Звъники в цвят на слънце

24 юли 2019 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Обичате ли жълто? Да? Чудесно, защото точно за такива цветя ще си говорим днес.

Семейство Хиперикуми или Звъники съдържа в себе си почти 500 представителя и е толкова разнообразно спрямо разпространението, цикъла на развитие, формата на самите растения, че ако навлезем в тази тематика, ще се изгубим.

Обединяващото между всички тях е формата на цвета.

Жълт, естествено, с 5 венчелистчета, множество тичинки, разположени в отделни снопчета, и в повечето случаи - аромат.

Дали вече отгатнахте кой е най-познатият представител на звъниките? Точно така!

Жълт кантарион

Как да го завъдим в двора?

Вплитането на полезни растения с украсни не е трудно, стига да сме информирани добре за изискванията и характеристиките на конкретните видове.

Жълтият кантарион се отглежда предимно с медицински цели, но това не означава, че не е красив, нали? Методите за размножаването му са:

Чрез семена. Засяват се на повърхността и леко се притискат без да се покриват. За ускоряване на покълването може да се накиснат за няколко часа. Пролетно-летният период е много подходящ за целта (тоест още не е късно). Сеитбата може да се извърши директно в градината или първо да се направи разсад.

Чрез стъблени резници. Необходимо е здраво и добре развито растение, от което да се вземат. Процедурата по вкореняването няма специфики.

Чрез разделяне на туфата. Това се прави през пролетта, когато растенията се събуждат от зимния си сън. Новите растения се засаждат веднага и се поливат обилно.

Ето как изглеждат семеначетата на жълтия кантарион. Когато поотраснат до около 5 см, трябва да се пикират и разредят.

Лесен е за отглеждане

Има антидепресантно действие

Няма нужда да се престаравате с грижите. Жълтият кантарион ще расте еднакво добре на всякакъв вид почва, стига да се отцежда добре. Желателно е да се поддържа постоянна, но умерена влажност. Растението понася добре засушаване, но не и преовлажняване. Изберете мястото му така, че да се радва на слънчевите лъчи поне в сутрешните часове. Няма нужда и да подхранвате. Общо взето трябва само да го засеете или засадите на подходящо място.

Обикновено жълтият кантарион няма неприятели и не страда от заболявания, но е възможно листната маса да пострада от някое многоядно гризещо насекомо.

Ако ще се възползвате от лечебните му свойства, го проберете по време на цъфтежа. Възможно е, ако отглеждате растението само за красота, да се самозасее. Сами преценете дали желаете това да се случи или не.

Жълтият кантарион е позната билка с редица полезни качества. Световно известен е като лек антидепресант, а повлиява добре сърдечната дейност, тонизира нервната система, има пикочогонен и кръвоспиращ ефект и т.н.

Преди прием е задължително да се консултирате със специалист, защото има и странични ефекти. Например, може да повлияе негативно върху плодовитостта и при двата пола.

За море от жълти цветове

Hypericum calycinum покрива перфектно почвата

То е малко многогодишно храстче, което израства до 30-40 см във височина и 40-60 на ширина. Отглежда се предимно с декоративна цел, като причината за това не са само чаровните и едри жълти цветове. Младите листа са в оранжеви и жълти багри, докато съзреят, след което придобиват приятен светлозелен цвят. Листната маса контрастира на фона на зелената морава или други декоративни растения през цялата година.

Този хиперикум е идеален за слънчево или леко засенчено място. Отглежда се изключително лесно и е много ефектен, особено като самостоятелен бордюр. Най-важното е, че не се напада от неприятели и фитопатогени. Цъфтежът продължава през цялото лято. Няма предпочитания към почвата и е практически сухоустойчив.

Още една разкошна декоративна звъника

Ефектът се крие в плодчетата

Hypericum x inodorum се отглежда като украсно растение в личните градини, но и в промишлени насаждения за добив на отрязан цвят. Е, не цвят, а плодчета, но идеята е същата.

Храстът е листопаден в нашите ширини. Достига максимум метър височина и около 70-80 см ширина. Цветовете се разполагат в групи по върховете на стъблата. Разтварят се последователно, което осигурява доста продължителен летен цъфтеж. След прецъфтяване се оформят малки триделни плодчета с различна багра, което е сортова особеност.

