OИСР-ФАO: В близките 10 години ръстът в агропроизводството ще задържа цените

27 юли 2019 Растениевъдство 0     
Няма снимка
 

Алма Давидова

Перспективите за селското стопанство за периода 2019-2028 г. представиха в съвместен доклад Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО).

Той съдържа прогноза за следващите 10 години за пазарите на селскостопански и рибни продукти на национално, регионално и глобално равнище.

Световното търсене на селскостопански продукти ще нарасне с 15% през следващото десетилетие, докато растежът на селскостопанското производство ще се увеличава малко по-бързо, в резултат на което цените на основните селскостопански продукти ще останат на или под сегашните нива отчитайки инфлацията.

"Глобалното земеделие се превърна в много разнообразен сектор с широк спектър от дейности, вариращи от малки ферми до големи мултинационални корпорации", пишат в доклада генералният директор на ФАО Хосе Грациано да Силва и генералният секретар на ОИСР Ангел Гуриа в предговора към доклада.

Заедно с осигуряването на храна, добавят те, днешните фермери "са важни пазители на околната среда и производители на възобновяема енергия."

Докладът твърди, че увеличените добиви и интензификацията на производството, дължащи се на технологичните иновации, ще доведат до увеличаване на производството дори ако площта на обработваемата земя остане непроменена.

В същото време се очаква, че преките емисии на парникови газове в селското стопанство ще нараснат с около 0,5% годишно през следващото десетилетие, под нивото от 0,7% през последните 10 години и под очакваните темпове на растеж на производството, което показва намаляване на интензивността на въглеродните емисии.

В същото време възникват нови предизвикателства в допълнение към обичайните рискове, пред които е изправено земеделието.

Те включват търговски напрежения, разпространение на болести по култури и животни, нарастваща устойчивост на антимикробни средства, регулиране на новите методи за размножаване на растенията и все по-екстремни климатични явления.

Неизвестни фактори са също промени в диетичните предпочитания, както и политически отговори на смущаващи глобални тенденции в затлъстяването.

Не на последно място са и нарастването на населението и урбанизацията и начина на живот.

В света се очаква потреблението на зърнени храни за храна да нарасне с около 150 млн. тона през прогнозния период, т.е. с 13%, докато по-голямата част от този растеж ще бъде в дела на ориза и пшеницата.

Най-съществен фактор в прогнозираното нарастване на потреблението на основни хранителни продукти е растежът на населението, който се очаква да бъде най-бърз в Африка на юг от Сахара и Южна Азия.

"За съжаление в най-нуждаещите се региони се очаква бавен растеж на доходите и следователно леко подобрение на техния хранителен статус", предупреди заместник-генералният директор на ФАО за икономическо и социално развитие Максимо Тореро:

"Резултатите показват общо намаляване на недохранването; с настоящите темпове на подобрение обаче няма да можем да постигнем целта на "Нулевия глад" до 2030 г. "

"Прогнозата ясно показва, че търговията е от решаващо значение за глобалната продоволствена сигурност", каза Кен Аш, директор на ОИСР за търговията и селското стопанство. "Регионите, които преживяват бърз растеж на населението, не са непременно тези, където производството на храни може да бъде увеличено по устойчив начин, така че е важно всички правителства да поддържат отворени, прозрачни и предсказуеми пазари на хранителни продукти."

В доклада се посочва, че се очаква потреблението на захар и растителни масла да се увеличи, което отразява настоящата тенденция към производство на готови и преработени храни, особено в много бързо урбанизиращи се страни с ниски и средни доходи.

В същото време опасенията за здравето и благосъстоянието вероятно ще принудят много страни с по-високи доходи да намалят консумацията на червено месо и вредни мазнини.

Освен това се прогнозира, че търсенето на фуражни култури ще надхвърли растежа в животновъдството в страни, където животновъдният сектор преминава от традиционни към търговски производствени системи. В същото време се очаква използването на селскостопански продукти, като суровина за производството на биогорива да нараства главно в развиващите се страни.

Темпът на растеж на търговията със селскостопански и рибни продукти през следващото десетилетие ще се намали с около 1,3%. тъй като се очаква забавянето в растежа на световното търсене на внос.

