Защо инвестиция от 1 млн. евро е оправдана

04 август 2019 Животновъдство 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Използването на тентове за ветрозащитна система в обора на високомлечни крави повишава млеконадоя

През последните години използването на естествена странична вентилация се прилага все повече в животновъдните сгради и най-вече в кравефермите с голям наклон на покрива. Най-гъвкаво може да се регулира притокът на чист въздух в зависимост от климатичните условия с разработената преди години рулонна система, състояща се от два рулона щори, разположени на обща планка един под друг. Един от рулоните може да са развива надолу, а другият - да се навива нагоре. А цялата система може да се премества нагоре или надолу. Особеностите на тази патентована система за естествена вентилация се виждат добре в една реконструирана кравеферма в Саксония.

Млечната кравеферма "Херцогсвалдер аграр" се намира близо до Дрезден и от години е една от най-продуктивните в района. Средната годишна продуктивност от крава е над 10 000 кг мляко

Във фермата работят около 50 души. Обработват се 1740 ха, върху които се отглеждат зърнени култури, рапица и царевица за силаж. Имат и ливади. Във фермата има около 1000 Черно-шарени крави, от които 490 дойни. Кравите са разпределени по продуктивност в 4 групи. Новоотелените животни се доят 3 пъти дневно, останалите - 2 пъти.

В началото на 90-те години "Херцогсвалдер аграр" започва да отглежда млечни крави в 2 животновъдни комплекса и в няколко ферми. Двата краварника, разположени на възвишение край едно село, които са били с вързано отглеждане и доене с млекопровод, са преустроени в свободно боксово отглеждане и доилна инсталация тип "рибена кост".

Днес всички крави са прехвърлени тук. През 1997 г. страничните стени на старите краварници били наполовина "отворени" и могат да се затварят чрез система за повдигане и спускане на щори. За сметка на присъединяването на допълнителна площ и монтиране на боксове за лежане използваната площ се увеличава. За създаването на подходящ микроклимат в кравефермата

били предвидени спускащи се щори, задвижвани с датчици за температура, сила на вятъра и дъжда. Но по-късно се взима друго решение - да се направи още едно разширение на съществуващите обори. И се изгражда съвременен животновъден комплекс, като използват по-широкия покрив на площадката за съхранение на тора, като за проектирането се наема фирма.

Общият подход предвиждал:

проектиране на краварник (легла, зони за хранене и пътеки);

преминаване на системата на торопочистване от твърда на течна фракция и прилагане на скрепери;

координация на дейностите, доставка и монтаж на цялото оборудване, консултации при подбора на рулонните щори и доставка.

От опит се знае, че краварник в тази местност, разположен на над 350 м надморска височина, е изложен на напора на предимно северни и южни ветрове. Видът на рулонните щори, предвидени за проветряване на помещението, е съобразен именно с това обстоятелство. И тъй като били доволни от настоящата странична вентилация, ветрозащитната тъкан въпреки над 10-годишната експлоатация все още успешно противостояла на лошите атмосферни условия. Затова и търсят същия производител за изграждане на странична вентилация.

Наред с вече известната концепция за странична вентилация, при която рулото от ветрозащитна тъкан е разположено отгоре, бил разглеждан и нов вариант: отваряне на щората с рула, разположени и отгоре, и отдолу

Голямата гъвкавост на този вариант ги подтикнала да използват тентове за ветрозащитна система, която се отваря нагоре и надолу и се навива на рула, разположени в средата на отворите по височина. Тази система се отличава с изключителна вариантност на възможните положения на тентите и е най-съвременната.

Отказали се от автоматично управление на щорите, но температурата и влажността на въздуха подлежат на измерване. Управителят на комплекса Карстен Пьол решава какво да бъде положението на щорите. През лятото защитата от слънцето от южната страна и така предпазва помещението от прегряване.

За сметка на съответното положение на щорите от северната страна може да бъде намалено влиянието на вятъра и валежите.

Но има и още: За повишаване функционалността на рулонната вентилация се използват защитни мрежи за намаляване на силата на вятъра

Стенните отвори, върху които се монтират мрежите, не само предпазват от птици, но и съществено намаляват напора на вятъра. Че това наистина е така, говори фактът, че дори ураганът "Кирил" (минал в района през януари 2007 г.) не е нанесъл никакви щети на краварника. Тогава управителят на комплекса нощувал в краварника и бил свалил щорите в долно положение. Зад ветрозащитните мрежи се усещало забележимо намаляване силата на вятъра.

Инвестициите на аграрното предприятие за преустройството на краварника възлизат на около 1 млн. евро.

Наред с монтирането на допълнителни 130 легла и преустройство на торопочистващата система били направени редица подобрения, гарантиращи комфорта на кравите:

в старите помещения е монтирана тунелна вентилация с големи вентилатори;

монтирани са дълги поилки;

в бетонния под на пътеките са направени "насичания", предотвратяващи подхлъзването;

повърхността за хранене е покрита с епоксидна смола;

окачени са автоматични четки за масаж.

Но разходите са оправдани защото кравите, живеещи в комфортна обстановка, са двойно по-продуктивни:

през 90-те години средната продуктивност на кравите била 4 500 кг мляко;

през 2006 г. - 9 082 кг;

само година по-късно през 2007 г. млеконадоят достигнал 10 200 кг.

Сега в "Херцогсвалдер аграр" планират да обновят доилната техника. Установките тип "рибена кост" са на повече от 15 години и вече плачат за нови. Още не са решили с какво ще ги заменят, но е ясно, че ще преминат на трикратно доене. Така ще стане възможно по-нататъшното увеличение на млечната продуктивност.

(Сп. "Нойе Ландвиртшафт")

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

310 огнища на АЧС в Румъния за периода 10-16 август

В периода 10-16 август в Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) са получени съобщения за 479 огнища на особено опасни болести по животните.

Няма снимка

Заради АЧС: Кой ще получи еднократна помощ от 300 лв. на стопанство след 1 септември?

След 1 септември 2019 г. ще започне изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лв. на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите след доброволно усвояване на месото от

Няма снимка

Породата на кравите се отразява на ботаническото разнообразие на пасищата

Швейцарски изследвания показват, че породата на кравите влияе върху разнообразието на растителния състав на пасищата. Учени от Agroscope - швейцарския Център за високи технологии в земеделските

Няма снимка

Предимствата на силаж и сенаж от управлявани пасища

Един от плюсовете - процесите по прибиране и приготвяне са механизирани в по-голяма степен, споделя Харалд Ницке, ръководител на ферма “Рамин” в Мекленбург - Западна Померания Германският фермер

Няма снимка

Висока биосигурност при превоз на свине

Как да сведете до минимум неизбежния риск при товарене и разтоварване на животните? Д-р Кармен Гарсиа-Мочалес, Университет на Минесота, САЩ Транспортните средства и шофьорите представляват

Няма снимка

Заради АЧС: С 32% е намаляло китайското поголовие от свине през юли

По данни на китайското Земеделско министерство зарази африканската чума по свинете (АЧС) поголовието от свине в страната през юли е намаляло с 32,2% в сравнение със същия период на миналата година,

Още от Фермер
Няма снимка

Кучетата вече сменят козината

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

Няма снимка

Рапицата на Euronext се търгува на нов максимум

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

Няма снимка

Здравословна салата с домати и маслини

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

Няма снимка

"За" и "против" отводките и майките (особено свищеви), произведени през август и по-късно

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

Няма снимка

Максимално опазване на новородените зайчета

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Няма снимка

Присаждането се прави бързо

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.