Вкусни летни салати

23 юли 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Любимото топло и слънчево време винаги ни се струва твърде кратко. Затова се стремим да се наслаждаваме на всеки миг от лятото - било то с приятни спомени, слънчев загар или с неустоимия вкус на зеленчуци от собствената ни градина.

Салата със зеле и краставици

Продукти: 500 г краставици, половин глава прясно зеле, 1 ч. лъж. оцет, сол и захар на вкус

Приготвяне: Измийте зеленчуците. Нарежете зелето на ситно, а краставицата, с помощта на белачка - на ивици. Прехвърлете в дълбока купа и добавете оцета, щипка захар и сол на вкус. Салатата е готова!

Преди сервиране можете да украсите с клонче от пресен копър или магданоз.

Гръцка

Какво би било лятото без такава салата!

Продукти: 3 големи домата, 2 краставици, чушки (за предпочитане по една от различни цветове), 200 г козе сирене фета, маслини, малка връзка магданоз, скилидка чесън, сол на вкус, зехтин за подправяне

Приготвяне: Измийте зеленчуците старателно и поставете върху домакинска хартия, за да се изцедят. Започвайки рязането, не забравяйте, че основната идея на тази салата е в едро нарязаните продукти. Ето защо, краставиците, доматите и чушките се режат на големи парчета, а маслините - на кръгчета. Нарежете сиренето на кубчета, приблизително с размера на зеленчуците. Прехвърлете всичко в дълбока купа.

Идва ред на приготвянето на дресинга. Нарежете магданоза, смачкайте чесъна с преса, сложете ги в купичка и добавете няколко лъжици зехтин и сол на вкус. Разбъркайте добре. Дресингът е готов. Полейте с него зеленчуците, разбъркайте внимателно и можете да сервирате на масата.

Ароматна зелена

Най-зелената салата в света!

Продукти: малка връзка спанак, същото количество киселец, магданоз и пера от зелен лук, 2 яйца, маслини на вкус, растително масло, сол

Приготвяне: Измийте зеленчуците и подсушете върху кърпа или домакинска хартия. Нарежете ги на ситно. Предварително сварените и изстудени яйца нарежете на полумесеци, а обезкостените маслини - на филийки.

Поставете зеленчуците в купа за салата, посолете и полейте с растително масло. Разбъркайте. Отгоре поставете парчетата яйца и нарязаните маслини. Салатата е готова за сервиране.

“Всички цветове на лятото”

Продукти: чушки (по 2 от всеки цвят), 3 средни домата, 3 краставици, 2 средни моркови, заквасена сметана, сол на вкус

Приготвяне: Измийте и подсушете добре зеленчуците. Обелете морковите, почистете чушките и доматите от зелените им части. Нарежете зеленчуците, за предпочитане на кубчета. Поставете всички продукти в купа за салата, посолете и подправете със заквасена сметана.

Ярката лятна салата, богата на много витамини, е готова!

“Витаминка”

Хем вкусна, хем изключително полезна

Продукти: половин глава червено зеле, салата айсберг, малка връзка спанак, 1 голям домат или 5-6 чери домата, 2 корнишона, зехтин, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: След като измиете и подсушите зеленчуците, разкъсайте зелето и салатата на листа. В дълбока купа подредете листата по страните и на дъното, като ги редувате. Спанакът също се накъсва на листа. Нарежете доматите на средно големи парчета, а краставиците - на филийки. Преди да прехвърлите в купата посолете и поръсете с черен пипер. Подправете със зехтина. Разбъркайте и внимателно изсипете върху салатените листа.

Идеята на тази салата е, вземайки от нарязаните зеленчуци, да вземате и по листо от зелето или айсберга. Зелената салата придава свежест и допълва по оригинален начин.

Уникална вкуснотия с песто сос

Продукти: 1 салата, 3 големи домата, 2 краставици, 100 г сирене, 1 люта чушка, 2 скилидки чесън, връзка босилек, зехтин, 50 г кашу

Приготвяне: Измийте добре зеленчуците и ги поставете върху домакинска хартия. Накъсайте листата на салатата, а краставиците и доматите нарежете произволно.