Що се отнася до износа, предвижда се Латинска Америка и Европа да увеличат продажбите си на външните пазари.

Специален преглед за Латинска Америка

Тази година докладът съдържа специална глава за Латинска Америка и Карибите, регион, който представлява 14% от световното производство и 23% от световния износ на селскостопански и рибни продукти - до 2028 г. този дял ще се увеличи до 25%.

Въпреки впечатляващия растеж, регионът е изправен пред постоянни предизвикателства, свързани с продоволствената сигурност, тъй като много домакинства не могат да си позволят да купуват необходимата им храна.

Регионът също е изправен пред нарастващи проблеми с недостига на природни ресурси. Осигуряването на по-устойчив и приобщаващ бъдещ път на растеж на селското стопанство ще зависи от промените в храненето, социалната защита и опазването на околната среда, както и от подкрепата за препитание.

Регионът има огромни възможности за растеж, позволявайки му да произвежда питателни плодове и зеленчуци, които предоставят на малките земеделски производители възможност да произвеждат повече възможности и по-здравословна храна.

В доклада се отбелязва, че целенасочените политики могат да помогнат на земеделските производители и потребителите да се възползват от тези възможности, като същевременно защитят природните ресурси на региона.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Снегът няма да застраши слабите посеви

Рехавата снежна покривка, която падна над нивите едва ли ще застраши сериозно есенниците. Разбира се, евентуални проблеми са възможни при по-слабите посеви

Няма снимка

Има решения и за едни от най-опасните неприятели

Продуктите на Амитица защитават културните растения, но са щадящи към пчелите и околната среда Ваня Велинска, Пазарджик Не може да влияем върху климата, както и върху цените на продуктите

Няма снимка

Ефикасен механичен контрол на някои опасни неприятели

Чрез овощарската вар плодовата реколта може да се защити от дрозофила сузуки и крушова бълха Ваня Велинска С варосването на овощните дръвчета може да се реши проблема с някои от много опасните

Няма снимка

В бъдеще 20% от пшеницата ще е хибридна

Има ли бъдеще хибридната пшеница?  Този въпрос бе сред акцентите в презентацията на селекционера Костадин Костов от Синджента пред земеделските производители по време на форума Академия за фермери в

Няма снимка

Комплексни решения за земеделските производители от Байер

С придобиването на Монсанто компанията Байер предлага не само продукти за растителна защита и семена, но и дигитални иновации, т.е. изцяло комплексни решения за земеделските производители

Няма снимка

Овощарска вар “облича” дърветата в термокожух

Немска технология дава нов усъвършенстван прочит на приложението на този стар,но утвърден в практиката продукт Ваня Велинска, Троян В търсене на решения за справяне с някои вредители

Още от Фермер
Няма снимка

Кога дръвчетата измръзват

Овощните дръвчета могат да измръзнат не само в студена зима с ниски температури и вятър. Измръзване може да се получи и в меки зими, когато температурите не са екстремни

Няма снимка

Много са промените в наредбата за лозя и вино

Предприятията твърдят, че още обсъждат големите промени До 27 декември може да вземе отношение по измененията и допълнениета на наредба 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова

Няма снимка

Вегански бургер едва не уби двегодишно момиченце

Това се е случило във Великобритания. Симптомите, които са се появили при детето след поглъщането на бързата храна, са приличали на алергична реакция към ядки

Няма снимка

Отбиваме безпроблемно прасетата: фактори за успех

Успешното отбиване на прасета започва с отлично подготвеното помещение и с животни, готови за отбиване. Колкото по-малко са промените, които правите, толкова по-малко ще е стресът

Няма снимка

Две държавни помощи за фермерите засега действат до края на 2020 година

След това ще продължат, ако ЕК предложи регламенти Две държавни помощи за фермерите засега имат за краен срок края на следващата година, отговаряме на въпрос на фермери

Няма снимка

Кравите пият неохотно прекалено студена вода

Суровото мляко се състои 87% от вода. Недостигът на вода при кравите намалява потреблението на сухо вещество от фуража и до намалена млечна продуктивност