Звъники в цвят на слънце

24 юли 2019 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Обичате ли жълто? Да? Чудесно, защото точно за такива цветя ще си говорим днес.

Семейство Хиперикуми или Звъники съдържа в себе си почти 500 представителя и е толкова разнообразно спрямо разпространението, цикъла на развитие, формата на самите растения, че ако навлезем в тази тематика, ще се изгубим.

Обединяващото между всички тях е формата на цвета.

Жълт, естествено, с 5 венчелистчета, множество тичинки, разположени в отделни снопчета, и в повечето случаи - аромат.

Дали вече отгатнахте кой е най-познатият представител на звъниките? Точно така!

Жълт кантарион

Как да го завъдим в двора?

Вплитането на полезни растения с украсни не е трудно, стига да сме информирани добре за изискванията и характеристиките на конкретните видове.

Жълтият кантарион се отглежда предимно с медицински цели, но това не означава, че не е красив, нали? Методите за размножаването му са:

Чрез семена. Засяват се на повърхността и леко се притискат без да се покриват. За ускоряване на покълването може да се накиснат за няколко часа. Пролетно-летният период е много подходящ за целта (тоест още не е късно). Сеитбата може да се извърши директно в градината или първо да се направи разсад.

Чрез стъблени резници. Необходимо е здраво и добре развито растение, от което да се вземат. Процедурата по вкореняването няма специфики.

Чрез разделяне на туфата. Това се прави през пролетта, когато растенията се събуждат от зимния си сън. Новите растения се засаждат веднага и се поливат обилно.

Ето как изглеждат семеначетата на жълтия кантарион. Когато поотраснат до около 5 см, трябва да се пикират и разредят.

Лесен е за отглеждане

Има антидепресантно действие

Няма нужда да се престаравате с грижите. Жълтият кантарион ще расте еднакво добре на всякакъв вид почва, стига да се отцежда добре. Желателно е да се поддържа постоянна, но умерена влажност. Растението понася добре засушаване, но не и преовлажняване. Изберете мястото му така, че да се радва на слънчевите лъчи поне в сутрешните часове. Няма нужда и да подхранвате. Общо взето трябва само да го засеете или засадите на подходящо място.

Обикновено жълтият кантарион няма неприятели и не страда от заболявания, но е възможно листната маса да пострада от някое многоядно гризещо насекомо.

Ако ще се възползвате от лечебните му свойства, го проберете по време на цъфтежа. Възможно е, ако отглеждате растението само за красота, да се самозасее. Сами преценете дали желаете това да се случи или не.

Жълтият кантарион е позната билка с редица полезни качества. Световно известен е като лек антидепресант, а повлиява добре сърдечната дейност, тонизира нервната система, има пикочогонен и кръвоспиращ ефект и т.н.

Преди прием е задължително да се консултирате със специалист, защото има и странични ефекти. Например, може да повлияе негативно върху плодовитостта и при двата пола.

За море от жълти цветове

Hypericum calycinum покрива перфектно почвата

То е малко многогодишно храстче, което израства до 30-40 см във височина и 40-60 на ширина. Отглежда се предимно с декоративна цел, като причината за това не са само чаровните и едри жълти цветове. Младите листа са в оранжеви и жълти багри, докато съзреят, след което придобиват приятен светлозелен цвят. Листната маса контрастира на фона на зелената морава или други декоративни растения през цялата година.

Този хиперикум е идеален за слънчево или леко засенчено място. Отглежда се изключително лесно и е много ефектен, особено като самостоятелен бордюр. Най-важното е, че не се напада от неприятели и фитопатогени. Цъфтежът продължава през цялото лято. Няма предпочитания към почвата и е практически сухоустойчив.

Още една разкошна декоративна звъника

Ефектът се крие в плодчетата

Hypericum x inodorum се отглежда като украсно растение в личните градини, но и в промишлени насаждения за добив на отрязан цвят. Е, не цвят, а плодчета, но идеята е същата.

Храстът е листопаден в нашите ширини. Достига максимум метър височина и около 70-80 см ширина. Цветовете се разполагат в групи по върховете на стъблата. Разтварят се последователно, което осигурява доста продължителен летен цъфтеж. След прецъфтяване се оформят малки триделни плодчета с различна багра, което е сортова особеност.

