Безопасно ли е да се яде месо от заразените свине?

26 юли 2019 Домашен лекaр 0     
Няма снимка
 

Агенцията за безопасност на храните отговаря: Няма опасност за здравето на хората, ако консумират свинското месо и продукти с вложено свинско месо, добити от свине, заразени с вируса на африканска чума по свинете. 

Обаче има принципно правило за свинското: срещу тении, трихинели, токсоплазми печеното да е достигнало 71-77 градуса вътре.

Няма опасност за здравето на хората, ако консумират свинското месо и продукти с вложено свинско месо, добити от свине, заразени с вируса на африканска чума по свинете (АЧС). Месни продукти, включително луканки и сурово-сушени колбаси не представляват риск за здравето на хората.

Месо и месни продукти с вируса на АЧС, които не са преминали термична преработка, могат обаче да разпространят заболяването сред възприемчивите животни. Всички мерки, които Българската агенция за безопасност на храните налага, са във връзка с предотвратяване и ограничаване на разпространение на заболяването. В тази връзка термичната кулинарна обработка на месото като пържене, печене или задушаване служи за прекъсване на веригата за вероятното разпространяване на заболяването.

Това отговори Българската агенция за безопасност на храните на въпросите на в. “24 часа”, свързани с колебанията на гражданите дали свинското месо е безусловно годно за консумация, дори да е добито от свине, които са били съмнителни за заболяването, или дори има данни, че са били заразени с вируса.

Въпреки че някои религии като исляма и юдаизма не допускат яденето на свинско, то е най-често консумираното червено месо в световен мащаб. Това го прави и най-проучваната месна храна за рискове от пренос на заболявания към човека и създаване на правила за кулинарна обработка.

Адекватно приготвеното свинско може да бъде полезна част от здравословното хранене. То е източник на висококачествен белтък, ефективен за растежа и поддържането на мускулната маса, дава на организма важното кръвотворно отлично усвоимо т.нар. хемово желязо.

Популярна хипотеза свързва холестерола и съдържанието на наситени мазнини в месото с повишен риск от сърдечни заболявания. Въпреки това холестеролът в храната има малък или никакъв ефект върху нивата на холестерола при в повечето хора (без фамилно предразположение за свръхпроизводство на холостерол) и много учени не го считат за здравословен проблем. Те смятат, че умерената консумация на постно свинско месо като част от здравословното хранене е малко вероятно да повиши риска от сърдечни заболявания. По-тревожно е, че контролирани проучвания отбелязват връзка между риска от червено месо и рака на дебелото черво особено за месо, приготвено при висока температура или вложено в колбаси с нитрити. Това е причината гастроентеролозите да призовават за ограничаване на свинското наред с меса от групата и на колбасите.

По отношение на готвенето на свинското специалистите по хранене препоръчват да се избягва консумацията на сурово или недостатъчно термично обработено месо. Рискът е в него да са останали живи ларви на тении, кръгли червеи, които причиняват трихинелоза, причинителите на токсоплазмозата и др.

У нас не е разпространена практика, но използването на термометър при готвенето на месо създава повече увереност, че се гарантира безопасност - особено за все още неопитни в кухнята. Температурата се мери във вътрешността на приготвяното цяло парче печено. Според най-презастраховащите препоръки топлината там трябва да е 77 градуса.

При варене на парчета практически ориентир е да са добили равномерен цвят на сготвено отвън и в сърцевината.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашен лекaр
Няма снимка

Три продукта, които се смятат за полезни, но могат да убият

Хората, които следят здравето си, винаги избират здравословни храни. Но не всичко, което блести, е злато, казват диетолозите. С други думи - дори онези продукти, които се считат за полезни

Няма снимка

Струва ли си да замените познатите продукти с аналози

Според диетолозите един от проблемите на съвременното хранене е излишъкът от „бързи“ въглехидрати в диетата. Освен това все по-разпространени са захарният диабет или инсулиновата резистентност

Няма снимка

Кои храни са полезни за повишаване на хемоглобина

Хемоглобинът е желязосъдържащ белтък в еритроцитите, който пренася кислород от белите дробове към тъканите. Освен кислород хемоглобинът пренася и въглероден диоксид

Няма снимка

Как да преборите зимните заболявания?

Продължителното излагане на студ, вятър и влага през зимата често води до частично измръзване. Кръвообръщението се забавя, кръвоносните съдове се стесняват, което най-често води до измръзване на носа

Няма снимка

Изследователи: Нискомасленото мляко забавя стареенето

Биологичното стареене на организма е по-бавно при хора, които предпочитат нискомаслено краве мляко, откриха изследователи от университета Бригъм Йънг в САЩ

Няма снимка

Промени в имунизационния календар, вижте ги

Нов имунизационен календар влезе в сила от началото на тази година.С промените реимунизацията срещу туберкулоза и пробата манту за 11-годишните отпадат, предаде bTV

Още от Фермер
Няма снимка

Кабинетът одобри парите за фонд "Земеделие" за 2020 - 2,9 млрд. лева

Годишните разчети на средствата от ЕС за Държавен фонд „Земеделие“ за 2020 г. бяха одобрени днес на правителственото заседание. Ще има 2.898 млрд. лева за финансиране на директните плащания

Няма снимка

6910 елхички са закупени в кампанията "Посади надежда"

Жребий определи 7-те двойки с репродуктивни проблеми, които ще получат подпомагане  „В кампанията „Посади надежда” вложихме много надежда като екип и инициатор и се радвам

Няма снимка

От 7 февруари започват срещите със фермерите за директните плащания 2020

На 7 февруари 2020 г. ще започне информационната кампания за директните плащания 2020, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите. Срещите със земеделските стопани ще се проведат във

Няма снимка

Сарми на фурна

През зимата можете да ги приготвяте с ориз и гъби, завити в листа от кисело зеле, а през лятото - с прясно зеле и кайма. Продукти: 3 кг зеле, 1 кг свинско месо, 150 г свинска мас

Няма снимка

С 34% повече площи за биоземеделие в ЕС от 2012 година насам

Общите площи за биологично земеделие в Европейския съюз са достигнали през 2018 година 13,4 милиона хектара, което отговаря на 7,5% от общата използвана земеделска площ в ЕС

Няма снимка

Най-продаваният продукт на Volkswagen през 2019 г. бяха наденичките

В края на 2019 г. най-продаваният продукт на компанията Volkswagen станаха традиционните наденички къривурст, които концернът предлага почти 50 години