Вкусни летни салати

23 юли 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Любимото топло и слънчево време винаги ни се струва твърде кратко. Затова се стремим да се наслаждаваме на всеки миг от лятото - било то с приятни спомени, слънчев загар или с неустоимия вкус на зеленчуци от собствената ни градина.

Салата със зеле и краставици

Продукти: 500 г краставици, половин глава прясно зеле, 1 ч. лъж. оцет, сол и захар на вкус

Приготвяне: Измийте зеленчуците. Нарежете зелето на ситно, а краставицата, с помощта на белачка - на ивици. Прехвърлете в дълбока купа и добавете оцета, щипка захар и сол на вкус. Салатата е готова!

Преди сервиране можете да украсите с клонче от пресен копър или магданоз.

Гръцка

Какво би било лятото без такава салата!

Продукти: 3 големи домата, 2 краставици, чушки (за предпочитане по една от различни цветове), 200 г козе сирене фета, маслини, малка връзка магданоз, скилидка чесън, сол на вкус, зехтин за подправяне

Приготвяне: Измийте зеленчуците старателно и поставете върху домакинска хартия, за да се изцедят. Започвайки рязането, не забравяйте, че основната идея на тази салата е в едро нарязаните продукти. Ето защо, краставиците, доматите и чушките се режат на големи парчета, а маслините - на кръгчета. Нарежете сиренето на кубчета, приблизително с размера на зеленчуците. Прехвърлете всичко в дълбока купа.

Идва ред на приготвянето на дресинга. Нарежете магданоза, смачкайте чесъна с преса, сложете ги в купичка и добавете няколко лъжици зехтин и сол на вкус. Разбъркайте добре. Дресингът е готов. Полейте с него зеленчуците, разбъркайте внимателно и можете да сервирате на масата.

Ароматна зелена

Най-зелената салата в света!

Продукти: малка връзка спанак, същото количество киселец, магданоз и пера от зелен лук, 2 яйца, маслини на вкус, растително масло, сол

Приготвяне: Измийте зеленчуците и подсушете върху кърпа или домакинска хартия. Нарежете ги на ситно. Предварително сварените и изстудени яйца нарежете на полумесеци, а обезкостените маслини - на филийки.

Поставете зеленчуците в купа за салата, посолете и полейте с растително масло. Разбъркайте. Отгоре поставете парчетата яйца и нарязаните маслини. Салатата е готова за сервиране.

“Всички цветове на лятото”

Продукти: чушки (по 2 от всеки цвят), 3 средни домата, 3 краставици, 2 средни моркови, заквасена сметана, сол на вкус

Приготвяне: Измийте и подсушете добре зеленчуците. Обелете морковите, почистете чушките и доматите от зелените им части. Нарежете зеленчуците, за предпочитане на кубчета. Поставете всички продукти в купа за салата, посолете и подправете със заквасена сметана.

Ярката лятна салата, богата на много витамини, е готова!

“Витаминка”

Хем вкусна, хем изключително полезна

Продукти: половин глава червено зеле, салата айсберг, малка връзка спанак, 1 голям домат или 5-6 чери домата, 2 корнишона, зехтин, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: След като измиете и подсушите зеленчуците, разкъсайте зелето и салатата на листа. В дълбока купа подредете листата по страните и на дъното, като ги редувате. Спанакът също се накъсва на листа. Нарежете доматите на средно големи парчета, а краставиците - на филийки. Преди да прехвърлите в купата посолете и поръсете с черен пипер. Подправете със зехтина. Разбъркайте и внимателно изсипете върху салатените листа.

Идеята на тази салата е, вземайки от нарязаните зеленчуци, да вземате и по листо от зелето или айсберга. Зелената салата придава свежест и допълва по оригинален начин.

Уникална вкуснотия с песто сос

Продукти: 1 салата, 3 големи домата, 2 краставици, 100 г сирене, 1 люта чушка, 2 скилидки чесън, връзка босилек, зехтин, 50 г кашу

Приготвяне: Измийте добре зеленчуците и ги поставете върху домакинска хартия. Накъсайте листата на салатата, а краставиците и доматите нарежете произволно.