Подобно на изброените до тук хиперикуми и този е лесен за отглеждане и изискванията му са сходни. Различното е, че с този може да се направи чудесна жива оградка - хем цветна и различна, хем лесна.

Цветовете са като пролетни нарциси

Достига метър височина

Hypericum kalmianum "Sunny Boulevard" е обилно цъфтящ компактен храст. Наситено жълтите му цветове се появяват в средата на лятото. Всяко цветче притежава 5 венчелистчета, а тичинките са строени в перфектен пръстен, с което много наподобява на пролетния нарцис. Докато растенията са млади, се обсипват с толкова много цветове, че не се виждат листата. Храстът привлича пеперуди, бомбуси и други едри опрашители, защото цветовете са много богати на нектар.

За да е щастлив този хиперикум, е достатъчно да го засадите на слънчево място или лека шарена сянка, а почвата да поддържате умерено влажна. Добре прихванати, растенията стават практически сухоустойчиви, нямат нужда от допълнително подхранване и кой знае какви грижи. След прецъфтяване се препоръчва резитба за оформяне.

Храстът е подходящ за оформяне на жив плет, за украса на скални кътове, както и за отглеждане в група с други декоративни растения със сходни изисквания.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Африкански теменужки и техните капризи

Тънкости за цъфтеж и размножаване Ходили ли сте на сафари в Африка? Е, и аз не съм. Сигурно преживяването е незабравимо, но също толкова сигурно е, че повечето от нас никога няма да отидат

Няма снимка

Топ 10 на най-ароматните цветя

Без съмнение ароматът, който се носи около някои цветове, е незабравим и много любим. Като терапия, като пречистватели, като хоби, цветята и растенията около нас доказано ни правят по-щастливи

Няма снимка

Как да си направите пролет посред зима

Предстоят все по-мрачни и студени дни. Повечето растения не цъфтят в такива условия, но пък можем да излъжем някои от тях така, че да внесат глътка свежест през зимните месеци. Да

Няма снимка

Още от най-често срещаните неприятели по цветята

Щитоносни въшки Тази група въшки изобилства от разнообразие. Колкото видове има, толкова и гостоприемници. Различните щитовидни въшки се прикрепят за листа, млади и вдървенели стъбла

Няма снимка

Най-често срещаните неприятели по цветята

Напоследък все по-често получаваме въпроси от читатели, свързани с нападения на декоративни растения от най-различни насекоми. Затова решихме да систематизираме информацията относно най-често

Няма снимка

Щитоносните въшки са трудни за унищожаване

“Помощ! Шареното храстче страда от някакви гадини. Пръсках с БИ-58, но няма резултат. Кажете ми как да го изчистя. Не искам да пламне цялата градина." Радка Баткова от Благоевград Храстът е вид

Още от Фермер
Няма снимка

С агролесовъдството кравите не замърсяват околната среда

На пасище в Колумбия пасат щастливи крави. Дневната дажба на животните съдържа плодове, падащи от дърветата, и пресни зелени листа от растящите наблизо храсти

Няма снимка

Жулиен с пилешко месо и гъби

Продукти: 300 г пилешко филе, 300 г гъби, 1/2 суп. лъж. кисело мляко, 90 г кашкавал, 1/2 глава лук, сол и черен пипер на вкус Приготвяне: Нарежете лука на ситно и го запържете на средно силен котлон

Няма снимка

Пчелното кълбо е слаб топлинен източник с мощност около 5-10 вата!

По време на зимуването си пчелите се хранят с мед и отделят въглероден двуокис. Вътрешната енергия на меда, който пчелите изяждат, се изразходва при реализирането на жизнените процеси и за подържане

Няма снимка

Кои семена колко се запазват

Семената на различните зеленчукови култури запазват качествата си в различен период от време. Колко ориентировъчно издържат следните семена: . 1-2 години пащърнак . 2-3 г. - магданоз, копър, киселец

Няма снимка

Министерството на земеделието на Китай обяви тригодишен план за възстановяване на свинепроизводството

Министерството на земеделието и селските райони обяви тригодишен план за действие за възстановяване на свинепроизводството в опит да стабилизира доставките на това основно за страната месо

Няма снимка

Подхранете почвата органично и минерално

Помагате и на растенията Често хората се безпокоят, че торенето води до натрупване на вредни вещества както в културите, така и в почвата. По принцип на малки площи в дворните градини по-често