Общините задължени да направят гробища за убитите заради чумата свине

18 юли 2019 Новини 0     
Няма снимка
 

Всяка община трябва да определи място, на което да загробва убитите заради африканската чума свине. Такова указание е разпратила земеделската министърка Десислава Танева на местните власти, съобщи зам.-директорът на центъра за оценка на риска към МЗХГ д-р Илиян Костов. Той участва в церемонията „Образцова община“ на Северен централен регион, която „24 часа“ организира във Велико Търново.

В общините, в които има установена зараза кметовете трябва да изпълнят указанието да намерят място за свински гробища до вечерта на днешния ден. Тридневен е срокът за тези общини, които все още не са установили американска чума по свинете.

Местата за загробване на убитите болни прасета трябва да са така определени, че да не застрашават околната среда, предупреди д-р Костов. Подвижните екарисажи не разполагат с достатъчно капацитет, за да поемат унищожаването на убитите свине, допълни той.

Чумата по свинете се разпространява както чрез контакт между животните, така и по механичен път през фуражи, инвентар, дрехите и обувките на хората, разказа специалистът от земеделското министерство. Заради това и заразата било по-вероятно да стигне до кочините в дворовете на хората, а не до големите свинекомплекси, които имали мерки за биологична безопасност, твърди д-р Илиян Костов. Вирусът на чумата не е опасен за хората, но се пренася и през заразено месо, каза още той.

Според Костов в момента хората от заразените общини опитвали да укриват прасетата си в съседни села и така разпространявали заразата из цялата страна. „Дори да заколите прасето, ние не знаем това месо дали вече не е заразено“, каза още Костов.

В момента чрез избиването на отглежданите в кочини прасета държавата се опитва да намали напрежението на вируса около 65-те големи свинекомплекса в страната, обясни мерките специалистът на земеделското министерство. „В селските зворове е 1% от поголовието на свине, огромният брой е в свинекомплексите с по 50-70 хиляди свине. Ако заразата стигне до тях разходите за ликвидирането на чумата ще са изключително големи, освен това на България ще бъде забранено да изнася месо“, описа ситуацията Костов.

Хората в селата трябва да следят и за болни диви прасета, от които най-често ставало заразяването на домашните, посъветва специалистът. Заразените глигани се познавали по това, че ставали безстрашни, не се крият от хората и дори пресичат натоварени пътища, каза той. При забелязване на такава свиня хората трябвало незабавно да се обадят на БАБХ или на тел. 112.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Новини
Няма снимка

Чили увеличава износа на череши

Чили възнамерява да увеличи износа на череши до 220 хиляди тона. Постигането на такива показатели се планира чрез навлизане на китайския пазар. Трябва да се отбележи,

Няма снимка

1505 заявления за дезинфекция на дворове са подадени в Добричка област

Според данните на Областната епизоотична комисия-Добрич, в Добричка област унищожените прасета между 1200 и 1300, но се очаква броят им да бъде завишен –съобщи д-р Борислав Каменов

Няма снимка

Разработват чипс с ниско съдържание на мазнини

Хранителните технолози от университета в Куинсланд и служителите на PepsiCo решиха да направят подарък на любителите на чипсовете, които отказват това лакомство от страх да не съсипят фигурата си.

Няма снимка

Печатат 3D говеждо и заешко в космоса

Компанията 3D Bioprinting Solutions ще изпрати клетки от говеждо и заешко месо в космоса през септември и ще се опита да отпеча пържола от тях. Тази технология може да помогне за осигуряването на

Няма снимка

Двама обвинени за измами с европари за развитие на селските райони

Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Г.И. и Г.А. за предоставяне на неверни сведения и използване не по предназначение на средства по програма на

Няма снимка

В Пакистан забраниха найлоновите торбички

Правителството на страната обяви сериозна война на найлоновите торбички за еднократна употреба, като забрани тяхното използване. Съответното постановление ще бъде валидно в столицата Исламабад,

Още от Фермер
Няма снимка

Кучетата вече сменят козината

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

Няма снимка

Рапицата на Euronext се търгува на нов максимум

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

Няма снимка

Здравословна салата с домати и маслини

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

Няма снимка

"За" и "против" отводките и майките (особено свищеви), произведени през август и по-късно

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

Няма снимка

Максимално опазване на новородените зайчета

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Няма снимка

Присаждането се прави бързо

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.