Болница с градина на покрива

27 юли 2019 Растениевъдство 0     
Няма снимка
 

Зеленчуците спестяват на медицински център в Бостън около 10 000 долара на сезон, които иначе би платил на външни доставчици

От 3 години Медицинският център в Бостън (BMC) стопанисва градина на покрива на лечебното заведение, за да снабдява персонал и пациенти с пресни храни.

Там се отглеждат над 25 сорта и произвеждат мед от два кошера, за които се грижат общо 3-ма наети земеделци и още няколко доброволци - лекари и санитари.

"Това е наистина уникален начин за справяне с продоволствената несигурност сред пациентите, като същевременно предоставя екологични ползи”, казва за Ройтерс Авива Мусикус - учен по обществено здраве към Харвард и съавтор на доклад за болничната ферма в Американско научно списание. 

Болницата обслужва предимно пациенти с ниски доходи и в напреднала възраст. По-голямата част от продукцията от първия сезон е била използвана в хранителната база на болницата. Лекарите имат възможност способността да предоставят на пациентите, които имат финансови затруднения, предписания, които им позволяват да посещават базата и да получават безплатна храна за домакинствата си.

Голяма част от продукцията на фермата също отива в кухнята на клиниката, която се използва за изхранване на пациенти по време на престоя си. 

Градината на покрива служи и за други инициативи. Така нар. училищна кухня към болницата води безплатни лекции на служители, пациенти и техните семейства как да приготвят здравословна храна.

Градината помага на болницата да намали своя въглероден отпечатък и да повиши имиджа си, което помага да се привлекат повече донори.

Оперативните разходи за стопанството възлизат на около 50 000 долара годишно, сума, която здравното заведение възнамерява да финансира чрез доброволни дарения.

Кейт Соммерфелд, здравен експерт към друга подобна американска болница с градина на покрива казва за Ройтерс:

"Знаем, че между 40% и 60% от личното здраве зависи от не-клинични фактори. Така, че е важно здравната индустрия да мисли за проблемите, които влияят на здравето. Работата, която медицинският център прави, подчертава тази еволюция."

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

В Ямболско вече реколтират слънчогледа

По оперативни данни в петте общини на областта с маслодайната култура тази година са заети 340 000 декара. От тях 14 000 дка са засети с шарен слънчоглед.

Няма снимка

Най-едрите плодове и зеленчуци ще бъдат претеглени на Празника на плодородието в Шабла

На Празника на плодородието в Шабла, който отново ще събере стопаните на Кръстовден  (14 септември), ще бъдат претеглени най-едрите плодове и зеленчуци, отгледани през лятото,

Няма снимка

Киселите почви трябва да се варуват и след това да се внасят калиеви торове

Важно е варовикът да бъде фино смлян, съветва доц. д.с.н. Веселин Кутев Калцият е безусловно необходим за нормалното протичане на процесите на деленето на клетките и фотосинтезата.

Няма снимка

С подходяща тревна смес ще разнообразите сеитбооборота

Изготвят се индивидуални рецепти, които са съобразени с производственото направление на стопанството Разнообразни треви, които могат да се комбинират в тревни смеси, предлага фирма Флориян.

Няма снимка

Понижение в производството на картофи, домати и силажна царевица

Има ръст в производството на грах, пъпеши, дини, фасул, пролетен ечемик, овес и сорго. Към 8 август 2019 г. при повечето от основните пролетни култури, с изключение на картофи, домати,

Няма снимка

Идеи от френските лозари

Ще идват и у нас чрез обмяна на опит В края на юли експерти от националната служба за съвети, заедно с нашифермери, посетиха град Бордо във Франция и пристигнаха обратно тук с много интересни

Още от Фермер
Няма снимка

Кучетата вече сменят козината

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

Няма снимка

Рапицата на Euronext се търгува на нов максимум

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

Няма снимка

Здравословна салата с домати и маслини

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

Няма снимка

"За" и "против" отводките и майките (особено свищеви), произведени през август и по-късно

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

Няма снимка

Максимално опазване на новородените зайчета

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Няма снимка

Присаждането се прави бързо

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.