Заемете се с приготвянето на соса - основният акцент на салатата. Поставете в блендер нарязаното на кубчета сирене, ядките, босилека, чесъна, няколко супени лъжици зехтин и почистената от семките люта чушка. Пасирайте. Щом получите гладка паста, пестото е готово.

Подправете вашата салата и сервирайте на масата.

Салата с ревен и моцарела

Неочаквана комбинация от продукти.

Продукти: 2 малки стъбла на ревен, айсберг, 2 средно големи краставици, 1 скилидка чесън, 120 г моцарела, 1 яйце, зелени подправки на вкус, сол и зехтин

Приготвяне: Измийте ревена, салатата, краставиците, магданоза и копъра (по избор).

Краставиците се нарязват на ивици, листата на салатата и магданоза се накъсват. Ревенът се почиства от грубата горна част и се нарязва на тънки полумесеци. Твърдо свареното яйце също се нарязва на полумесеци. Можете да оставите моцарелата на цели топки или да я нарежете. Изсипете всички продукти в дълбока купа.

Отделно смесете 2 суп. лъж. зехтин, смачкания чесън и щипка сол. Разбъркайте добре и с получената смес полейте салатата си.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Портокалов чийзкейк

Невероятен десерт, който няма да ви отнеме повече от половин час Продукти: За "тестото" (не се страхувайте, няма да се налага да печете!): 250-260 г ронливи бисквити, 80 г разтопено масло, щипка сол.

Няма снимка

Шоколадов тарт без печене

Продукти: 24 (2 пак.) слепени шоколадови бисквитки с крем (за блата), 55 г масло (за блата), 240 мл сладкарска сметана (за пълнеж), 170 г млечен шоколад (за пълнежа),

Няма снимка

Картофени топчета с плънка от месо

Чудно вкусни и много засищащи Продукти: 12 средни картофа, 2 яйца, 1 глава лук, 5 суп. лъж. брашно, 1 дафинов лист, 1 ч.л. сол Продукти за пълнежа: 500 г кайма, 1 глава лук,

Няма снимка

Маринован патладжан

Продукти: 2 патладжана, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, 1 ч. лъж. захар, 1 ч.л. сол, магданоз, 2 суп. лъж. растително масло, 1 суп. лъж. оцет 9%-ен. Приготвяне: Измийте старателно сините домати и

Няма снимка

Здравословна салата с домати и маслини

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

Няма снимка

Кълцани пилешки кюфтета с ориз

Интересно ястие за вечеря Продукти: 2 пилешки филета, 12-14 суп. лъж. ориз, 1 чушка, яйце, копър, сол и подправки на вкус, олио за готвене Приготвяне: Почистете и изплакнете ориза и го сварете в

Още от Фермер
Няма снимка

Идва ерата на комара, пчелата изчезва

Топенето на арктическия лед ще събуди древни бацили Жегата ще се понася по-леко от дебелите Има и добра новина за глобалното затопляне, но не за хората, а за комарите

Няма снимка

Първият български медомат е в Бургас

Първият медомат у нас зарадва бургазлии. Той е разположен в експоцентър „Флора“ в Морската градина. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас за Фокус.

Няма снимка

Младежи купиха цяло село, ще споделят заедно старините си

В иcпaнcкия рeгиoн Гaлиcия групa приятeли влoжили личнитe cи cпecтявaния в пoкупкaтa нa цялo ceлo, кoeтo ce нaмирa в близocт дo eдин oт нaй-извecтнитe мaршрути в Caнтягo дe Кoмпocтeлa, пише Факти.бг.

Няма снимка

ЕК направи пакет от уроци за земеделие, подходящи за ученици

Готови уроци по земеделие и околна среда, насочени към ученици от 11 до 15 годишна възраст, ще могат да се използват в европейските училища. Комплектът от учебни материали за учителите,

Няма снимка

Големината на подхранваните маточници също се отразява на качеството им

Ако маточниците са над 18-20 броя на серия, качеството се намалява. В майкопроизводителните стопанства по толкова ли залагат? При естествените свищеви маточници те не са повече от 12-15.

Няма снимка

БАБХ следи фуражна суровина от Бразилия със съмнение за салмонела

Чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) на 26.07.2019 г. Хърватия разпространи информация за установени доставки на територията на Европейския съюз на фуражна суровина – соев