5 основни катаклизми през лятото и как да защитим градината от тях

20 юли 2019 Зеленчукова градина / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Защита от късни студове

Под късни измръзвания се има предвид понижаване на температурата на въздуха под 0 градуса в район, където вече е стабилното топло време. Това се случва през есента или в края на пролетта и началото на лятото. Есенните студове не са толкова опасни, защото по това време голяма част от реколтата вече е прибрана. Но тези през пролетта и лятото могат да оставят стопаните без никаква реколта. Когато температурата падне под -1-2 градуса загиват цветовете и завръзите на някои плодове и ягодоплодни култури. Други могат да издържат малко по-ниски температури - до -3-4 градуса. А като няма завръзи няма и плодове.

Ниските насаждения (ягоди, ниски храсти, тиквички и др.) през нощта могат да бъдат покрити платнища от нетъкана материя. Ако студовете ви изненадат и нямате нищо подходящо под ръка, можете да използвате всякакви ненужни парцали.

Не забравяйте за пластмасовите бутилки. По време на летните застудявания те също могат да бъдат използвани. Отрежете тясната част на бутилката и другата част използвайте като малък парник, като "захлупите" нежните растения. С тях можете да покриете разсад с малки листа, например зеле.

Картофите се спасяват чрез зариване. След измръзванията, вместо повредения връх от клубените ще тръгне нов, а растението ще продължи да се развива.

В градината на помощ идват опушването и дъждуването.

Защита от жегите

Времето е голям шегаджия. След студовете могат да настъпят неочаквани жеги, които също са опасни за градината. За опасно топло се смята, когато температурата на околната среда надвиши 35 градуса.

За растенията и по-ниска температура, например 28-30 градуса, може да е пагубна. Дори за топлолюбиви култури - патладжани и чушки, оптималната температура е 25-28 градуса.

При високи температури листата на растенията просто се навиват, за да намалят количеството изпарена влага. Някои зеленчуци хвърлят завръзите си. Обикновено при такива жеги няма достатъчно опрашващи насекоми, следователно няма опрашване. В тези случаи опрашването се прави на ръка. При извънредно високи температури поленът остава стерилен и съответно не можем да очакваме плодове.

За да намалите малко градусите в оранжерията, можете да поставите вътре пластмасови бутилки със студена вода. Те леко ще намалят градусите през деня, през нощта ще отдават от топлината, която са натрупали през горещите часове. Така разликата в температурите няма да е така драстична, а това е важно за растенията.

В горещите дни не забравяйте да държите отворени всички прозорци и врати в оранжерията. Да, растенията не обичат течението, но прекомерните жеги биха им нанесли по-голяма вреда, а могат и да загинат. Затова изберете по-малката злина.

Някои виладжии съветват по време на периоди на необичайна жега оранжериите да се покриват с бял плат или, ако са масивни постройки, да се белосват с вар. Слънчевите лъчи ще се отразяват от белите стени и оранжерията няма да се нагрява толкова.

За външните растения осигурете капково напояване.

Ще помогнете на насажденията си и ако опънете над тях платно от нетъкана тъкан или мулчирате почвата с торф, стърготини или косена трева. Така ще запазите по-продължително влагата.

Възможно ли е да се защитят растенията от суша?

Жегата често е придружена с продължителна суша. Засушаване се нарича продължителен период на устойчиво сухо време - от няколко седмици до няколко години. Неговите основни признаци са повишената температура на въздуха и пълната липса или съвсем незначителни валежи.

Поради липса на валежи, количеството влага в почвата става толкова нищожно, че може да доведе до загиване на растенията. Как да помогнем зеленчукови култури по време на суша?

Един от най-лесните, но ефективни начини е да се мулчират лехите. Мулчът спасява почвата от изсушаване и я предпазва от плевелите.

Вместо мулч може да се използва нетъкано платно със същата цел. Опитните градинари съветват да вземете черна тъкан, тъй като тя предпазва лехите и от плевели.