Подобно на изброените до тук хиперикуми и този е лесен за отглеждане и изискванията му са сходни. Различното е, че с този може да се направи чудесна жива оградка - хем цветна и различна, хем лесна.

Цветовете са като пролетни нарциси

Достига метър височина

Hypericum kalmianum "Sunny Boulevard" е обилно цъфтящ компактен храст. Наситено жълтите му цветове се появяват в средата на лятото. Всяко цветче притежава 5 венчелистчета, а тичинките са строени в перфектен пръстен, с което много наподобява на пролетния нарцис. Докато растенията са млади, се обсипват с толкова много цветове, че не се виждат листата. Храстът привлича пеперуди, бомбуси и други едри опрашители, защото цветовете са много богати на нектар.

За да е щастлив този хиперикум, е достатъчно да го засадите на слънчево място или лека шарена сянка, а почвата да поддържате умерено влажна. Добре прихванати, растенията стават практически сухоустойчиви, нямат нужда от допълнително подхранване и кой знае какви грижи. След прецъфтяване се препоръчва резитба за оформяне.

Храстът е подходящ за оформяне на жив плет, за украса на скални кътове, както и за отглеждане в група с други декоративни растения със сходни изисквания.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Нигелата не обича да я местят

Има опасност да се самозасее Нигелата не обича да я местят. Затова, ако решите да засявате семена, направете го директно. Периодът на засяване е изключително разтегнат.

Няма снимка

Нигелата е и цвете, и подправка

Семената се събират сега Полезната и красива нигела може да се срещне в цялата страна. Нигелата е и чудесна подправка. Семената й се използват в кулинарните шедьоври в Индия, Средния Изток,

Няма снимка

Пчела изгризва розите

Здравейте! Нещо ми яде розите. Моля помогнете! - Ади Василева от Пловдив. Виновникът е пчела, колкото и чудно да звучи. Листогризещи пчели (Megachile spp.) или т.нар.

Няма снимка

От семената на нигелата се прави масло

Лечебните качества са безброй В семената на нигелата, т.нар. черен кимион, се съдържат над 100 вещества, от които мастни киселини, етерични масла, протеини, витамини, минерали, сапонини,

Няма снимка

Нигелата цъфти цяло лято

Запазва се свежа за седмица във вода В рода Нигела има само 18 вида, но всички са с доста нестандартна визия. Нигелата е много подходяща за извънградски къщи, а цъфтежът й продължава цяло лято.

Няма снимка

Плумбагото цъфти от пролетта до есента

Предпочита умерени температури У нас плумбагото се присъства отскоро, но бързо спечели вниманието на ентусиастите. Предвид тропическата му природа, се очаква да се чувства добре на пряка слънчева

Още от Фермер
Няма снимка

Късните ябълки искат още храна

Подхранете ги с листен тор Късните сортове ябълки и круши, които в този период все още още нарастват, се нуждаят от още храна. Най-лесно в този момент е тя да се подаде като листен тор,

Няма снимка

Горещини и утре, температурите до 37 градуса

Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца, предава БТА. През нощта ще е ясно и почти тихо. Утре отново ще е слънчево, след обяд - и горещо.

Няма снимка

Как да разберете навреме има ли в семейството майка или се е загубила?

Това се определя по няколко начина, обяснява на пчеларите с по-малък опит ст. н. с. Боян Първулов 1. По поведението на пчелите, те са скупчени на прилетната дъска и трепкат неспокойно с крилцата си.

Няма снимка

Гъбар откри манатарка рекордьор, тежаща 1,8 кг

Необичайно голяма за региона на Смолян манатарка с тегло 1 кг 800 г е открита от гъбар в Пампорово, съобщи БТА. Гъбата рекордьор с диаметър 84 см е находка на гъбаря Лъчезар Митковски.

Няма снимка

Над 1300 прасета доброволно заклани в Ловешко, започва дезинфекцията в "заден двор"

Дивото прасе, отстреляно в района на Априлци, е единственият случай на африканската чума по свинете в област Ловеч засега. Днес месото от него е загробено.

Няма снимка

Френска група за правата на животните разпространи видео на крави с "илюминатори" в стомаха

Френска група за защита на правата на животните успява да  заснеме видео, на което  се виждат живи крави, чиито хълбоци са перфорирани и са с "отвори" в стомаха с цел проучване на храносмилането им,