Екзотика и при цветята

19 юли 2019 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Наясно сме, че у нас условията за отглеждане на екзотични видове растения не са от най-подходящите. Главен ограничаващ фактор са отрицателните температури през зимата.

Но това не означава, че не можем да отглеждаме с успех нестандартни за нашите ширини растения.

Примерите за подобни успехи са толкова много. Например опитомяването на орхидеите, бромелиевите, множеството листнодекоративни красавици като марантата, аспидистрата, хлорофитума, коледната звезда и т.н.

Ако се замислите, няма растение у нас, което да не се среща и някъде другаде по света. Затова ви представяме нестандартни растения от света на екзотиката. 

Lapageria rosea идва от Чили

Обича сянка и влага

Тази лиана буди копнеж във всеки колекционер. Тя е рядко срещана, но не е невъзможна за откриване дори у нас. Представя се предимно в розово-червени нюанси на цветовете и по-радко в снежно бели.

Самите цветове са трайни и се задържат свежи върху растението задълго. Отделни стъбла на лапагерията могат да достигнат до 10 м. Отглеждането ѝ у нас задължително става в контейнер, снабден с опора за увивните стъбла.

Грижата не е много лесна. Лапагерията изисква умерени температури.

Мястото ѝ е някъде на пълна или дебела шарена сянка, а почвата задължително трябва да се поддържа влажна, дори това да означава, че всекидневно трябва да се полива. През зимата трябва да се прибере на хладно и светло.

През лятото обаче ще дарява наслада за очите с безбройните си едри цветове.

“Вчера днес и утре” или “целуни ме бързо”

Бразилската брунфелзия променя цвета си

Изящество, нежност и аромат лъхат от тази синеока красавица. Растението е малък храст или дръвче. Цветовете се появяват по върховете на младите стъбълца, отварят се бавно. През първия ден са синьо-лилави, през втория избледняват, а на третия ден вече са чисто бели. Точно затова брунфелзията е по-позната с името “вчера, днес и утре”. В периода на цъфтеж (който може да е без прекъсване почти целогодишно) растението е отрупано с различни по багра цветове, което е и най-интересната му черта.

Brunfelsia pauciflora може да се открие у нас, като цената за младо растение с предстоящ цъфтеж е повече от приемлива. Отглеждането не е трудно. Изискванията са да я разположите на слънчево място и да поливате редовно. Засушаването не се отразява добре. Частично засенчване в следобедните горещини е добра идея. Подхранване се прави на 15-20 дни в зависимост от характеристиките на тора. Почвата пък трябва да е леко кисела, с добри дренажни свойства. През зимата се прибира на хладно и светло.

Лилавата центрадения

Изисква слънце и редовни поливки

Страхотни, нежно лилави цветове с интересен строеж и лесно отглеждане. Просто красота! Това непознато цвете има какво да предложи на цветарите у нас. Например почти целогодишен цъфтеж, едри цветове, интересна листна маса.

Центраденията изисква малко грижи и се чувства добре в саксия. Растението може да достигне до 50-60 см в диаметър. Има лек каскаден ефект.

За да получите максимума от цветето, трябва да запомните, че е необходим богат и добре дрениран субстрат, редовно поливане и редовно подхранване. Изложението да бъде слънчево или полусенчесто.

Мураята има божествен аромат

Отглеждането ѝ е изненадващо просто

В родината ѝ я наричат още портокалов жасмин. Защо ли? Мураята е братовчедка на цитрусите, но белите цветове притежават опияняващия аромат на жасмина.

Мураята е вечно зелен храст или малко дръвче. Предпочита слънчево изложение, но се справя добре и на частична лека сянка. Почвеният субстрат за тази ароматна прелест трябва да е богат, добре дрениран и с рН между 6,6 и 7,5. Цъфтежът започва през пролетта, а ароматът само на един цвят е достатъчен да промени въздуха в помещението.

Поливките зависят от размера на растението и температурата на околната среда. В повечето случаи една обилна е предостатъчна, вместо неколкократни и скромни. Не позволявайте задържане на вода в подложката. През зимата мураята трябва да се прибере, защото не издържа на температури под минус 1 градус.

