Екзотика и при цветята

19 юли 2019 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Наясно сме, че у нас условията за отглеждане на екзотични видове растения не са от най-подходящите. Главен ограничаващ фактор са отрицателните температури през зимата.

Но това не означава, че не можем да отглеждаме с успех нестандартни за нашите ширини растения.

Примерите за подобни успехи са толкова много. Например опитомяването на орхидеите, бромелиевите, множеството листнодекоративни красавици като марантата, аспидистрата, хлорофитума, коледната звезда и т.н.

Ако се замислите, няма растение у нас, което да не се среща и някъде другаде по света. Затова ви представяме нестандартни растения от света на екзотиката. 

Lapageria rosea идва от Чили

Обича сянка и влага

Тази лиана буди копнеж във всеки колекционер. Тя е рядко срещана, но не е невъзможна за откриване дори у нас. Представя се предимно в розово-червени нюанси на цветовете и по-радко в снежно бели.

Самите цветове са трайни и се задържат свежи върху растението задълго. Отделни стъбла на лапагерията могат да достигнат до 10 м. Отглеждането ѝ у нас задължително става в контейнер, снабден с опора за увивните стъбла.

Грижата не е много лесна. Лапагерията изисква умерени температури.

Мястото ѝ е някъде на пълна или дебела шарена сянка, а почвата задължително трябва да се поддържа влажна, дори това да означава, че всекидневно трябва да се полива. През зимата трябва да се прибере на хладно и светло.

През лятото обаче ще дарява наслада за очите с безбройните си едри цветове.

“Вчера днес и утре” или “целуни ме бързо”

Бразилската брунфелзия променя цвета си

Изящество, нежност и аромат лъхат от тази синеока красавица. Растението е малък храст или дръвче. Цветовете се появяват по върховете на младите стъбълца, отварят се бавно. През първия ден са синьо-лилави, през втория избледняват, а на третия ден вече са чисто бели. Точно затова брунфелзията е по-позната с името “вчера, днес и утре”. В периода на цъфтеж (който може да е без прекъсване почти целогодишно) растението е отрупано с различни по багра цветове, което е и най-интересната му черта.

Brunfelsia pauciflora може да се открие у нас, като цената за младо растение с предстоящ цъфтеж е повече от приемлива. Отглеждането не е трудно. Изискванията са да я разположите на слънчево място и да поливате редовно. Засушаването не се отразява добре. Частично засенчване в следобедните горещини е добра идея. Подхранване се прави на 15-20 дни в зависимост от характеристиките на тора. Почвата пък трябва да е леко кисела, с добри дренажни свойства. През зимата се прибира на хладно и светло.

Лилавата центрадения

Изисква слънце и редовни поливки

Страхотни, нежно лилави цветове с интересен строеж и лесно отглеждане. Просто красота! Това непознато цвете има какво да предложи на цветарите у нас. Например почти целогодишен цъфтеж, едри цветове, интересна листна маса.

Центраденията изисква малко грижи и се чувства добре в саксия. Растението може да достигне до 50-60 см в диаметър. Има лек каскаден ефект.

За да получите максимума от цветето, трябва да запомните, че е необходим богат и добре дрениран субстрат, редовно поливане и редовно подхранване. Изложението да бъде слънчево или полусенчесто.

Мураята има божествен аромат

Отглеждането ѝ е изненадващо просто

В родината ѝ я наричат още портокалов жасмин. Защо ли? Мураята е братовчедка на цитрусите, но белите цветове притежават опияняващия аромат на жасмина.

Мураята е вечно зелен храст или малко дръвче. Предпочита слънчево изложение, но се справя добре и на частична лека сянка. Почвеният субстрат за тази ароматна прелест трябва да е богат, добре дрениран и с рН между 6,6 и 7,5. Цъфтежът започва през пролетта, а ароматът само на един цвят е достатъчен да промени въздуха в помещението.

Поливките зависят от размера на растението и температурата на околната среда. В повечето случаи една обилна е предостатъчна, вместо неколкократни и скромни. Не позволявайте задържане на вода в подложката. През зимата мураята трябва да се прибере, защото не издържа на температури под минус 1 градус.

