OИСР-ФАO: В близките 10 години ръстът в агропроизводството ще задържа цените

27 юли 2019 Растениевъдство 0     
Няма снимка
 

Алма Давидова

Перспективите за селското стопанство за периода 2019-2028 г. представиха в съвместен доклад Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО).

Той съдържа прогноза за следващите 10 години за пазарите на селскостопански и рибни продукти на национално, регионално и глобално равнище.

Световното търсене на селскостопански продукти ще нарасне с 15% през следващото десетилетие, докато растежът на селскостопанското производство ще се увеличава малко по-бързо, в резултат на което цените на основните селскостопански продукти ще останат на или под сегашните нива отчитайки инфлацията.

"Глобалното земеделие се превърна в много разнообразен сектор с широк спектър от дейности, вариращи от малки ферми до големи мултинационални корпорации", пишат в доклада генералният директор на ФАО Хосе Грациано да Силва и генералният секретар на ОИСР Ангел Гуриа в предговора към доклада.

Заедно с осигуряването на храна, добавят те, днешните фермери "са важни пазители на околната среда и производители на възобновяема енергия."

Докладът твърди, че увеличените добиви и интензификацията на производството, дължащи се на технологичните иновации, ще доведат до увеличаване на производството дори ако площта на обработваемата земя остане непроменена.

В същото време се очаква, че преките емисии на парникови газове в селското стопанство ще нараснат с около 0,5% годишно през следващото десетилетие, под нивото от 0,7% през последните 10 години и под очакваните темпове на растеж на производството, което показва намаляване на интензивността на въглеродните емисии.

В същото време възникват нови предизвикателства в допълнение към обичайните рискове, пред които е изправено земеделието.

Те включват търговски напрежения, разпространение на болести по култури и животни, нарастваща устойчивост на антимикробни средства, регулиране на новите методи за размножаване на растенията и все по-екстремни климатични явления.

Неизвестни фактори са също промени в диетичните предпочитания, както и политически отговори на смущаващи глобални тенденции в затлъстяването.

Не на последно място са и нарастването на населението и урбанизацията и начина на живот.

В света се очаква потреблението на зърнени храни за храна да нарасне с около 150 млн. тона през прогнозния период, т.е. с 13%, докато по-голямата част от този растеж ще бъде в дела на ориза и пшеницата.

Най-съществен фактор в прогнозираното нарастване на потреблението на основни хранителни продукти е растежът на населението, който се очаква да бъде най-бърз в Африка на юг от Сахара и Южна Азия.

"За съжаление в най-нуждаещите се региони се очаква бавен растеж на доходите и следователно леко подобрение на техния хранителен статус", предупреди заместник-генералният директор на ФАО за икономическо и социално развитие Максимо Тореро:

"Резултатите показват общо намаляване на недохранването; с настоящите темпове на подобрение обаче няма да можем да постигнем целта на "Нулевия глад" до 2030 г. "

"Прогнозата ясно показва, че търговията е от решаващо значение за глобалната продоволствена сигурност", каза Кен Аш, директор на ОИСР за търговията и селското стопанство. "Регионите, които преживяват бърз растеж на населението, не са непременно тези, където производството на храни може да бъде увеличено по устойчив начин, така че е важно всички правителства да поддържат отворени, прозрачни и предсказуеми пазари на хранителни продукти."

В доклада се посочва, че се очаква потреблението на захар и растителни масла да се увеличи, което отразява настоящата тенденция към производство на готови и преработени храни, особено в много бързо урбанизиращи се страни с ниски и средни доходи.

В същото време опасенията за здравето и благосъстоянието вероятно ще принудят много страни с по-високи доходи да намалят консумацията на червено месо и вредни мазнини.

Освен това се прогнозира, че търсенето на фуражни култури ще надхвърли растежа в животновъдството в страни, където животновъдният сектор преминава от традиционни към търговски производствени системи. В същото време се очаква използването на селскостопански продукти, като суровина за производството на биогорива да нараства главно в развиващите се страни.

Темпът на растеж на търговията със селскостопански и рибни продукти през следващото десетилетие ще се намали с около 1,3%. тъй като се очаква забавянето в растежа на световното търсене на внос.

Що се отнася до износа, предвижда се Латинска Америка и Европа да увеличат продажбите си на външните пазари.

Специален преглед за Латинска Америка

Тази година докладът съдържа специална глава за Латинска Америка и Карибите, регион, който представлява 14% от световното производство и 23% от световния износ на селскостопански и рибни продукти - до 2028 г. този дял ще се увеличи до 25%.

Въпреки впечатляващия растеж, регионът е изправен пред постоянни предизвикателства, свързани с продоволствената сигурност, тъй като много домакинства не могат да си позволят да купуват необходимата им храна.

Регионът също е изправен пред нарастващи проблеми с недостига на природни ресурси. Осигуряването на по-устойчив и приобщаващ бъдещ път на растеж на селското стопанство ще зависи от промените в храненето, социалната защита и опазването на околната среда, както и от подкрепата за препитание.

Регионът има огромни възможности за растеж, позволявайки му да произвежда питателни плодове и зеленчуци, които предоставят на малките земеделски производители възможност да произвеждат повече възможности и по-здравословна храна.

В доклада се отбелязва, че целенасочените политики могат да помогнат на земеделските производители и потребителите да се възползват от тези възможности, като същевременно защитят природните ресурси на региона.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

В Ямболско вече реколтират слънчогледа

По оперативни данни в петте общини на областта с маслодайната култура тази година са заети 340 000 декара. От тях 14 000 дка са засети с шарен слънчоглед.

Няма снимка

Най-едрите плодове и зеленчуци ще бъдат претеглени на Празника на плодородието в Шабла

На Празника на плодородието в Шабла, който отново ще събере стопаните на Кръстовден  (14 септември), ще бъдат претеглени най-едрите плодове и зеленчуци, отгледани през лятото,

Няма снимка

Киселите почви трябва да се варуват и след това да се внасят калиеви торове

Важно е варовикът да бъде фино смлян, съветва доц. д.с.н. Веселин Кутев Калцият е безусловно необходим за нормалното протичане на процесите на деленето на клетките и фотосинтезата.

Няма снимка

С подходяща тревна смес ще разнообразите сеитбооборота

Изготвят се индивидуални рецепти, които са съобразени с производственото направление на стопанството Разнообразни треви, които могат да се комбинират в тревни смеси, предлага фирма Флориян.

Няма снимка

Понижение в производството на картофи, домати и силажна царевица

Има ръст в производството на грах, пъпеши, дини, фасул, пролетен ечемик, овес и сорго. Към 8 август 2019 г. при повечето от основните пролетни култури, с изключение на картофи, домати,

Няма снимка

Идеи от френските лозари

Ще идват и у нас чрез обмяна на опит В края на юли експерти от националната служба за съвети, заедно с нашифермери, посетиха град Бордо във Франция и пристигнаха обратно тук с много интересни

Още от Фермер
Няма снимка

Кучетата вече сменят козината

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

Няма снимка

Рапицата на Euronext се търгува на нов максимум

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

Няма снимка

Здравословна салата с домати и маслини

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

Няма снимка

"За" и "против" отводките и майките (особено свищеви), произведени през август и по-късно

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

Няма снимка

Максимално опазване на новородените зайчета

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Няма снимка

Присаждането се прави бързо

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.