Добрата растителна защита гарантира плодовата реколта

27 юли 2019 Овошки 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Пръсканията срещу най-важните вредители продължават

Опазването на плодовата реколта от болести и неприятели е сред най-важните грижи в този период. Променливото време през сезона доведе до създаване на благоприятни условия за развитието на много вредители.

Дъждовете, които паднаха в повечето райони на страната, със сигурност са оказали влияние на продължителността на фазите на неприятелите, които развиват повече поколения през една година. Такива са и плодовите червеи - ябълков, сливов, източен. Затова е препоръчително градинарите да се интересуват от сигналите за борба, които се подават от местните служби за растителна защита, които следят за развитието на вредителите.

ПЛОДОВИ ЧЕРВЕИ

Напомняме на начинаещите градинари, че източният плодов червей е многояден неприятел. Освен прасковата той напада и ябълките и дюлите.

Ето защо те също са застрашени от него и при нужда трябва да се вземат мерки.

Болестите продължават да заразяват дръвчетата

Валежите провокират струпясване и късно кафяво гниене

Честите валежите през пролетта и лятото увеличиха риска от струпясването по ябълки и круши. Масово градинари алармират, че по листата и плодовете има признаци на болестта и питат как да се справят.

Там, където има установена зараза, трябва да се използват системни препарати. Подходящ е строби ДФ - 0,02% и др. Имайте предвид, че продуктът е с дълъг карантинен срок - 35 дни. Затова може да се използва само при по-късни сортове, които няма да се берат през август.

В градини, където няма зараза, градинарите също да внимават. Здравите дръвчета трябва да се третират предпазно. Може да се използват медни препарати - шампион, дитан М-45, полирам и други.

По-високата влажност засилва опасността и от късно кафяво гниене. Повреди се наблюдават от наедряването на плода до неговата консумация. По кожицата се явяват кафяви петна, които се разрастват и могат да обхванат целия плод. Повредените тъкани са кафяви и изгнили. Болният плод окапва или се запазва по клонките и се мумифицира.

За да се намали опасността от поява на късно кафяво гниене, е препоръчително пръскането на овошките да се провежда при повява на първите признаци по плодовете (3-4 седмици преди беритбата). Може да се използват продуктите хорус 50ВГ - 0.045%, тирам 80ВГ - 0.3% и други.

ВНИМАНИЕ!

Обикновено любителите засаждат няколко сорта от един вид, които имат различен срок на зреене, за да си осигурят по-продължително време пресни плодове.

Със зазряването на по-ранните сортове обаче трябва да се внимава каква рз-продукти се прилагат. Това означава, че при дръвчета, на които плодовете скоро ще се берат, трябва да се третират с продукти с по-къс карантинен срок. Есенните ябълки и круши, както и дюлите спокойно може да се пръскат с продукти с дълъг карантинен срок.

Припомняме, че карантинният срок на продукта за растителна защита указва времето през което активните вещества се разпадат до безвредни съставки.

В този срок плодовете не могат да се консумират. Дори да се откъснат от дървото, трябва да се поставят в помещение за съхранение, където да се държат до изтичане на срока.

Не допускайте счупване на претоварените клони

Направете опора, за да опазите плодовете

Ако забележите, че някои от клоните са претоварени с плодове, вземете мерки. Обикновено това се случва при дръвчета, които са в пълно плододаване, но и при по-млади или по-възрастни овошки.

От самата тежест на плодовете или от по-силен вятър клоните може да не издържат и да се счупят. По този начин ще се загуби не само плодова продукция, но и счупения клон ще нарани дървото.

За подпори се използват колове, които са дебели около 4-5 см. Добре е на върха те да са вилообразно разклонени, тъй като по-лесно ще крепят. Ако не са, може да се направят допълнително разклонение с помощта на летвички.

От долната страна подпората трябва да е заострена и да се забие в земята. Важно е да е във вертикално положение, а не под наклон, както по-често се прави от градинарите. Между коловете и клона е препоръчително да се постави слама или парцал, за да се избегне нараняването на превития клон.

Листен тор с желязо за борба с хлорозата

Освен за подхранване и за справяне със стресови условия, някои от листни торове могат да се използват и срещу хлороза. Много подходящ за целта е формацията с желязо, в която този елемент е вложен в по-голямо количество.

Ориентировъчно препоръчваната доза е 100 мл разтвор за 10 л вода.

Продуктът може да се използва и за всички останали растителни видове в градината - зеленчуци, лозя, цветя и тревни площи.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Присаждането се прави бързо

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.

Няма снимка

Подгответе лехата за новите ягоди

Може да се разполагат и между млади дръвчета Кои са факторите, с които трябва да се съобразите, ако ще засаждате ягоди през лятото или есента. Растенията се развиват по-добре на слънчево място.

Няма снимка

Късните ябълки искат още храна

Подхранете ги с листен тор Късните сортове ябълки и круши, които в този период все още още нарастват, се нуждаят от още храна. Най-лесно в този момент е тя да се подаде като листен тор,

Няма снимка

Присаждане на спяща пъпка

Най-често в любителските градини овощните дръвчета се присаждат на спяща пъпка. Операцията се извършва през лятото – от средата на юли до септември. Може да се прави както на семенни,

Няма снимка

Къпините се просветляват

През вегетацията храстовидните сортове къпини образуват множество издънки. Някои от тях са излишни, затова трябва да се отстранят. Така че и на къпините се прави лятна резитба.

Няма снимка

Лакомците се режат през лятото

През лятото е препоръчително да се премахнат всички лакомци, които са се развили на неподходящи места и така или иначе няма да се използват за оформяне на короната.

Още от Фермер
Няма снимка

Кучетата вече сменят козината

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

Няма снимка

Рапицата на Euronext се търгува на нов максимум

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

Няма снимка

Здравословна салата с домати и маслини

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

Няма снимка

"За" и "против" отводките и майките (особено свищеви), произведени през август и по-късно

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

Няма снимка

Максимално опазване на новородените зайчета

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Няма снимка

Прибиране на картофите

Кожицата им трябва да е здрава Прибирайте картофите, когато стъбла и листа са изсъхнали. Това значи, че кожицата на клубените е здрава и те могат да се съхраняват.