Иохрома - мини ангелски тромпет

Бързо растяща и обилно цъфтяща

Грижите за иохромата са малко и лесни. Растението може да се прихване и от резник и от семка, стига да имате източник. В търговската мрежа се открива сравнително трудно, но търсенето си заслужава. Цената за младо растение пред цъфтеж е над 10 лева.

Иохромата предпочита ярко слънце, но се стравя добре и на шарена сянка. Самото растение много наподобява петуния. Листата са с подобна форма и също са овласени.

Расте бързо и може лесно да се оформи като храст или дръвче. Цветовете се появяват през пролетта и лятото като оформят красиви сини китки. Постепенно баграта им изсветлява, но трайността е повече от задоволителна.

Полива се при нужда, но не бива да се допуска пресъхване или преполиване. Подхранване се препоръчва да се прави с комбиниран тор NPK 15-15-15 според характеристиката на препарата.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Нигелата не обича да я местят

Има опасност да се самозасее Нигелата не обича да я местят. Затова, ако решите да засявате семена, направете го директно. Периодът на засяване е изключително разтегнат.

Няма снимка

Нигелата е и цвете, и подправка

Семената се събират сега Полезната и красива нигела може да се срещне в цялата страна. Нигелата е и чудесна подправка. Семената й се използват в кулинарните шедьоври в Индия, Средния Изток,

Няма снимка

Пчела изгризва розите

Здравейте! Нещо ми яде розите. Моля помогнете! - Ади Василева от Пловдив. Виновникът е пчела, колкото и чудно да звучи. Листогризещи пчели (Megachile spp.) или т.нар.

Няма снимка

От семената на нигелата се прави масло

Лечебните качества са безброй В семената на нигелата, т.нар. черен кимион, се съдържат над 100 вещества, от които мастни киселини, етерични масла, протеини, витамини, минерали, сапонини,

Няма снимка

Нигелата цъфти цяло лято

Запазва се свежа за седмица във вода В рода Нигела има само 18 вида, но всички са с доста нестандартна визия. Нигелата е много подходяща за извънградски къщи, а цъфтежът й продължава цяло лято.

Няма снимка

Плумбагото цъфти от пролетта до есента

Предпочита умерени температури У нас плумбагото се присъства отскоро, но бързо спечели вниманието на ентусиастите. Предвид тропическата му природа, се очаква да се чувства добре на пряка слънчева

Още от Фермер
Няма снимка

Късните ябълки искат още храна

Подхранете ги с листен тор Късните сортове ябълки и круши, които в този период все още още нарастват, се нуждаят от още храна. Най-лесно в този момент е тя да се подаде като листен тор,

Няма снимка

Горещини и утре, температурите до 37 градуса

Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца, предава БТА. През нощта ще е ясно и почти тихо. Утре отново ще е слънчево, след обяд - и горещо.

Няма снимка

Как да разберете навреме има ли в семейството майка или се е загубила?

Това се определя по няколко начина, обяснява на пчеларите с по-малък опит ст. н. с. Боян Първулов 1. По поведението на пчелите, те са скупчени на прилетната дъска и трепкат неспокойно с крилцата си.

Няма снимка

Гъбар откри манатарка рекордьор, тежаща 1,8 кг

Необичайно голяма за региона на Смолян манатарка с тегло 1 кг 800 г е открита от гъбар в Пампорово, съобщи БТА. Гъбата рекордьор с диаметър 84 см е находка на гъбаря Лъчезар Митковски.

Няма снимка

Над 1300 прасета доброволно заклани в Ловешко, започва дезинфекцията в "заден двор"

Дивото прасе, отстреляно в района на Априлци, е единственият случай на африканската чума по свинете в област Ловеч засега. Днес месото от него е загробено.

Няма снимка

Френска група за правата на животните разпространи видео на крави с "илюминатори" в стомаха

Френска група за защита на правата на животните успява да  заснеме видео, на което  се виждат живи крави, чиито хълбоци са перфорирани и са с "отвори" в стомаха с цел проучване на храносмилането им,