Гроздовият молец сега е опасна гъсеница

17 юли 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Остава на първо място като икономически най-важния неприятел на лозата

Ако гъсениците от първо поколение не са нагризали цветните бутони или разклоненията на ресите по лозите ви, не се радвайте.

Ако тези от второ поколение не са повредили зърната с големина на грахово зърно, не е късно.

Идва ред на гъсениците от третото поколение.

Те повреждат зазряващите и вече узрелите зърна на гроздето, като ги оплитат слабо с копринени нишки. Създават условия за развитие на гниене, с което размерът на щетите се увеличава значително.

След като летежът на пеперудите от второ поколение приключи към третото десетдневие на юли, има яйца, които са снесени по зърната.

За гъсеници трябва да се следи до втората половина на август

Какви са вариантите за юлско нападение и вреди:

Най-често в години с топъл и сух юли второто поколение е малочислено, а в години с по-хладен и дъждовен юли - многобройно.

Пеперудите на третото поколение летят от третото десетдневие на юли до средата на септември. Те снасят яйцата си по зазряващите или вече узрелите зърна. Яйцата се виждат и с просто око.

Ако през август температурите са високи т.е. над 32-34°С, а относителната влажност на въздуха е ниска, значителна част от яйцата са стерилни.

При наличие на валежи обаче, това не е така и гъсениците от това поколение могат да се срещат и през този месец - чак до прибирането на реколтата.

Борбата с шарения гроздов молец е ефикасна само ако се проведе като цялостна система от мероприятия.

За нея помагат и зелените резитби - филизене, колтучене, кършене и непременно просветляване, защото намаляват влажността в лозовото растение. В съчетание с висока температура и пряката слънчева светлина убива яйцата.

Остъргването и изгарянето на старата кора също допринася за унищожаване на значителна част от зимуващите какавиди и намаляване плътността на молеца. Най-целесъобразно е обаче кората да се остъргва късно през есента.

Пръскайте навреме

Използват се контактни инсектициди

Пръскането срещу шарен гроздов молец се провежда при установяване на първи яйца във фаза "черна главичка".

Регистрирани препарати за борба с неприятеля са доста и има избор: Алфагард 10 ЕК - 0.0125%, Децис 2.5 ЕК - 0.04%, Децис 25 ВГ - 0.004%, Карате ЗЕОН - 0.02%, Нексид 015 КС - 0,03%, Нуреле Д - 0.05%, Релдан 40 ЕК - 0.12%, Суми Алфа - 0.025% Суперсект 10 ЕК - 0.02%, Талстар 10 ЕК - 0.02%, Фюри 10 ЕК - 0.0125%; Циклон 10 ЕК - 0.015%, Циперкал 100 ЕК - 0.015%, Циперфос 530 ЕК - 0.05% и др.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Грозде без семки

Все повече хоби лозари се интересуват от сортовете безсеменно грозде. Желаят много да засадят такива в своите любителски градини, дворовете и на вилите.

Няма снимка

Иновативни продукти срещу мана и оидиум

Климатичната картина над страната през тази година бе много непостоянна и динамична. В много райони валежите надвишиха месечните норми, в други не достигнаха и до средните стойности.

Няма снимка

Какво премахвате, за да елиминирате загниване сега

Прореждането на листата се препоръчва, и то особено в години с влажно и дъждовно време в периода на узряване на гроздето. Тогава именно се създава една от предпоставките за загниване.

Няма снимка

Продължава опасността от развитието на оидиум

В по-влажните райони срещу оидиум се пръска и през август Болестта може да причини големи повреди по гроздето особено по късните десертни и винени сортове.

Няма снимка

Основни грижи в лозята през август

Основните грижи в лозята през август трябва да са свързани с напояването, борбата с плевелите, болестите и неприятелите. За запазване на почвената влага и за борба с плевелите много ще бъде от

Няма снимка

През август пак се пръска с препарати

Пак се пръска с препарати Много от лозарите смятат, че през месец август грижите понамаляват и лозите едва ли не нямат нужда от защита. Но този месец е много важен гроздето да се опази на финалния

Още от Фермер
Няма снимка

Идва ерата на комара, пчелата изчезва

Топенето на арктическия лед ще събуди древни бацили Жегата ще се понася по-леко от дебелите Има и добра новина за глобалното затопляне, но не за хората, а за комарите

Няма снимка

Първият български медомат е в Бургас

Първият медомат у нас зарадва бургазлии. Той е разположен в експоцентър „Флора“ в Морската градина. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас за Фокус.

Няма снимка

Младежи купиха цяло село, ще споделят заедно старините си

В иcпaнcкия рeгиoн Гaлиcия групa приятeли влoжили личнитe cи cпecтявaния в пoкупкaтa нa цялo ceлo, кoeтo ce нaмирa в близocт дo eдин oт нaй-извecтнитe мaршрути в Caнтягo дe Кoмпocтeлa, пише Факти.бг.

Няма снимка

ЕК направи пакет от уроци за земеделие, подходящи за ученици

Готови уроци по земеделие и околна среда, насочени към ученици от 11 до 15 годишна възраст, ще могат да се използват в европейските училища. Комплектът от учебни материали за учителите,

Няма снимка

Големината на подхранваните маточници също се отразява на качеството им

Ако маточниците са над 18-20 броя на серия, качеството се намалява. В майкопроизводителните стопанства по толкова ли залагат? При естествените свищеви маточници те не са повече от 12-15.

Няма снимка

Портокалов чийзкейк

Невероятен десерт, който няма да ви отнеме повече от половин час Продукти: За "тестото" (не се страхувайте, няма да се налага да печете!): 250-260 г ронливи бисквити, 80 г разтопено масло, щипка сол.