За да се осигури редовно и качествено плододаване на касисовите храсти се извършва ежегодна резитба.

През първата година след засаждането клонките се съкращават на 2Ц3 пъпки.

През втората година се оставят 5-6 силни клонки, които са и първите плододаващи.

Следващите 2 години ежегодно се оставят още по две 3-5 едногодишни клонки.

Така в края на четвъртата година храстът е напълно формиран и растенията встъпват в плододаване.

Градинарите трябва да знаят, че най-много и качествени плодове се получават от 2- и 3-годишни клонки. Затова след четвъртата година с резитбата се цели в храста да има 5-6 едногодишни, 4-5 двегодишни и 4 тригодишни клонки. Премахват се старите, засъхналите, болните клонки и слабите издънки.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Късните ябълки искат още храна

Подхранете ги с листен тор Късните сортове ябълки и круши, които в този период все още още нарастват, се нуждаят от още храна. Най-лесно в този момент е тя да се подаде като листен тор,

Няма снимка

Присаждане на спяща пъпка

Най-често в любителските градини овощните дръвчета се присаждат на спяща пъпка. Операцията се извършва през лятото – от средата на юли до септември. Може да се прави както на семенни,

Няма снимка

Къпините се просветляват

През вегетацията храстовидните сортове къпини образуват множество издънки. Някои от тях са излишни, затова трябва да се отстранят. Така че и на къпините се прави лятна резитба.

Няма снимка

Лакомците се режат през лятото

През лятото е препоръчително да се премахнат всички лакомци, които са се развили на неподходящи места и така или иначе няма да се използват за оформяне на короната.

Няма снимка

Засаждайте сортове, устойчиви на шарка

Вирусните болести не се лекуват, при тях е необходимо да се вземат превантивни мерки. При болестта шарката по сливата, трябва да се води борба с листните въшки, които са приносители на болестта.

Няма снимка

Шарката е най-опасна за сливата

Шарка по сливата се причинява от вирус, а болестта е една от най-опасните за този овощен вид. По листата се забелязват бледозелените, пръстеновидни, разпръснати петна.

Още от Фермер
Няма снимка

Горещини и утре, температурите до 37 градуса

Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца, предава БТА. През нощта ще е ясно и почти тихо. Утре отново ще е слънчево, след обяд - и горещо.

Няма снимка

Как да разберете навреме има ли в семейството майка или се е загубила?

Това се определя по няколко начина, обяснява на пчеларите с по-малък опит ст. н. с. Боян Първулов 1. По поведението на пчелите, те са скупчени на прилетната дъска и трепкат неспокойно с крилцата си.

Няма снимка

Гъбар откри манатарка рекордьор, тежаща 1,8 кг

Необичайно голяма за региона на Смолян манатарка с тегло 1 кг 800 г е открита от гъбар в Пампорово, съобщи БТА. Гъбата рекордьор с диаметър 84 см е находка на гъбаря Лъчезар Митковски.

Няма снимка

Над 1300 прасета доброволно заклани в Ловешко, започва дезинфекцията в "заден двор"

Дивото прасе, отстреляно в района на Априлци, е единственият случай на африканската чума по свинете в област Ловеч засега. Днес месото от него е загробено.

Няма снимка

Френска група за правата на животните разпространи видео на крави с "илюминатори" в стомаха

Френска група за защита на правата на животните успява да  заснеме видео, на което  се виждат живи крави, чиито хълбоци са перфорирани и са с "отвори" в стомаха с цел проучване на храносмилането им,

Няма снимка

БАБХ: 33 са огнищата на африканска чума при домашните свине, 45 - при дивите

Към момента има констатирани 33 огнища на африканска чума при домашни свине. Това каза д-р Георги Чобанов, директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на