Много прост, но не по-малко ефективен метод е окопаването на почвата около растенията. Това се направи, за да се предотврати твърда кора около корените. За големи площи, за да се намали изпаряването на влагата от почвата, може да се прилага брануване или обработка на междуредията.

Как да спасим растенията от поройни дъждове?

Летните поройни дъждове не е задължително да са продължителни, но поради своята интензивност, дори и за кратко време могат да нанесат значителни щети, дори наводнения.

Валежите, в зависимост от големината капките и интензивността, се разделят на няколко вида. Когато ситните капчици са до 0,5 мм говорим за ръмеж. Ако капките са едри, над 7 мм и при падане се разпръскват на по-дребни става дума за силни, поройни дъждове. Друга важна характеристика на пороя е неговата интензивност. Всичко, което е между ръмене и порой е обикновен дъжд.

За да не могат пороите да нанесат щети на вашите насаждения, трябва да се вземат превантивни мерки. За да сведем до минимум възможните последствия, предварително правим следното:

* Не трябва да садите на гъсто. Ако растения са твърде гъсто засадени, влагата от почвата трудно се изпарява. Дори без валежи това може да доведе до разпространението на различни гъбични заболявания.

* Мулчирайте почвата. Ако изведнъж падне пороен дъжд, плодовете, например ягодите, няма да лежат върху влажната земя, а върху слой мулч, който изсъхва много по-бързо.

* Високите лехи, които придобиват все по-голяма популярност, могат да бъдат истинско спасение в местата, където често падат обилни летни дъждове. Водата не се задържа, което означава, че вашите домашни насаждения не са застрашени от загниване.

* След силен дъжд падналите на земята зеленчукови култури трябва да се вдигнат и им се сложат опори. Всички патогени обичат топлата и влажна почва. Ето защо е толкова важно растенията да не лежат на земята.

Защита от градушка

Градушката е истинско бедствие за градината. Ледените топчета са опасни не само за растенията, но и за хора, животни и стопански постройки.

Ако в района, където живеете, често падат градушки, препоръчваме ви да се погрижите за вашата градина. Най-лесно това става като отгоре опънете мрежа с малки отвори - до 5 мм. Тези мрежи ще предпазят растенията и от птиците.

Не можем да се защитим напълно от природните бедствия, но можем да намалим щетите, които те нанасят.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчукова градина / Полезни съвети
Няма снимка

Жилковата некроза по доматите

Жилковата некроза е буквално убийствена болест за доматите. Тя се причинява от щам на краставично мозаечнен вирус, а повечето вирусни болести не се лекуват.

Няма снимка

От болестите по зелето опасна е маната

Силна зараза има при по-хладно и влажно време Маната по зелето е най-опасната болест за културата. Изминалият влажен период (юли) създаде условия за развитието на болестта на много меса в страната.

Няма снимка

Неприятелите сериозно застрашават зелевите

Растенията се напада от много опасни насекоми Зелеви пеперуди Младите гъсеници живеят заедно. Те нагризват листата - долния епидермис и паренхима, без да засягат горния епидермис.

Няма снимка

Гниенето по зелките е сериозен проблем

И в градината, както и при съхранението Ако има условия на висока влажност, по зелето се появява сиво гниене. Болестта може да се наблюдава както в градината, така и по време на съхранението му.

Няма снимка

Грижите за доматите са според производството

Подхранвайте редовно, за да има повече плодове * За да продължите максимално дълго да берете от ранните домати, подмладете ги. На всяко растение оставете по 2-3 най-добре развити и най-ниско

Няма снимка

Да се прекършват ли върховете на растенията

Препоръчва се да се прави при всички домати Често в любителските градини се наблюдават много високи растения. Това обаче не е добре, казваме на градинарите, които имат такива домати.

Още от Фермер
Няма снимка

Кучетата вече сменят козината

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

Няма снимка

Рапицата на Euronext се търгува на нов максимум

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

Няма снимка

Здравословна салата с домати и маслини

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

Няма снимка

"За" и "против" отводките и майките (особено свищеви), произведени през август и по-късно

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

Няма снимка

Максимално опазване на новородените зайчета

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Няма снимка

Присаждането се прави бързо

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.