Центърът за оценка на риска: АЧС става опасна за свинекомплексите

16 юли 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

Преди малко звеното пусна актуализирана научна оценка за разпространение болестта у нас и научно становище

Прогнозата за хода на епизоотията АЧС през 2019 г. за Европа е неблагоприятна, има висок риск от поява на болестта във Франция, Германия, Австрия, Финландия, Словакия и други страни.

Центърът за оценка на риска по хранителната верига преди малко съобщи, че оценява, че рискът за разпространение на болестта в България след последните случаи също е много висок.

Препоръките и предложенията му са в синхрон с предписаните в европейскотото и българско законодателство мерки, каквито са предприети от БАБХ.

- Стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването и при всички случаи на съмнения за болни или умрели свине да докладват незабавно на официалните ветеринарни власти.

- Тъй като АЧС е с потенциал за бързо разпространение и вирусът е изключително устойчив в околната среда и в замърсени с него продукти, да се повиши разяснителната работа на ветеринарните специалисти по места и да се обяснят мерките, произтичащи от европейската директива от 27 юни 2002 г., наредба № 102 за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта, наредба № 23 за обявяване и регистрация на заразните болести по животните.

- Всички свине в 3 км. зона бъдат убити по хуманен начин с цел предотвратяване разпространението на вируса по т.нар. метод stamping out, т.е. тотално депопулиране.

- От всички свине се вземат проби за вирусологично изследване при 95% разпространение и 10% достоверност и се изпращат в специализираната лаборатория за изследване. Резултатът е от изключителна важност за епизоотологичното проучване и за по-нататъшните мерки за ограничаване на заболяването независимо, че все още животните могат да изглеждат привидно здрави и дори и да не са показали клиника на болестта.

- Разпространението на вируса на АЧС чрез човешкия фактор има важна роля в епизоотологията на болестта в Европа и света, въпреки всички предприемани мерки досега за неговото ограничаване.

- Да се обърне спешно внимание за повишаване осведомеността на всички лица, вероятно имали контакт със заразени домашни или диви свине.

- На граничните контролно пропускателни пунктове да има указателни информационни табели за опасността от пренасяне на АЧС и да се раздават листовки на всички преминаващи, в които да има информация за наказанието, което се носи при установяване неспазването на законите на България.

- На ГККП да има и контейнери за унищожаване на иззетите и нерегламентирано пренасяни хранителни продукти от животински произход, а всички превозни средства да преминават щателна дезинфекционна обработка.

- Съгласно заповедта на министъра на земеделието, храните и горите от 10 юли т.г. плътността на популацията от диви свине в 20- километровата зона на заразените региони да се доведе до 0.3 екземпляра на 100 хектара, а в незаразените – до 0.5 екземпляра на 100 хектара.

- Задължително да се прилага само подборен лов, лов с капани или отстрел от чекала.

- Забранява се груповият лов с гонки на дивите свине.

За да се предпази едрото промишлено свиневъдство у нас

в което през последните години се извършиха революционни промени по отношение на развъдно-подобрителната дейност и се въведоха съвременни технологии за хуманно отношение и биосигурност на стопанствата, да се оставят 20 километрови свободни от домашни прасета зони около тях.

Областните управители в най-кратък се задължават да издадат съответните разпореждания как да се депопулират домашните свине в тези региони.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Приключва приемът по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ за 2014-2020 г.

Средства се отпускат на собствениците на животновъдни ферми, в които се отглеждат преживни животни, в това число говеда, биволи, овце и кози. Бюджетът по мярката е в размер на левовата равностойност

Няма снимка

Добиви и пазари: Какви са прогнозите за добивите на грозде

По-добра година очаква много от земеделските стопани у нас. Прогнозите сочат, че добивите на винени и десертни сортове грозде ще са нормални, а не ниски както бяха миналата година. Според проф.

Няма снимка

Признават болестта на Паркинсон за професионална на фермерите

Във Франция болестта на Паркинсон вече е призната за професионална болест на земеделските производители, включително винопроизводителите и градинарите, поради близък контакт с пестициди.

Няма снимка

Цените на картофите рязко се повишават в Европа

Цената на картофите в Европа достигна рекордно ниво, поради необичайната жега в централната и южната част на региона. Подобна ситуация се наблюдаваше миналата година,

Няма снимка

Глобален данък върху червеното месо прогнозират експерти

Специалисти от изследователската компания Fitch Solutions прогнозират, че правителствата по света могат да въведат данък върху червеното месо, подобно на данъка върху вредните продукти като цигари,

Няма снимка

5 причини агросекторът бързо да набира скорост

Следващото поколение лидери трябва да са с ново мислене и да вземат иновативни решения Алма Давидова Всички казват, че IТ, енергетиката и здравеопазването са най-обещаващите сектори,

Още от Фермер
Няма снимка

Късните ябълки искат още храна

Подхранете ги с листен тор Късните сортове ябълки и круши, които в този период все още още нарастват, се нуждаят от още храна. Най-лесно в този момент е тя да се подаде като листен тор,

Няма снимка

Горещини и утре, температурите до 37 градуса

Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца, предава БТА. През нощта ще е ясно и почти тихо. Утре отново ще е слънчево, след обяд - и горещо.

Няма снимка

Как да разберете навреме има ли в семейството майка или се е загубила?

Това се определя по няколко начина, обяснява на пчеларите с по-малък опит ст. н. с. Боян Първулов 1. По поведението на пчелите, те са скупчени на прилетната дъска и трепкат неспокойно с крилцата си.

Няма снимка

Гъбар откри манатарка рекордьор, тежаща 1,8 кг

Необичайно голяма за региона на Смолян манатарка с тегло 1 кг 800 г е открита от гъбар в Пампорово, съобщи БТА. Гъбата рекордьор с диаметър 84 см е находка на гъбаря Лъчезар Митковски.

Няма снимка

Над 1300 прасета доброволно заклани в Ловешко, започва дезинфекцията в "заден двор"

Дивото прасе, отстреляно в района на Априлци, е единственият случай на африканската чума по свинете в област Ловеч засега. Днес месото от него е загробено.

Няма снимка

Френска група за правата на животните разпространи видео на крави с "илюминатори" в стомаха

Френска група за защита на правата на животните успява да  заснеме видео, на което  се виждат живи крави, чиито хълбоци са перфорирани и са с "отвори" в стомаха с цел проучване на храносмилането им,