Добрата растителна защита гарантира плодовата реколта

27 юли 2019 Овошки 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Пръсканията срещу най-важните вредители продължават

Опазването на плодовата реколта от болести и неприятели е сред най-важните грижи в този период. Променливото време през сезона доведе до създаване на благоприятни условия за развитието на много вредители.

Дъждовете, които паднаха в повечето райони на страната, със сигурност са оказали влияние на продължителността на фазите на неприятелите, които развиват повече поколения през една година. Такива са и плодовите червеи - ябълков, сливов, източен. Затова е препоръчително градинарите да се интересуват от сигналите за борба, които се подават от местните служби за растителна защита, които следят за развитието на вредителите.

ПЛОДОВИ ЧЕРВЕИ

Напомняме на начинаещите градинари, че източният плодов червей е многояден неприятел. Освен прасковата той напада и ябълките и дюлите.

Ето защо те също са застрашени от него и при нужда трябва да се вземат мерки.

Болестите продължават да заразяват дръвчетата

Валежите провокират струпясване и късно кафяво гниене

Честите валежите през пролетта и лятото увеличиха риска от струпясването по ябълки и круши. Масово градинари алармират, че по листата и плодовете има признаци на болестта и питат как да се справят.

Там, където има установена зараза, трябва да се използват системни препарати. Подходящ е строби ДФ - 0,02% и др. Имайте предвид, че продуктът е с дълъг карантинен срок - 35 дни. Затова може да се използва само при по-късни сортове, които няма да се берат през август.

В градини, където няма зараза, градинарите също да внимават. Здравите дръвчета трябва да се третират предпазно. Може да се използват медни препарати - шампион, дитан М-45, полирам и други.

По-високата влажност засилва опасността и от късно кафяво гниене. Повреди се наблюдават от наедряването на плода до неговата консумация. По кожицата се явяват кафяви петна, които се разрастват и могат да обхванат целия плод. Повредените тъкани са кафяви и изгнили. Болният плод окапва или се запазва по клонките и се мумифицира.

За да се намали опасността от поява на късно кафяво гниене, е препоръчително пръскането на овошките да се провежда при повява на първите признаци по плодовете (3-4 седмици преди беритбата). Може да се използват продуктите хорус 50ВГ - 0.045%, тирам 80ВГ - 0.3% и други.

ВНИМАНИЕ!

Обикновено любителите засаждат няколко сорта от един вид, които имат различен срок на зреене, за да си осигурят по-продължително време пресни плодове.

Със зазряването на по-ранните сортове обаче трябва да се внимава каква рз-продукти се прилагат. Това означава, че при дръвчета, на които плодовете скоро ще се берат, трябва да се третират с продукти с по-къс карантинен срок. Есенните ябълки и круши, както и дюлите спокойно може да се пръскат с продукти с дълъг карантинен срок.

Припомняме, че карантинният срок на продукта за растителна защита указва времето през което активните вещества се разпадат до безвредни съставки.

В този срок плодовете не могат да се консумират. Дори да се откъснат от дървото, трябва да се поставят в помещение за съхранение, където да се държат до изтичане на срока.

Не допускайте счупване на претоварените клони

Направете опора, за да опазите плодовете

Ако забележите, че някои от клоните са претоварени с плодове, вземете мерки. Обикновено това се случва при дръвчета, които са в пълно плододаване, но и при по-млади или по-възрастни овошки.

От самата тежест на плодовете или от по-силен вятър клоните може да не издържат и да се счупят. По този начин ще се загуби не само плодова продукция, но и счупения клон ще нарани дървото.

За подпори се използват колове, които са дебели около 4-5 см. Добре е на върха те да са вилообразно разклонени, тъй като по-лесно ще крепят. Ако не са, може да се направят допълнително разклонение с помощта на летвички.

От долната страна подпората трябва да е заострена и да се забие в земята. Важно е да е във вертикално положение, а не под наклон, както по-често се прави от градинарите. Между коловете и клона е препоръчително да се постави слама или парцал, за да се избегне нараняването на превития клон.

Листен тор с желязо за борба с хлорозата

Освен за подхранване и за справяне със стресови условия, някои от листни торове могат да се използват и срещу хлороза. Много подходящ за целта е формацията с желязо, в която този елемент е вложен в по-голямо количество.

Ориентировъчно препоръчваната доза е 100 мл разтвор за 10 л вода.

Продуктът може да се използва и за всички останали растителни видове в градината - зеленчуци, лозя, цветя и тревни площи.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Актуално при овошките

. Ако ще правите присаждане през пролетта, трябва да си осигурите калеми. Това може да стане както през декември, така и по-късно. Повечето овощари предпочитат да го правят през януари

Няма снимка

Кога дръвчетата измръзват

Овощните дръвчета могат да измръзнат не само в студена зима с ниски температури и вятър. Измръзване може да се получи и в меки зими, когато температурите не са екстремни

Няма снимка

Снегът защитава дръвчетата

Снегът не е опасен за овощните дървета и ягодоплодните видове. Растителните части имат различна устойчивост на студ. Корените например са много по-чувствителни от короната

Няма снимка

Защитете корените на младите дръвчета

Фиданките, които сте или предстои да засадите сега, както и младите дръвчета, имат нужда от специална защита през зимните месеци. Особено чувствителни са корените

Няма снимка

Райската ябълка е типично южна култура

Райската ябълка е позната под много наименования - каки, персимони, Корейско манго. Дървото е разпространено в Япония, Китай, Бирма, Северна Индия, Северен Виетнам, Филипините

Няма снимка

Засаждане на ягодоплодни видове

През декември, разбира се, ако времето позволява, освен овощни дървета могат да се засаждат и различните ягодоплодни култури – малини, къпини, видовете френско грозде и др

Още от Фермер
Няма снимка

Разочароващи данни за износа на зърно от САЩ

Цените на пшеницата и царевицата вчера леко паднаха в Чикаго, поради разочароващи данни за износа. Само соята беше изключението с продажби от 300 000 тона в Китай

Няма снимка

Рапицата с най-висока цена от началото на сезона

Цените на зърнените храни бяха стабилни вчера. Настоящата несигурност на пазара на зърно в Европа се задълбочава, поради последиците от транспортната стачка във Франция

Няма снимка

Сам вкъщи: Кокер-шпаньол влинее из кухнята

Докато англичаните Дилън Ренър и майка му Шарън от Уорингтън ходили по магазините, тяхното куче Дори, порода кокер-шпаньол, решило да се позабавлява, докато е само, съобщава Daily mail

Няма снимка

В Русия не се отчита ежегодно смъртността на пчелите?!

Ежегодното наблюдение на смъртта на пчелите през зимата е "лакмусово" изпитание за капацитета на пчеларските асоциации, тяхното желание да участват в решаването на най-належащите проблеми на

Няма снимка

Люксембург ще облага автомобилисти и домакинства

Като приложи налог от 20 евро на тон въглерод от 2021 г. Люксембург ще приложи налог от 20 евро на тон въглерод от 2021 г. като част от усилията си да намали емисиите на парникови газове с 55% до

Няма снимка

EК обявява пътен план за зелена промяна

Ангажиментите на новата Европейска комисия за зелена промяна в земеделието са свързани и с планове за  намяляване на употребата на пестициди с до 50% до 2030 година, съобщи днес agrarheute