5 основни катаклизми през лятото и как да защитим градината от тях

20 юли 2019 Зеленчукова градина / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Защита от късни студове

Под късни измръзвания се има предвид понижаване на температурата на въздуха под 0 градуса в район, където вече е стабилното топло време. Това се случва през есента или в края на пролетта и началото на лятото. Есенните студове не са толкова опасни, защото по това време голяма част от реколтата вече е прибрана. Но тези през пролетта и лятото могат да оставят стопаните без никаква реколта. Когато температурата падне под -1-2 градуса загиват цветовете и завръзите на някои плодове и ягодоплодни култури. Други могат да издържат малко по-ниски температури - до -3-4 градуса. А като няма завръзи няма и плодове.

Ниските насаждения (ягоди, ниски храсти, тиквички и др.) през нощта могат да бъдат покрити платнища от нетъкана материя. Ако студовете ви изненадат и нямате нищо подходящо под ръка, можете да използвате всякакви ненужни парцали.

Не забравяйте за пластмасовите бутилки. По време на летните застудявания те също могат да бъдат използвани. Отрежете тясната част на бутилката и другата част използвайте като малък парник, като "захлупите" нежните растения. С тях можете да покриете разсад с малки листа, например зеле.

Картофите се спасяват чрез зариване. След измръзванията, вместо повредения връх от клубените ще тръгне нов, а растението ще продължи да се развива.

В градината на помощ идват опушването и дъждуването.

Защита от жегите

Времето е голям шегаджия. След студовете могат да настъпят неочаквани жеги, които също са опасни за градината. За опасно топло се смята, когато температурата на околната среда надвиши 35 градуса.

За растенията и по-ниска температура, например 28-30 градуса, може да е пагубна. Дори за топлолюбиви култури - патладжани и чушки, оптималната температура е 25-28 градуса.

При високи температури листата на растенията просто се навиват, за да намалят количеството изпарена влага. Някои зеленчуци хвърлят завръзите си. Обикновено при такива жеги няма достатъчно опрашващи насекоми, следователно няма опрашване. В тези случаи опрашването се прави на ръка. При извънредно високи температури поленът остава стерилен и съответно не можем да очакваме плодове.

За да намалите малко градусите в оранжерията, можете да поставите вътре пластмасови бутилки със студена вода. Те леко ще намалят градусите през деня, през нощта ще отдават от топлината, която са натрупали през горещите часове. Така разликата в температурите няма да е така драстична, а това е важно за растенията.

В горещите дни не забравяйте да държите отворени всички прозорци и врати в оранжерията. Да, растенията не обичат течението, но прекомерните жеги биха им нанесли по-голяма вреда, а могат и да загинат. Затова изберете по-малката злина.

Някои виладжии съветват по време на периоди на необичайна жега оранжериите да се покриват с бял плат или, ако са масивни постройки, да се белосват с вар. Слънчевите лъчи ще се отразяват от белите стени и оранжерията няма да се нагрява толкова.

За външните растения осигурете капково напояване.

Ще помогнете на насажденията си и ако опънете над тях платно от нетъкана тъкан или мулчирате почвата с торф, стърготини или косена трева. Така ще запазите по-продължително влагата.

Възможно ли е да се защитят растенията от суша?

Жегата често е придружена с продължителна суша. Засушаване се нарича продължителен период на устойчиво сухо време - от няколко седмици до няколко години. Неговите основни признаци са повишената температура на въздуха и пълната липса или съвсем незначителни валежи.

Поради липса на валежи, количеството влага в почвата става толкова нищожно, че може да доведе до загиване на растенията. Как да помогнем зеленчукови култури по време на суша?

Един от най-лесните, но ефективни начини е да се мулчират лехите. Мулчът спасява почвата от изсушаване и я предпазва от плевелите.

Вместо мулч може да се използва нетъкано платно със същата цел. Опитните градинари съветват да вземете черна тъкан, тъй като тя предпазва лехите и от плевели.

Много прост, но не по-малко ефективен метод е окопаването на почвата около растенията. Това се направи, за да се предотврати твърда кора около корените. За големи площи, за да се намали изпаряването на влагата от почвата, може да се прилага брануване или обработка на междуредията.

Как да спасим растенията от поройни дъждове?

Летните поройни дъждове не е задължително да са продължителни, но поради своята интензивност, дори и за кратко време могат да нанесат значителни щети, дори наводнения.

