Гъската може да куца не само поради травма

18 юли 2019 Домашна ферма 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Може и да е следствие от зараза

Нарушенията в опорно-двигателния апарат на гъската може да възникнат не само поради травма, но и вследствие на заразяване с инфекциозни заболявания.

Защо гъската куца и какво да предприемете?

Възможни причини:

травма - удар, навяхване или счупване на крака;

недостиг на витамин D;

пастьорелоза (холера);

салмонелоза.

Какво да направите?

Ако гъска е започнала да куца, трябва да се диагностицира дали не е болна от заразно заболяване. За целта се измерва температурата, проверяват се изпражненията и дали няма изтечения от очите и носа.

Най-сигурен признак за инфекция е лошото общо състояние и липсата на апетит

При обикновена травма мажете крака с унгвент против травми и контузии от аптеката.

Навяхвания и счупвания не се лекуват самостоятелно, а трябва да се обърнете към ветеринарен специалист.

За попълване недостига от витамин D и предотвратяване на рахит на гъската се дават витамин D3, калций, рибено масло и фосфор. Гъската трябва да излиза на слънце всеки ден.

Пастьорелозата е много опасно заразно заболяване, при което се възпаляват ставите, затова болната птица въобще не може да ходи. Симптомите са: пенести изтечения от носа, фекалии със сив цвят, разрошена перушина, отпуснати крила, често и тежко дишане.

Веднага изолирайте гъската и проведете лечение, изписано от ветеринарен специалист.

Гъската може да куца и заради инфекциозното заболяване салмонелоза

Веднага изолирайте птицата и започнете лечение, изписано от ветеринарен специалист. Заболяването е зооноза, т.е. заразяват се и хора.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашна ферма
Няма снимка

Максимално опазване на новородените зайчета

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Няма снимка

Подрастващите гъсета се нуждаят от водоем

Жаркото слънце е смъртоносно за тях В жегите водоплаващите птици може да получат слънчев/топлинен удар. Това особено се отнася до подрастващите птици, изложени на пряко слънчево греене.

Няма снимка

Кокошките започват дълго линеене

Смяната на перата може да продължи 3 месеца Ако нямате опит в отглеждането на кокошки, не бива да се тревожите. ова е естествен процес на обновяване на перушината.

Няма снимка

Не товарете с много работа магарето

Въпреки че вече всеки стопанин има нужда от помощник Дневната дажба на магарето трябва да бъде: * сено (ливадно) - 2-3 кг; * слама/царевичак (ситно нарязани) - 1-2 кг; * концентриран фураж - 0,

Няма снимка

Без воднисти храни за кокошките и бройлерите

Дрождираните фуражи се смесват със смлени брашнести фуражи до пръхкавост За дрождиране се използват самостоятелно или смесени: * смлени зърнени храни; * трици и * сварени картофи.

Няма снимка

Ако свинята няма достатъчно мляко

Давайте краве мляко на малки дози 3-4 пъти дневно Ако млечността на свинята майка е недостатъчна, първата ви задача е да подхраните прасенцата. Много често от 10-15-ия ден на бозаещите прасета вече

Още от Фермер
Няма снимка

Кучетата вече сменят козината

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

Няма снимка

Рапицата на Euronext се търгува на нов максимум

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

Няма снимка

Здравословна салата с домати и маслини

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

Няма снимка

"За" и "против" отводките и майките (особено свищеви), произведени през август и по-късно

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

Няма снимка

Присаждането се прави бързо

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.

Няма снимка

Прибиране на картофите

Кожицата им трябва да е здрава Прибирайте картофите, когато стъбла и листа са изсъхнали. Това значи, че кожицата на клубените е здрава и те могат да се съхраняват.