Системите за следжътвена обработка на зърно и семена са в подем

26 юли 2019 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3
 

В световен мащаб семепроизводството върви към следващо поколение линии за почистване и сортиране

Машините за почистване на зърно и семена са в основата на земеделската работа в следжътвения период.

Задачата на машинната следжътвена обработка е да съхрани събраната реколта и я доведе до материал с високо качество.

Когато е необходимо, е много важно да се отдели излишната влага от семената, т.е. да попаднат в условията на сушилните. Отстраняват се и примеси от минерален и органичен произход.

В резултат на това се получава зърно, годно за мелниците, за фуражните комбинати и за посев, което трябва да отговаря на съответните национални и европейски стандарти

Качеството на прибраното зърно, съответно и на семената, зависи от няколко важни фактора.

По технология е важно какви са настройките и капацитета на комбайните, има вече такива систеими, които могат да следят и отчитат влажността още по време на прибиране на реколтата, дори и нивото на топлинните увреждания и степента на счупване на зърната, които могат да се случат по време на процеса на жътва. Повечето от тези фактори са трудни за контрол.

Според специалистите качеството на зърното или семената започва да се влошава веднага след ожънването му. Затова е от първостепенно значение чуждите примеси да бъдат отстранени възможно най-бързо

За да не станат причина за заразявания или влошаване на общото качество на зърното още преди то да е потеглило към зърнените площадки, складовете или силозите за трайно съхранение.

Предварителното почистване преди съхранение има важно икономическо значение за фермерите - добавя стойност към реколтата им за реализация и осигуряване на по-дълго и качествено съхранение.

От ръчния труд през сепарация на семената технологиите днес вече са се развили до изключително модерни и умни обработки. Има различни машини за следжътвена обработка на семена, а една от тях е тази за сортиране по цвят.

Много от съвременните модели системи вече могат да бъдат оборудвани с пълноцветни камери

При тях визуализацията на изображенията е такава, че се възприема почти равнозначно на погледа на човешкото око.

Оптичните системи са в състояние да определят дори най-малките цветни или сенчести петна или дефекти.

Тези високи технологии са навлезли при обработката на хранителни и нехранителни продукти, а вече превземат и фермерските машини.

Глобалният пазар на оборудване за почистване на зърно и семена се движи предимно от силите на растящото търсене от страна на земеделските стопанства на все по-интелигентни селскостопански практики и инсталации към селскостопанската техника.

И от бясна надпревара в сектора за все повече и по-интелигентни линии, които да елиминират лимитиращи фактори на климата, околната среда, специфики в някои от регионите.

Например в Азиатско-тихоокеанския регион има голямо търсене на подобно оборудване и се очаква, че е вероятно именно там да се появят технологични новости в следващите години, сочат пазарни анализи.

Очаква се и северноамериканските и европейските региони да покажат значителен ръст, благодарение на повишеното търсене в някои от ключовите аграрани страни като Германия, Франция, Испания и Великобритания.

Изводът от подобни анализи, който се налага в последните години, е, че машините за следжътвена обработка на зърно и семена ще се развиват и ще имат вървят към своето следващо поколение. А технологичният напредък в този отрасъл тепърва предстои.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Безорни техники пълнят агроизложения по света

Машини за минимални обработки, при които се постига продуктивност и прецизност при работата на полето, ниски експлотационни разходи и значителна икономия на гориво - в отговор на пазарното

Няма снимка

Agritechnica 2019 ще се състои от 10 до 16 ноември в Хановер

Водещите теми на изложението са свързани с автоматизацията и роботизацията на иновативната техника, с отговорностите на фермерите и глобалното земеделие,

Няма снимка

Новости при хедерите на CLAAS

CLAAS разшири гамата си от хедери CONVIO и CONVIO FLEX с гъвкав режещ апарат. Линията ще бъде допълнена от модели 930 и 770 с работна ширина съответно 9,3 м и 7,7 м.

Няма снимка

Препятствията не могат да спрат армията от роботи на полето

Автономните машини дават възможност да се извършва последваща обработка на почвата по-точно и с по-малко инвестиции Роботите лесно се справят с повтарящи се операции.

Няма снимка

Пневматична сеялка UST за директна сеитба работи бързо и качествено на полета с минимална обработка

Екип на в. "Български фермер" Ползите от зърнопроизводство с минимална обработка на почвата са безпорни: - спестява време - снижава себестойността на продукцията - намалява амортизацията на

Няма снимка

Два нови магазина за резервни части откри Тайтън Машинъри България

Компанията разшири покритието си в страната - в Шумен и Видин Тайтън Машинъри България откри два нови магазина за резервни части - в Шумен и във Видин.

Още от Фермер
Няма снимка

Кучетата вече сменят козината

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

Няма снимка

Рапицата на Euronext се търгува на нов максимум

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

Няма снимка

Здравословна салата с домати и маслини

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

Няма снимка

"За" и "против" отводките и майките (особено свищеви), произведени през август и по-късно

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

Няма снимка

Максимално опазване на новородените зайчета

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Няма снимка

Присаждането се прави бързо

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.