Валежите, в зависимост от големината капките и интензивността, се разделят на няколко вида. Когато ситните капчици са до 0,5 мм говорим за ръмеж. Ако капките са едри, над 7 мм и при падане се разпръскват на по-дребни става дума за силни, поройни дъждове. Друга важна характеристика на пороя е неговата интензивност. Всичко, което е между ръмене и порой е обикновен дъжд.

За да не могат пороите да нанесат щети на вашите насаждения, трябва да се вземат превантивни мерки. За да сведем до минимум възможните последствия, предварително правим следното:

* Не трябва да садите на гъсто. Ако растения са твърде гъсто засадени, влагата от почвата трудно се изпарява. Дори без валежи това може да доведе до разпространението на различни гъбични заболявания.

* Мулчирайте почвата. Ако изведнъж падне пороен дъжд, плодовете, например ягодите, няма да лежат върху влажната земя, а върху слой мулч, който изсъхва много по-бързо.

* Високите лехи, които придобиват все по-голяма популярност, могат да бъдат истинско спасение в местата, където често падат обилни летни дъждове. Водата не се задържа, което означава, че вашите домашни насаждения не са застрашени от загниване.

* След силен дъжд падналите на земята зеленчукови култури трябва да се вдигнат и им се сложат опори. Всички патогени обичат топлата и влажна почва. Ето защо е толкова важно растенията да не лежат на земята.

Защита от градушка

Градушката е истинско бедствие за градината. Ледените топчета са опасни не само за растенията, но и за хора, животни и стопански постройки.

Ако в района, където живеете, често падат градушки, препоръчваме ви да се погрижите за вашата градина. Най-лесно това става като отгоре опънете мрежа с малки отвори - до 5 мм. Тези мрежи ще предпазят растенията и от птиците.

Не можем да се защитим напълно от природните бедствия, но можем да намалим щетите, които те нанасят.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчукова градина / Полезни съвети
Няма снимка

Маджун от захарно цвекло

По технологията на сем. Калчеви от гр. Сеново Радина Иванова Семейство Калчеви са познати в земеделското градче Сеново от област Русе открай време като майстори на варенето - я ракия, я свинска мас

Няма снимка

На брюкселското зеле върхът се кърши

Грижите за брюкселското зеле са подобни като за останалите видове зеле. Има обаче някои особености, с които е добре да се съобразите, за да получите добра реколта.

Няма снимка

Жилковата некроза по доматите

Жилковата некроза е буквално убийствена болест за доматите. Тя се причинява от щам на краставично мозаечнен вирус, а повечето вирусни болести не се лекуват.

Няма снимка

От болестите по зелето опасна е маната

Силна зараза има при по-хладно и влажно време Маната по зелето е най-опасната болест за културата. Изминалият влажен период (юли) създаде условия за развитието на болестта на много меса в страната.

Няма снимка

Неприятелите сериозно застрашават зелевите

Растенията се напада от много опасни насекоми Зелеви пеперуди Младите гъсеници живеят заедно. Те нагризват листата - долния епидермис и паренхима, без да засягат горния епидермис.

Няма снимка

Гниенето по зелките е сериозен проблем

И в градината, както и при съхранението Ако има условия на висока влажност, по зелето се появява сиво гниене. Болестта може да се наблюдава както в градината, така и по време на съхранението му.

Още от Фермер
Няма снимка

Кога дръвчетата измръзват

Овощните дръвчета могат да измръзнат не само в студена зима с ниски температури и вятър. Измръзване може да се получи и в меки зими, когато температурите не са екстремни

Няма снимка

Много са промените в наредбата за лозя и вино

Предприятията твърдят, че още обсъждат големите промени До 27 декември може да вземе отношение по измененията и допълнениета на наредба 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова

Няма снимка

Вегански бургер едва не уби двегодишно момиченце

Това се е случило във Великобритания. Симптомите, които са се появили при детето след поглъщането на бързата храна, са приличали на алергична реакция към ядки

Няма снимка

Отбиваме безпроблемно прасетата: фактори за успех

Успешното отбиване на прасета започва с отлично подготвеното помещение и с животни, готови за отбиване. Колкото по-малко са промените, които правите, толкова по-малко ще е стресът

Няма снимка

Две държавни помощи за фермерите засега действат до края на 2020 година

След това ще продължат, ако ЕК предложи регламенти Две държавни помощи за фермерите засега имат за краен срок края на следващата година, отговаряме на въпрос на фермери

Няма снимка

Кравите пият неохотно прекалено студена вода

Суровото мляко се състои 87% от вода. Недостигът на вода при кравите намалява потреблението на сухо вещество от фуража и до намалена млечна продуктивност