Световното производство на малини превишава нарастващото търсене

24 юли 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Играчите се преподреждат

Алма Давидова

Световното търсене на малини расте , но темповете на растеж не са така високи, както ръста на производството в Украйна и Босна и Херцеговина.

Те ползват и предимствата на географското си разположение близо до големите пазари в ЕС и сравнително неголямата липса на работна сила.

Така или иначе световните цени на малината (както на свежата, така и на замразената) остават ниски вече няколко години подред

Според експертите от бранша спадът на световните цени е пряко свързан с това, че Украйна буквално се "вклини" в списъка на глобалните лидери по производство и износ на малини, притискайки традиционните отличници като Полша и Сърбия. Освен това отрасълът динамично се развива и в Босна и Херцеговина.

Преди пет години Босна и Херцеговина и Украйна като цяло са експортирали 5 хил. тона малини - това е по-малко от 1% от световния пазар. При това почти целият обем е бил за сметка на Босна и Херцеговина.

Но миналата година двете страни са експортирали почти 40 хил. тона, което е вече около 6% от световната търговия и на практика съответства по обем на износа на четвъртия в света голям износител - Чили.

А какво се случва в Сърбия и Полша? В тези страни през последните 5-7 години расте заплащането. Поскъпва и работната ръка при беритбата на малини, което гълта и основните разходи при производството на тези плодове и то става все по-скъпо за фермерите. Изчезват и работниците от Украйна, които обичайно са работили на полските полета.

Но нещата с нарастващата конкуренция не са така безнадеждни както изглеждат на пръв поглед.

Според анализаторите от EastFruit, ако се отчете резкият спад в производството на малини през 2019 г. в Сърбия, Полша, Босна и Херцеговина и Украйна, съчетано с разширените мощности по замразяване в Украйна и ръста на световното търсене, може да станем свидетели и на най-оптимистичния сценарий при формиране цените на малините.

Дори експертите не изключват през този сезон да станем за първи път свидетели на конкуренция за суровина за замразяване на малини.

Освен това относително ниските цени ще стимулират световното потребление на тези капризни плодчета и това ще позволи в дългосрочен план да се очаква повишение на средните цени.

През този сезон се очаква да спадне производството и в Сърбия и Полша, а в Чили фермерите вече започнаха да намаляват обемите.

Расте интересът на преработвателите

Сезонът за събиране на малини от открити площи в Украйна вече е открит , макар че засега са относително малки партидите, навлезли на пазара от южните райони.

Сезонът в Сърбия започна приблизително десет дни по-рано, а в Полша вече започва събирането на ранните сортове малини.

Настроението сред градинарите, отглеждащи малини в Полша и Украйна, е предимно предпазливо оптимистично, но в Сърбия фермерите все още са разочаровани от цените, съобщават от EastFruit .

В Сърбия, където първоначално е започнал добивът на малини, цените вече са спаднали до около $ 2.1-2.4 / kg за малини на свежия пазар. В същото време сръбските фризери са готови да купуват малини на цени от 0,7 до 1,3 долара за килограм, в зависимост от качеството, но тази цена не се харесва много от доставчиците, особено след съобщения за загуба на 80% от малиновата реколта.

В Украйна цената на малините засега не пада под $ 2,7 / kg (70-75 UAH / кг).

На пазарите на едро в големите градове цените на малините са около $ 3.4 / kg, а в западния регион - около $ 3.8. Това е значително по-висока цена от тази на пазара по същото време миналата година, но сезонът на събиране на малина в Украйна започна малко по-късно, в сравнение с миналата година.

"Украинските земеделски стопани ще започнат да събират основната реколта от летни сортове малини не по-рано от две-три седмици, така че цените вероятно ще бъдат запазени на достатъчно високо ниво до самото начало на масовата реколта в централните райони на страната", казват експерти.

