Кършенето има и плюсове, и минуси - научете ги

20 юли 2019 В лозята 0     
Няма снимка
 

Не го правете при слаборастящи асми

Получихме няколко въпроса от наши читатели тези дни за това дали при асмите в двора да кършат или да се въздържат.

Отговор:

Премахването на растящите върхове на леторастите заедно с 5-6 недоразвити листа е основата на операцията. Тя се прилага в почти всички лозарски райони, но понякога се прави неправилно и е излишна напомнят специалистите.

Първо - защото лозите често се кършат много ниско и с това листната им повърхност силно намалява.

А това води и до подтискане на развитието на кореновата система.

Второ - защото винаги трябва да се преценява според лозите и асмите.

При силните лози, когато леторастите се развиват буйно, кършенето е задължително. То се използва и като средство за борба против изресяването което много помага при сортове като Мискет червен, Бяло без семе и др.

Трето - не бива да се кършат слабите и новозасадените лози през първите години.

Когато искате с тази операция да предотвратите изресяването, трябва да окършите 3-4 дни преди цъфтежа.

Така ще постигнете преустановяване на растежа на леторастите и ще насочите повече хранителни вещества към ресите.

Операцията при винените и десертните сортове трябва да започне да се провежда още от момента, когато леторастите са развили достатъчно листа и растежът им е видимо понамалял.

Не забравяйте, че на летораст трябва да оставите поне 14 листа при винените и 16 при десертните сортове.

Леторастите, израснали от чепове, които ще се използват при следващата резитба, трябва да окършите на още по-голяма височина. Но пък може и да решите да пробвате и да ги оставите увити по най-горния тел, без да кършите, за да видите разликата и се убедите сами в ефекта.

При слабо и умерено растящи лози и това увиване е много полезно.

При буйно растящите и при ниска телена конструкция не пренебрегвайте операцията.

Правилно извършена, тя се отразява добре на едрината на зърната, особено при десертните сортове на хоби лозарите.

То оказва положително влияние и за подобряване качеството на гроздето при лозите, които имат буйни леторасти и са оставени твърде зашумени.

И в последния момент ще дадете възможност на слънчевите лъчи да проникнат до гроздето, а това е особено важно за влажни години като настоящата.

Гроздето има шансове да узрее по-добре и по-малко да се напада от сиво гниене когато правилно окършите. Но, казваме правилно. Защото, ако се прекали, се стига и до минуси.

Допусне ли се 2-3 г. подред ниско кършене, силата на лозите може да отслабне.

Един малък минус е в това, че леторастите и листата на кършени лози стават по-дебели, а узряването на пръчките се позабавя.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Иновативни продукти срещу мана и оидиум

Климатичната картина над страната през тази година бе много непостоянна и динамична. В много райони валежите надвишиха месечните норми, в други не достигнаха и до средните стойности.

Няма снимка

Какво премахвате, за да елиминирате загниване сега

Прореждането на листата се препоръчва, и то особено в години с влажно и дъждовно време в периода на узряване на гроздето. Тогава именно се създава една от предпоставките за загниване.

Няма снимка

Продължава опасността от развитието на оидиум

В по-влажните райони срещу оидиум се пръска и през август Болестта може да причини големи повреди по гроздето особено по късните десертни и винени сортове.

Няма снимка

Основни грижи в лозята през август

Основните грижи в лозята през август трябва да са свързани с напояването, борбата с плевелите, болестите и неприятелите. За запазване на почвената влага и за борба с плевелите много ще бъде от

Няма снимка

През август пак се пръска с препарати

Пак се пръска с препарати Много от лозарите смятат, че през месец август грижите понамаляват и лозите едва ли не нямат нужда от защита. Но този месец е много важен гроздето да се опази на финалния

Няма снимка

Място за ново лозе

Как да го изберем още отсега Лозовите насаждения у нас обикновено се правят през есента /по-рядко пролетта/, защото шансът за прихващане е по-висок и има вероятност за по-добър растеж на лозите през

Още от Фермер
Няма снимка

Кучетата вече сменят козината

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

Няма снимка

Рапицата на Euronext се търгува на нов максимум

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

Няма снимка

Здравословна салата с домати и маслини

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

Няма снимка

"За" и "против" отводките и майките (особено свищеви), произведени през август и по-късно

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

Няма снимка

Максимално опазване на новородените зайчета

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Няма снимка

Присаждането се прави бързо

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.