Срещу плевелите

18 юли 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Честите обработки помагат много

Многогодишните плевели са сериозен проблем в лозето. Борбата с тях в лозето е и значително по-трудна от тази с едногодишните. И може би затова читателите ни задават доста въпроси, свързани с борбата с тях.

Най-разпространени многогодишни плевели в лозята са: коренищните - троскот, балур, и пирей и кореновоиздънковите - повитица, паламида и др.

Първото, което трябва да знаят стопаните е, че заплевелените с коренищни плевели лозя трябва да се обработват доста по-често и това да става на по-голяма дълбочина.

Един много ефикасен метод за борба с тях е изтощаването на коренищата им, затова специалистите препоръчват прекопаване в сухо и горещо време.

Кореновоиздънковите плевели са извънредно упорити и развиват мощна коренова система. Освен това те имат огромна способност да се размножават вегетативно.

Ако копаете и без да искате нарежете техните корени, да знаете, че това предизвиква пробуждането на много пъпки и от един и същ корен се развиват голямо количество издънки.

Коренови отрязъци на плевели, дори и с по една пъпка могат да се вкореняват. Но при сухо и горещо време ние печелим от това, че те бързо изсъхват и тогава по-голяма част от спящите пъпки загиват.

Основен метод за борба и с тях е изтощаването - т.е. по-чести и по-дълбоки обработки. Тъй като те израстват по-бързо от коренищните плевели, за успешна борба с тях са необходими по-чести обработки.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Какво поразява виното през декември

И какви решения имат стопаните Сега най-често задаваните въпроси към нашия консултант се отнасят до болестите по младото вино, което е обяснимо. Д-р инж.техн

Няма снимка

Рецепта за дюлевица

Как да я направя, за да стане качествена и ароматна, пита ни Снежана Вълкова от Пловдив, която има запазен плод Рецептата: Нарязвате дюлите, колкото е възможно на по-дребно

Няма снимка

Профилактика на бактериален рак

Помощ от читател Наш читател от Каварна, който е агроном, преди доста време ни беше изпратил своята ефикасна и доказана рецепта за справяне с бактериалния рак по лозата

Няма снимка

По време на зимуването е нужна достатъчно влага

Кои са признаците на измръзналата пръчка, отговаряме на читател Нашият читател Васил Петлешков от Брацигово ни е писал, че е любител и има един въпрос към нас

Няма снимка

Получават се понякога отоци от ниски температури

Отговорът е за Павлина Георгиева от Силистра Читателката ни пита дали е възможно появили се отоци по лозичките й миналата година да са от студовете. Така й е казал агроном

Няма снимка

Кога да покриваме лозите

Различно е за различния район. Преди това е дабре да ги закалите Покриването на лозите срещу нощните студове трябва да се извършва в строго определени срокове

Още от Фермер
Няма снимка

Хранете добре заплодените дзвиски и шилета

Основният фактор за висока продуктивност при овцете е храненето. Особени грижи искат младите животни. Най-добрата храна за тях са качественото сено; доброкачественият фураж

Няма снимка

В неделя - облаци, но ще се показва и слънце

Атмосферното налягане е близко до средното и слабо ще се повиши. През следващото денонощие облачността ще бъде променлива, през деня над Западна България по-често намаляваща до слънчево

Няма снимка

С агролесовъдството кравите не замърсяват околната среда

На пасище в Колумбия пасат щастливи крави. Дневната дажба на животните съдържа плодове, падащи от дърветата, и пресни зелени листа от растящите наблизо храсти

Няма снимка

Жулиен с пилешко месо и гъби

Продукти: 300 г пилешко филе, 300 г гъби, 1/2 суп. лъж. кисело мляко, 90 г кашкавал, 1/2 глава лук, сол и черен пипер на вкус Приготвяне: Нарежете лука на ситно и го запържете на средно силен котлон

Няма снимка

Пчелното кълбо е слаб топлинен източник с мощност около 5-10 вата!

По време на зимуването си пчелите се хранят с мед и отделят въглероден двуокис. Вътрешната енергия на меда, който пчелите изяждат, се изразходва при реализирането на жизнените процеси и за подържане

Няма снимка

Кои семена колко се запазват

Семената на различните зеленчукови култури запазват качествата си в различен период от време. Колко ориентировъчно издържат следните семена: . 1-2 години пащърнак . 2-3 г. - магданоз, копър, киселец