В Полша цените на малините все още са значително по-високи - на пазарите на едро местните продукти се продават на 6,0-6,5 долара за килограм, но това е само за първите партиди с малък обем. Полските фермери смятат, че средната изкупна цена на преработвателите през летния сезон ще бъде около $ 1, а за висококачествени малини - около $ 1.2.

Като цяло, както украинските, така и полските земеделски производители отбелязват повишения интерес на преработвателите към продуктите

“Още преди началото на сезона за обработка много средни украински производители на малини получиха предложения за доставка на продукти за преработка. В същото време градинарите, които нямат собствен капацитет за замразяване на малини, не бързат да сключват договори за доставка, очаквайки значителен ръст на цените през този сезон”, казват експерти.

Ценовите очаквания варират значително, но повечето фермери смятат, че възстановяването на изкупните цени на фризерите до 20-22 UAH / кг (0,75-0,85 $ / кг) е много вероятен сценарий. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Приключва приемът по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ за 2014-2020 г.

Средства се отпускат на собствениците на животновъдни ферми, в които се отглеждат преживни животни, в това число говеда, биволи, овце и кози. Бюджетът по мярката е в размер на левовата равностойност

Няма снимка

Добиви и пазари: Какви са прогнозите за добивите на грозде

По-добра година очаква много от земеделските стопани у нас. Прогнозите сочат, че добивите на винени и десертни сортове грозде ще са нормални, а не ниски както бяха миналата година. Според проф.

Няма снимка

Признават болестта на Паркинсон за професионална на фермерите

Във Франция болестта на Паркинсон вече е призната за професионална болест на земеделските производители, включително винопроизводителите и градинарите, поради близък контакт с пестициди.

Няма снимка

Цените на картофите рязко се повишават в Европа

Цената на картофите в Европа достигна рекордно ниво, поради необичайната жега в централната и южната част на региона. Подобна ситуация се наблюдаваше миналата година,

Няма снимка

Глобален данък върху червеното месо прогнозират експерти

Специалисти от изследователската компания Fitch Solutions прогнозират, че правителствата по света могат да въведат данък върху червеното месо, подобно на данъка върху вредните продукти като цигари,

Няма снимка

5 причини агросекторът бързо да набира скорост

Следващото поколение лидери трябва да са с ново мислене и да вземат иновативни решения Алма Давидова Всички казват, че IТ, енергетиката и здравеопазването са най-обещаващите сектори,

Още от Фермер
Няма снимка

Късните ябълки искат още храна

Подхранете ги с листен тор Късните сортове ябълки и круши, които в този период все още още нарастват, се нуждаят от още храна. Най-лесно в този момент е тя да се подаде като листен тор,

Няма снимка

Горещини и утре, температурите до 37 градуса

Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца, предава БТА. През нощта ще е ясно и почти тихо. Утре отново ще е слънчево, след обяд - и горещо.

Няма снимка

Как да разберете навреме има ли в семейството майка или се е загубила?

Това се определя по няколко начина, обяснява на пчеларите с по-малък опит ст. н. с. Боян Първулов 1. По поведението на пчелите, те са скупчени на прилетната дъска и трепкат неспокойно с крилцата си.

Няма снимка

Гъбар откри манатарка рекордьор, тежаща 1,8 кг

Необичайно голяма за региона на Смолян манатарка с тегло 1 кг 800 г е открита от гъбар в Пампорово, съобщи БТА. Гъбата рекордьор с диаметър 84 см е находка на гъбаря Лъчезар Митковски.

Няма снимка

Над 1300 прасета доброволно заклани в Ловешко, започва дезинфекцията в "заден двор"

Дивото прасе, отстреляно в района на Априлци, е единственият случай на африканската чума по свинете в област Ловеч засега. Днес месото от него е загробено.

Няма снимка

Френска група за правата на животните разпространи видео на крави с "илюминатори" в стомаха

Френска група за защита на правата на животните успява да  заснеме видео, на което  се виждат живи крави, чиито хълбоци са перфорирани и са с "отвори" в стомаха с цел проучване на храносмилането им,