Иохрома - мини ангелски тромпет

Бързо растяща и обилно цъфтяща

Грижите за иохромата са малко и лесни. Растението може да се прихване и от резник и от семка, стига да имате източник. В търговската мрежа се открива сравнително трудно, но търсенето си заслужава. Цената за младо растение пред цъфтеж е над 10 лева.

Иохромата предпочита ярко слънце, но се стравя добре и на шарена сянка. Самото растение много наподобява петуния. Листата са с подобна форма и също са овласени.

Расте бързо и може лесно да се оформи като храст или дръвче. Цветовете се появяват през пролетта и лятото като оформят красиви сини китки. Постепенно баграта им изсветлява, но трайността е повече от задоволителна.

Полива се при нужда, но не бива да се допуска пресъхване или преполиване. Подхранване се препоръчва да се прави с комбиниран тор NPK 15-15-15 според характеристиката на препарата.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Африкански теменужки и техните капризи

Тънкости за цъфтеж и размножаване Ходили ли сте на сафари в Африка? Е, и аз не съм. Сигурно преживяването е незабравимо, но също толкова сигурно е, че повечето от нас никога няма да отидат

Няма снимка

Топ 10 на най-ароматните цветя

Без съмнение ароматът, който се носи около някои цветове, е незабравим и много любим. Като терапия, като пречистватели, като хоби, цветята и растенията около нас доказано ни правят по-щастливи

Няма снимка

Как да си направите пролет посред зима

Предстоят все по-мрачни и студени дни. Повечето растения не цъфтят в такива условия, но пък можем да излъжем някои от тях така, че да внесат глътка свежест през зимните месеци. Да

Няма снимка

Още от най-често срещаните неприятели по цветята

Щитоносни въшки Тази група въшки изобилства от разнообразие. Колкото видове има, толкова и гостоприемници. Различните щитовидни въшки се прикрепят за листа, млади и вдървенели стъбла

Няма снимка

Най-често срещаните неприятели по цветята

Напоследък все по-често получаваме въпроси от читатели, свързани с нападения на декоративни растения от най-различни насекоми. Затова решихме да систематизираме информацията относно най-често

Няма снимка

Щитоносните въшки са трудни за унищожаване

“Помощ! Шареното храстче страда от някакви гадини. Пръсках с БИ-58, но няма резултат. Кажете ми как да го изчистя. Не искам да пламне цялата градина." Радка Баткова от Благоевград Храстът е вид

Още от Фермер
Няма снимка

С агролесовъдството кравите не замърсяват околната среда

На пасище в Колумбия пасат щастливи крави. Дневната дажба на животните съдържа плодове, падащи от дърветата, и пресни зелени листа от растящите наблизо храсти

Няма снимка

Жулиен с пилешко месо и гъби

Продукти: 300 г пилешко филе, 300 г гъби, 1/2 суп. лъж. кисело мляко, 90 г кашкавал, 1/2 глава лук, сол и черен пипер на вкус Приготвяне: Нарежете лука на ситно и го запържете на средно силен котлон

Няма снимка

Пчелното кълбо е слаб топлинен източник с мощност около 5-10 вата!

По време на зимуването си пчелите се хранят с мед и отделят въглероден двуокис. Вътрешната енергия на меда, който пчелите изяждат, се изразходва при реализирането на жизнените процеси и за подържане

Няма снимка

Кои семена колко се запазват

Семената на различните зеленчукови култури запазват качествата си в различен период от време. Колко ориентировъчно издържат следните семена: . 1-2 години пащърнак . 2-3 г. - магданоз, копър, киселец

Няма снимка

Министерството на земеделието на Китай обяви тригодишен план за възстановяване на свинепроизводството

Министерството на земеделието и селските райони обяви тригодишен план за действие за възстановяване на свинепроизводството в опит да стабилизира доставките на това основно за страната месо

Няма снимка

Подхранете почвата органично и минерално

Помагате и на растенията Често хората се безпокоят, че торенето води до натрупване на вредни вещества както в културите, така и в почвата. По принцип на малки площи в дворните градини по-често