Вкусни летни салати

23 юли 2019 Кулинария 0 41175
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Любимото топло и слънчево време винаги ни се струва твърде кратко. Затова се стремим да се наслаждаваме на всеки миг от лятото - било то с приятни спомени, слънчев загар или с неустоимия вкус на зеленчуци от собствената ни градина.

Салата със зеле и краставици

Продукти: 500 г краставици, половин глава прясно зеле, 1 ч. лъж. оцет, сол и захар на вкус

Приготвяне: Измийте зеленчуците. Нарежете зелето на ситно, а краставицата, с помощта на белачка - на ивици. Прехвърлете в дълбока купа и добавете оцета, щипка захар и сол на вкус. Салатата е готова!

Преди сервиране можете да украсите с клонче от пресен копър или магданоз.

Гръцка

Какво би било лятото без такава салата!

Продукти: 3 големи домата, 2 краставици, чушки (за предпочитане по една от различни цветове), 200 г козе сирене фета, маслини, малка връзка магданоз, скилидка чесън, сол на вкус, зехтин за подправяне

Приготвяне: Измийте зеленчуците старателно и поставете върху домакинска хартия, за да се изцедят. Започвайки рязането, не забравяйте, че основната идея на тази салата е в едро нарязаните продукти. Ето защо, краставиците, доматите и чушките се режат на големи парчета, а маслините - на кръгчета. Нарежете сиренето на кубчета, приблизително с размера на зеленчуците. Прехвърлете всичко в дълбока купа.

Идва ред на приготвянето на дресинга. Нарежете магданоза, смачкайте чесъна с преса, сложете ги в купичка и добавете няколко лъжици зехтин и сол на вкус. Разбъркайте добре. Дресингът е готов. Полейте с него зеленчуците, разбъркайте внимателно и можете да сервирате на масата.

Ароматна зелена

Най-зелената салата в света!

Продукти: малка връзка спанак, същото количество киселец, магданоз и пера от зелен лук, 2 яйца, маслини на вкус, растително масло, сол

Приготвяне: Измийте зеленчуците и подсушете върху кърпа или домакинска хартия. Нарежете ги на ситно. Предварително сварените и изстудени яйца нарежете на полумесеци, а обезкостените маслини - на филийки.

Поставете зеленчуците в купа за салата, посолете и полейте с растително масло. Разбъркайте. Отгоре поставете парчетата яйца и нарязаните маслини. Салатата е готова за сервиране.

“Всички цветове на лятото”

Продукти: чушки (по 2 от всеки цвят), 3 средни домата, 3 краставици, 2 средни моркови, заквасена сметана, сол на вкус

Приготвяне: Измийте и подсушете добре зеленчуците. Обелете морковите, почистете чушките и доматите от зелените им части. Нарежете зеленчуците, за предпочитане на кубчета. Поставете всички продукти в купа за салата, посолете и подправете със заквасена сметана.

Ярката лятна салата, богата на много витамини, е готова!

“Витаминка”

Хем вкусна, хем изключително полезна

Продукти: половин глава червено зеле, салата айсберг, малка връзка спанак, 1 голям домат или 5-6 чери домата, 2 корнишона, зехтин, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: След като измиете и подсушите зеленчуците, разкъсайте зелето и салатата на листа. В дълбока купа подредете листата по страните и на дъното, като ги редувате. Спанакът също се накъсва на листа. Нарежете доматите на средно големи парчета, а краставиците - на филийки. Преди да прехвърлите в купата посолете и поръсете с черен пипер. Подправете със зехтина. Разбъркайте и внимателно изсипете върху салатените листа.

Идеята на тази салата е, вземайки от нарязаните зеленчуци, да вземате и по листо от зелето или айсберга. Зелената салата придава свежест и допълва по оригинален начин.

Уникална вкуснотия с песто сос

Продукти: 1 салата, 3 големи домата, 2 краставици, 100 г сирене, 1 люта чушка, 2 скилидки чесън, връзка босилек, зехтин, 50 г кашу

Приготвяне: Измийте добре зеленчуците и ги поставете върху домакинска хартия. Накъсайте листата на салатата, а краставиците и доматите нарежете произволно.

Заемете се с приготвянето на соса - основният акцент на салатата. Поставете в блендер нарязаното на кубчета сирене, ядките, босилека, чесъна, няколко супени лъжици зехтин и почистената от семките люта чушка. Пасирайте. Щом получите гладка паста, пестото е готово.

