Новата реколта потиска зърнените цени

23 юли 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

Обратът в развитието на цените на основните зърнени култури по световните борсови пазари, който започна преди седмица, продължава да се проявява и при пшеницата, и при царевицата, коментират експертите от Софийска токова борса /ССБ/ в анализа си за изминалата седмица.

В Чикаго хлебната пшеница понижи цената си с 9.00 долара до 214.00 щд/т, Франция котираше с нулева промяна на 173.00 евро/т, в Украйна имаше минус 1.49 долара до 198.50 щд/т, а в Русия, която очаква стабилна реколта, цената падна с 8.62 долара до 201.36 щд/тон.

При царевицата движението е по-сковано – котировките в Чикаго слязоха с 2.00 долара до 198.00 щд/тон. Във Франция царевицата поевтиня доста по-чувствително с 9.00 евро до 185.00 евро/тон, а в Украйна цената продължава леко нагоре с желание да догони щатските обяви и е 197.00 щд/тон.

При ечемика промяната в цените е леко надолу – Украйна минус 3.00 долара до 173.00 щд/тон и Франция минус 1.00 евро до 161.00 евро/тон.

Рапицата в Европейския съюз /Еuronext/ поскъпна с 4.00 евро до 372.00 евро/тон.

Нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам всъщност е стоката, която отбеляза драстична промяна през седмицата и поскъпна с 35.00 долара до 785.00 щд/тон, но това се дължи на идването на инвестиционните посредници, които се оттеглиха от фючърсите със зърно, където цената пада, а не на някакъв недостиг при олиото.

Рафинираната захар поевтиня с 6.70 долара до 312.60 щд/тон на борсата в Лондон, като доставният месец е август.

В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса АД продължава да има котировки при всички контракти, - цените са леко нагоре.

Хлебна пшеница от място се предлага на 370.00 лв/тон, търсенето е на 340.00 лв/тон.

При пшеницата с високи показатели, която често се използва за подобрител, цените варираха от 350.00-360.00 лв/т „купува“ до 410.00 „продава“.

Фуражната пшеница варира между 280.00 и 320.00 лв/т съответно за купува и продава, а фуражният ечемик се търси на 240.00-260.00 лв/тон.

При царевицата също има заявки за покупки съответно на 270.00-290.00 лв/т и предлагане на 300.00 лв/тон.

Маслодайният слънчоглед се търси на старата си цена от 580.00-600.00 лв/тон. Всички цени са без ДДС.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните суровини продължават да бъдат стабилни и без промяна, зрял боб в чували се предлага на начална цена от 2300.00 лв/тон.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Прогноза за значителен внос на царевица в Европа

Саудитска Арабия обяви търг вчера за закупуването на 780 000 тона фуражен ечемик. Срокът за доставка е от октомври до декември. Европейските и по-специално френските износители,

Няма снимка

"Агрион" продава над 5000 ниви на цени от 300 лв./дка

Парцели в цялата страна се предлагат на разсрочено плащане Засилен интерес към земеделските земи, предлагани от „Агрион“, отчетоха от компанията за управление на поземлени активи.

Няма снимка

Рапицата на Euronext се търгува на нов максимум

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

Няма снимка

Изкупните цени на европейското мляко тръгват нагоре

В началото на второто шестмесечие на годината изкупните цени на млечната суровина в ЕС се стабилизират, съобщава topagrar.com, като се позовава на информация на Еврокомисията.

Няма снимка

Френски земеделски производители правят от сламки от био ръж, "гилотинираха" пластмасата

От първата си реколта земеделските производители Ив и Жоли Деброк са произвели един милион сламки за пиене, всички биоразградими, многократно използваеми и устойчиви както на студа,

Няма снимка

Британците похарчиха 4 млрд. евро за запасяване със стоки в случай на Brexit без сделка

Британските жители се подготвят за това, което може да възникне след излизането на Великобритания от ЕС, съобщава Еuronews. Проучване, публикувано този понеделник, разкрива,

Още от Фермер
Няма снимка

Идва ерата на комара, пчелата изчезва

Топенето на арктическия лед ще събуди древни бацили Жегата ще се понася по-леко от дебелите Има и добра новина за глобалното затопляне, но не за хората, а за комарите

Няма снимка

Първият български медомат е в Бургас

Първият медомат у нас зарадва бургазлии. Той е разположен в експоцентър „Флора“ в Морската градина. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас за Фокус.

Няма снимка

Младежи купиха цяло село, ще споделят заедно старините си

В иcпaнcкия рeгиoн Гaлиcия групa приятeли влoжили личнитe cи cпecтявaния в пoкупкaтa нa цялo ceлo, кoeтo ce нaмирa в близocт дo eдин oт нaй-извecтнитe мaршрути в Caнтягo дe Кoмпocтeлa, пише Факти.бг.

Няма снимка

ЕК направи пакет от уроци за земеделие, подходящи за ученици

Готови уроци по земеделие и околна среда, насочени към ученици от 11 до 15 годишна възраст, ще могат да се използват в европейските училища. Комплектът от учебни материали за учителите,

Няма снимка

Големината на подхранваните маточници също се отразява на качеството им

Ако маточниците са над 18-20 броя на серия, качеството се намалява. В майкопроизводителните стопанства по толкова ли залагат? При естествените свищеви маточници те не са повече от 12-15.

Няма снимка

Портокалов чийзкейк

Невероятен десерт, който няма да ви отнеме повече от половин час Продукти: За "тестото" (не се страхувайте, няма да се налага да печете!): 250-260 г ронливи бисквити, 80 г разтопено масло, щипка сол.