На производителите на българска роза вече не им е никак розово

17 юли 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

 Искат по-скоро отраслов закон и мерки за решаване на проблема с работната ръка

МЗХГ обеща да обсъди идеи на експерти как да окаже помощ на розопроизводителите - исканията са за средства за зимни пръскания, за поемане на част от акциза за горивата, за обвързани плащания.

На дискусия в парламента с бранша зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов съобщи, че във ведомството има постъпили писма за отпускане на помощ за акциза на горивата и за този бранш, както за овощарите.

Що се касае обаче до обвързано подпомагане, то би могло да се обсъжда и предлага чак за новия програмен период на ОСП след 2020 година.

В комисията по земеделие на парламента част от бранша настоява обсъжданият в момента законопроект да се отдели и да отнася само за производството на розов цвят, а не и за останалите видове етерични култури.

Според Зара Клисурова, председател на съюза на производителите на етерично-маслени наистина положението с маслодайната роза не е розово, особено при дребните производители с декар-два. Те би трябвало да се регистрират само в месеците, в които имат приходи от производство и не бива да понасят санкции, ако не сключат договори за предадена суровина. Докато трябва да се вземат по-строги мерки срещу некоректни преработвателни мощности, бавещи с години парите на стопаните.

Спешно трябва да се приеме закон за розопроизводството, смята и Веселина Ралчева / на снимката/, която е утвърден биопроизводител. Колегите и апелират и  за спешни мерки и за намиране на изход от постоянния проблем с работната ръка.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Приключва приемът по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ за 2014-2020 г.

Средства се отпускат на собствениците на животновъдни ферми, в които се отглеждат преживни животни, в това число говеда, биволи, овце и кози. Бюджетът по мярката е в размер на левовата равностойност

Няма снимка

Добиви и пазари: Какви са прогнозите за добивите на грозде

По-добра година очаква много от земеделските стопани у нас. Прогнозите сочат, че добивите на винени и десертни сортове грозде ще са нормални, а не ниски както бяха миналата година. Според проф.

Няма снимка

Признават болестта на Паркинсон за професионална на фермерите

Във Франция болестта на Паркинсон вече е призната за професионална болест на земеделските производители, включително винопроизводителите и градинарите, поради близък контакт с пестициди.

Няма снимка

Цените на картофите рязко се повишават в Европа

Цената на картофите в Европа достигна рекордно ниво, поради необичайната жега в централната и южната част на региона. Подобна ситуация се наблюдаваше миналата година,

Няма снимка

Глобален данък върху червеното месо прогнозират експерти

Специалисти от изследователската компания Fitch Solutions прогнозират, че правителствата по света могат да въведат данък върху червеното месо, подобно на данъка върху вредните продукти като цигари,

Няма снимка

5 причини агросекторът бързо да набира скорост

Следващото поколение лидери трябва да са с ново мислене и да вземат иновативни решения Алма Давидова Всички казват, че IТ, енергетиката и здравеопазването са най-обещаващите сектори,

Още от Фермер
Няма снимка

Късните ябълки искат още храна

Подхранете ги с листен тор Късните сортове ябълки и круши, които в този период все още още нарастват, се нуждаят от още храна. Най-лесно в този момент е тя да се подаде като листен тор,

Няма снимка

Горещини и утре, температурите до 37 градуса

Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца, предава БТА. През нощта ще е ясно и почти тихо. Утре отново ще е слънчево, след обяд - и горещо.

Няма снимка

Как да разберете навреме има ли в семейството майка или се е загубила?

Това се определя по няколко начина, обяснява на пчеларите с по-малък опит ст. н. с. Боян Първулов 1. По поведението на пчелите, те са скупчени на прилетната дъска и трепкат неспокойно с крилцата си.

Няма снимка

Гъбар откри манатарка рекордьор, тежаща 1,8 кг

Необичайно голяма за региона на Смолян манатарка с тегло 1 кг 800 г е открита от гъбар в Пампорово, съобщи БТА. Гъбата рекордьор с диаметър 84 см е находка на гъбаря Лъчезар Митковски.

Няма снимка

Над 1300 прасета доброволно заклани в Ловешко, започва дезинфекцията в "заден двор"

Дивото прасе, отстреляно в района на Априлци, е единственият случай на африканската чума по свинете в област Ловеч засега. Днес месото от него е загробено.

Няма снимка

Френска група за правата на животните разпространи видео на крави с "илюминатори" в стомаха

Френска група за защита на правата на животните успява да  заснеме видео, на което  се виждат живи крави, чиито хълбоци са перфорирани и са с "отвори" в стомаха с цел проучване на храносмилането им,