Цариградското грозде все още е недооценено

17 юли 2019 Овошки 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Този вид рядко се отглежда от любителите

Цариградското грозде или бодливото грозде е един от по-слабо разпространените ягодоплодни видове у нас. За първи път е култувирано в Русия, а в диво състояние се среща в Европа, в планините на Северна Африка и Кавказ, а у нас - по влажните месторастения на Стара планина, Родопите, Рила, Витоша, Беласица, между 700 и 1500 метра надморска височина.

Този вид грозде е изключително популярно в страните от Северна, Средна и Западна Европа.

Досега са създадени над 1500 сорта бодливо грозде. Групирани са според цвета на плодовете: червени, зелени, жълти и бели.

Червените и жълтите се използват предимно за консумация в прясно състояние.

Зелените и белите са подходящи за преработка.

Плодовете съдържат пектинови вещества, поради което стават за приготвяне на мармалади и желета, а също за висококачествени вина, сладка, сокове и др.

Важна особеност на цариградското грозде е, че плодовете му може да се използват в различна степен на зрелост. Полузрелите за конфитюр, а зрелите - за консумация в прясно състояние.

ПОЛЕЗЕН И ХРАНИТЕЛЕН ПЛОД

След плодовете на лозата, тези на цариградското грозде съдържат най-много захари - 6,22-12%. От киселините преобладаваща е лимонената. Богати са на витамин С - 30-60 мг%, витамини от групата на В, Р, провитамин А и др.

Цариградското грозде е диетичен продукт, който се препоръчва за деца и възрастни хора с нарушена обмяна на веществата, малокръвие, кожни заболявания.

Отглежда се лесно, не е взискателно

Плодовете му узряват едновременно

Цариградското грозде е храст с височина 1,5-2 метра, с бодли - дълги до 15 милиметра.

В основата на храста израстват много стъбла, които имат продължителност на живот 7-8 години. Ако не се извършва резитба на храста, след 6-7 години се получават малко и дребни плодове.

Цариградското грозде цъфти рано в продължение на една седмица. Самоопрашваща се култура е, но е препоръчително в градината да се засаждат 2-3 сорта. Плодовете узряват 2 месеца след цъфтежа.

Встъпва рано в плододаване, плододава редовно и обилно, не е трудоемко за отглеждане.

Повечето от европейските сортове цариградско грозде са чувствителни към екстремните температури. Понася добре засенчването и може да се отглежда между млади дръвчета. Добре плододава и на слънчеви места, както и на бедни почви.

Изискванията му към влага не са големи. Не понася близки подпочвени води.

Размножаването на бодливото грозде става вегетативното, чрез вертикални и хоризонтални отводи.

Засаждането се прави както при останалите овощни видове. Разстоянията на засаждане са около 2,5 м между редовете и 1-1,3 м между растенията в реда, когато ще се отглеждат повече растения.

Плодовете му узряват почти едновременно и се берат на една ръка.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Късните ябълки искат още храна

Подхранете ги с листен тор Късните сортове ябълки и круши, които в този период все още още нарастват, се нуждаят от още храна. Най-лесно в този момент е тя да се подаде като листен тор,

Няма снимка

Присаждане на спяща пъпка

Най-често в любителските градини овощните дръвчета се присаждат на спяща пъпка. Операцията се извършва през лятото – от средата на юли до септември. Може да се прави както на семенни,

Няма снимка

Къпините се просветляват

През вегетацията храстовидните сортове къпини образуват множество издънки. Някои от тях са излишни, затова трябва да се отстранят. Така че и на къпините се прави лятна резитба.

Няма снимка

Лакомците се режат през лятото

През лятото е препоръчително да се премахнат всички лакомци, които са се развили на неподходящи места и така или иначе няма да се използват за оформяне на короната.

Няма снимка

Засаждайте сортове, устойчиви на шарка

Вирусните болести не се лекуват, при тях е необходимо да се вземат превантивни мерки. При болестта шарката по сливата, трябва да се води борба с листните въшки, които са приносители на болестта.

Няма снимка

Шарката е най-опасна за сливата

Шарка по сливата се причинява от вирус, а болестта е една от най-опасните за този овощен вид. По листата се забелязват бледозелените, пръстеновидни, разпръснати петна.

Още от Фермер
Няма снимка

Горещини и утре, температурите до 37 градуса

Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца, предава БТА. През нощта ще е ясно и почти тихо. Утре отново ще е слънчево, след обяд - и горещо.

Няма снимка

Как да разберете навреме има ли в семейството майка или се е загубила?

Това се определя по няколко начина, обяснява на пчеларите с по-малък опит ст. н. с. Боян Първулов 1. По поведението на пчелите, те са скупчени на прилетната дъска и трепкат неспокойно с крилцата си.

Няма снимка

Гъбар откри манатарка рекордьор, тежаща 1,8 кг

Необичайно голяма за региона на Смолян манатарка с тегло 1 кг 800 г е открита от гъбар в Пампорово, съобщи БТА. Гъбата рекордьор с диаметър 84 см е находка на гъбаря Лъчезар Митковски.

Няма снимка

Над 1300 прасета доброволно заклани в Ловешко, започва дезинфекцията в "заден двор"

Дивото прасе, отстреляно в района на Априлци, е единственият случай на африканската чума по свинете в област Ловеч засега. Днес месото от него е загробено.

Няма снимка

Френска група за правата на животните разпространи видео на крави с "илюминатори" в стомаха

Френска група за защита на правата на животните успява да  заснеме видео, на което  се виждат живи крави, чиито хълбоци са перфорирани и са с "отвори" в стомаха с цел проучване на храносмилането им,

Няма снимка

БАБХ: 33 са огнищата на африканска чума при домашните свине, 45 - при дивите

Към момента има констатирани 33 огнища на африканска чума при домашни свине. Това каза д-р Георги Чобанов, директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на