Подправете вашата салата и сервирайте на масата.

Салата с ревен и моцарела

Неочаквана комбинация от продукти.

Продукти: 2 малки стъбла на ревен, айсберг, 2 средно големи краставици, 1 скилидка чесън, 120 г моцарела, 1 яйце, зелени подправки на вкус, сол и зехтин

Приготвяне: Измийте ревена, салатата, краставиците, магданоза и копъра (по избор).

Краставиците се нарязват на ивици, листата на салатата и магданоза се накъсват. Ревенът се почиства от грубата горна част и се нарязва на тънки полумесеци. Твърдо свареното яйце също се нарязва на полумесеци. Можете да оставите моцарелата на цели топки или да я нарежете. Изсипете всички продукти в дълбока купа.

Отделно смесете 2 суп. лъж. зехтин, смачкания чесън и щипка сол. Разбъркайте добре и с получената смес полейте салатата си.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Кайсиев конфитюр с ядки

Продукти: 2 кг кайсии, 1,5 кг захар, 300 г кайсиеви ядки (или други по ваш вкус), 2-3 супени лъжици вода, 1 чаена лъжица лимонена киселина. Приготвяне: Изберете зрели, но твърди плодове

Няма снимка

Черешата - кралицата на лятото

Не случайно я наричаме така. Тези вкусни плодове са своеобразен виртуален мост, който през мразовитата зима ни пренася в слънчевото лято. От тях се приготвят чудесни сладка

Няма снимка

Пълнени шницели

Продукти: 500 г пилешко (свинско) филе, 250-300 г гъби, 100 г кашкавал, 1 малка глава лук, сол, черен пипер и пресен магданоз и копър на вкус За паниране: 2-3 картофа, 1 яйце, брашно

Няма снимка

Вкусни разядки с патладжани

Ако в хладилника или в мазето ви се намира някой и друг буркан със сини домати, неочаквани гости няма да ви притеснят Патладжан в аджика 3 кг патладжан, 3 кг домати, 1 кг чушки, 2 глави чесън

Няма снимка

Вкусни питки от тиквички

Намажете горещите питки с масло Тези питки можете да ги ядете на воля. Няма опасност да напълнеете от тях. Те са много вкусни и ароматни. Продукти: една не много голяма тиквичка, 120 г кисело мляко

Няма снимка

Ягодов десерт

Продукти: 120 г готов тортен блат, 2 суп. лъж. ликьор (или сладко вино), 300 мл прясно мляко, 4 яйчни жълтъка, 50 г захар, 1 суп. лъж. нишесте, 2 пак. Ванилова захар, 300 г пресни ягоди

Още от Фермер
Няма снимка

Причината за мощната буря над София - циклон и неустойчива въздушна маса

Причината за мощната буря над София снощи е синоптината обстановка над Балканите - циклон във високите слоеве на атмосферата и неустойчивата въздушна маса доведоха до образуването на мощни облачни

Няма снимка

Черноморското зърно има предимство на пазара

Вчера на зърнения пазар не се наблюдаваха значителни промени. Операторите очакват развитие, предимно във връзка с показателите за добив в Северното полукълбо в началото на сезона за новата реколта

Няма снимка

Общинско съоръжение за отпадъци в Турция отоплява 10 декара оранжерия за домати

Още през 2013 г. община Кайсери в Турция е създала съоръжение за управление на отпадъците и до днес метанът, отделян от преработени отпадъци, се използва за генериране на 38 милиона киловата

Няма снимка

Тази година в ресторантите ще се появят 3D отпечатани вегански пържоли

Предвид скоростта на развитие на технологията за 3D печат, изглежда, че скоро ще се появи нов въпрос, объркващ двойките: "Скъпи, какво ще отпечатаме днес за вечеря

Няма снимка

Спазвайте препоръките за употреба на листните торове

Препоръчително е градинарите преди да пристъпят към подхранване с листен тор да прочетат препоръките за приложението му, които са дадени на етикета. * За да е успешно листното подхранване

Няма снимка

Zetor завършва актуализациите на Crystal и Forterra

Zetor е сложил финалните нотки на новите си модели Crystal HD 170 (171 к.с.) и Forterra HSX и HD, като последната част в процеса на актуализация е нов покрив на кабината