Заемете се с приготвянето на соса - основният акцент на салатата. Поставете в блендер нарязаното на кубчета сирене, ядките, босилека, чесъна, няколко супени лъжици зехтин и почистената от семките люта чушка. Пасирайте. Щом получите гладка паста, пестото е готово.

Подправете вашата салата и сервирайте на масата.

Салата с ревен и моцарела

Неочаквана комбинация от продукти.

Продукти: 2 малки стъбла на ревен, айсберг, 2 средно големи краставици, 1 скилидка чесън, 120 г моцарела, 1 яйце, зелени подправки на вкус, сол и зехтин

Приготвяне: Измийте ревена, салатата, краставиците, магданоза и копъра (по избор).

Краставиците се нарязват на ивици, листата на салатата и магданоза се накъсват. Ревенът се почиства от грубата горна част и се нарязва на тънки полумесеци. Твърдо свареното яйце също се нарязва на полумесеци. Можете да оставите моцарелата на цели топки или да я нарежете. Изсипете всички продукти в дълбока купа.

Отделно смесете 2 суп. лъж. зехтин, смачкания чесън и щипка сол. Разбъркайте добре и с получената смес полейте салатата си.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

“Усукани”бутер банички с кашкавал и пушено пиле

Рецептата е много проста и много бърза за приготвяне. Продукти: 1 пак. готово бутер тесто, твърд кашкавал, пушени пилешки гърди, жълтък за намазване. Приготвяне: Нарежете бутер тестото на ленти с

Няма снимка

Грахова супа с бекон

Продукти: 500 г свински ребра (пушени), 300 г бекон (или гърди), 250 г грах, 150 г лук, 4 дафинови листа, олио, зелени подправки, сол и черен пипер на вкус, 800 г картофи

Няма снимка

Супа с риба и топено сирене

Продукти: 1 глава лук, смлян черен пипер и сол на вкус, 1 л вода, 10 мл зехтин, 1 връзка копър (може и сушен), 3 картофа, 3 суп. лъж. кедрови ядки (желателно е, но може и без тях), 1 морков

Няма снимка

Пилешко филе със сметанов сос

Деликатният, изискан вкус и лесното и бързо приготвяне са само част от многото предимства на това ястие Продукти: 1 кг пилешко филе, 1 ч. чаша сметана за готвене, 1 ч. лъж

Няма снимка

Смути с грозде

Модерна напитка и за млади, и за стари Смутитата са на мода, особено сред младите. Разхлаждат, съдържат витамини, а и не се приготвят трудно. В тези дни и на пазара, и при баба на село

Няма снимка

Яйца със зеленчуци на фурна

Диетолозите твърдят, че е най-полезно зеленчуците да се приготвят на фурна. Рецептата, която ви предлагаме позволява максимално да запазите хранителните вещества

Още от Фермер
Няма снимка

Отглеждаме токачки за вкусно и диетично месо

Тези птици имат и прилична яйценосност Токачката е роднина на пуйките и фазаните. Едрата птица има вкусно месо, яйца и красива външност. Към плюсовете на отглеждането на токачки се

Няма снимка

Европарламентът призова за по-строги правила за защита на пчелите от пестициди

Евродепутатите отхвърлиха занижените мерки от държавите членки и поискаха от Комисията да предложи нови и по-строги правила за защита на пчелите, съобщи пресслужбата на ЕП

Няма снимка

Ако има зараза по орехите

Ако имате съмнение, че ореховото ви дръвче е болно, вземете мерки. Срещу двете основни болести бактериоза и антракноза се предприема една и съща борба. .

Няма снимка

Кой кого може да осиновява

Кучетата са най-добри в това отношение Котките "осиновяват" през първите дни след раждането - тогава може да приемат чужди за отглеждане. Това става, ако други новородени им бъдат подхвърлени от

Няма снимка

Обвиниха горски инспектор в Габрово за подкупи от дърводобивни фирми (Обновена)

43-годишен габровец - горски инспектор в „Регионална дирекция по горите“ Велико Търново е обвинен за получаване на подкупи и оставен за 72 ч. в ареста, съобщиха от ОДМВР - Габрово

Няма снимка

Министрите решиха: „Български пощи” ще разпространяват печатните издания

Правителството определи държавното дружество „Български пощи” да извършва дейността по разпространение и продажба на печатни издания на територията на страната