Домашният оцет и ползите от него

31 юли 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Времето на изобилието настъпва - плодове, зеленчуци, билки и подправки тепърва ще дават богата реколта.

Колкото и беди да сполетят градината, тя все с нещо се отблагодарява. Затова решихме да ви разкажем за домашния оцет и ползите от него, както за здравето, така и за дома и градината.

Оцетът се прилага в медицината, хранително-вкусовата промишленост, козметиката, като почистващо и дезинфекциращо средство в дома.

Особено през летните месеци оцетът е незаменим на масата, а какво по-хубаво от това да си го направите сами? Лесно е, а и ще бъдете сигурни в качеството на този древен антибиотик.

4 съвета за продуктите

1. Използвайте плодове, произведени в личното стопанство, за да сте сигурни, че не са третирани с пестициди.

2. Плодове с гниене и други гъбни болести не бива да се употребяват за направата на оцет.

3. Измийте добре всички плодове под течаща вода

4. Целите плодове може да се накиснат в купа вода с лъжица оцет.

Той ще послужи за качественото измиване, ще унищожи бактериите и ще неутрализира пестицидите.

За да приготвите домашен оцет, ще са ви необходими буркан, капак с отвор и чист филтър за кафе или парче плат.

Освен тях плодове (най-често ябълки, но може и с други) и захар (по-желание).

Готов е в 9 стъпки

Но трябва и търпение

1. Бурканът трябва да бъде чист. Той се пълни с нарязани плодове. Добавя се филтрирана или изворна вода, докато облее всички парченца. Водата не бива да е хлорирана!

2. За да се ускори процесът на ферментация, може да се добави четвърт чашка захар (в зависимост от размера на буркана) и да се разбърка добре.

3. Пълният буркан се покрива с парченцето плат, което се прикрепя към гърлото с ластиче или връзчица. Това ще позволи на сместта да диша.

4. Бурканът се оставя на топло (например зад хладилника) за да се ускори ферментацията. Не бива да бъде изложен на слънце.

5. След няколко дни ще започнат да се образуват пяна и балончета.

6. След 2 седмици сместа се прецежда, а течността се прехвърля в нов чист буркан. Отново се покрива по същия начин и се съхранява в килера.

7. До няколко седмици тази течност ще стане мътна, а на повърхността ще се е образувала т.нар. "майка". Това е гъбичка, която може да се използва за направата на още оцет.

8. На шестата седмица ферментацията би трябвало да е приключила. На дъното на буркана ще има утайка, а течността ще е придобила характерен вкус и аромат. Ако оцетът не мирише на такъв и няма вкус, дайте му още малко време. Когато вече е готов, затворете буркана плътно. Съхранявайте на хладно и тъмно.

9. Ако решите да правите нова доза оцет, използвайте "майката" от предния и процедирайте по описания начин.

ВНИМАНИЕ!

Препоръчваме да НЕ използвате домашно приготвен оцет за консервиране на зимнина, тъй като не се знае каква е неговата сила.

Съдържанието на оцетна киселина може да варира между 3 и 9%.

Ползите за здравето

Оцетът е незаменим овкусител, но и много повече. Той притежава цял комплекс полезни вещества. Киселините (оцетна и ябълчна) в него поддържат нормалното храносмилане, помагат за намаляване на телесната маса, придават жизнена енергия, активират дейността на стомашно-чревния тракт, прочистват тялото от токсини, оптимизират метаболизма.

В народната медицина оцетът се приема за противовъзпалително, противогъбично и антисептично средство. Той подпомага нервната система, намалява кръвотечението и нормализира менструалния цикъл при жените, действа добре при безсъние. Съдържанието на калий в него влияе добре на кожата, а калцият укрепва костите и зъбите. Пектинът от ябълките преминава в оцета и действа неутрализиращо на лошия холестерол.

Препоръчителната доза оцет е около 30 мл дневно, без значение как се приема- на порции, наведнъж, в салати и ястия или разтворен в чаша вода.

Козметичен продукт, почистващ препарат, билков еликсир

Още Клеопатра е познавала и използвала чудотворното действие на оцета. От него се приготвят най-различни тоници за почистване на кожата, шампоани за коса, маски и т.н. Рецептите са лесни и бързи за изпълнение. А ефектът от приложението на оцета като разкрасителен елексир е невероятен.

Известно е, че компрес с оцет успешно понижава високата телесна температура. Малко хора обаче знаят, че оцетните компреси повлияват добре силно главоболие, мигрена, хрема, синузит. Действат добре и при разширени вени, слънчасване, обриви по кожата. Компреси с оцет и мед пък заличават тъмни петна, подкожни кръвонасядания и сенки под очите.

Смес от вода и оцет в съотношение 1:3 в полза на водата е чудесен препарат за почистване на прозорци и гладки повърхности.

Ако добавите оцет към водата на кокошките, яйцата им ще станат повече и по-здрави. Освен това ще се пододбри цялостното състояние на пернатите.

Оцетът е и отличен хербицид. С употребата му в градината не бива да се прекалява, защото може да нанесе щети на почвеното здраве и не само.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Крем супа с броколи

Продукти: 115 г масло, 1 глава лук, 40 г брашно, 1,200 л прясно мляко, 250 мл високомаслена сметана, 3 глави броколи, щипка смляно индийско орехче, сол и смлян черен пипер на вкус

Няма снимка

Салата със зелен грах, моркови, яйца с дресинг от соев сос и горчица

Продукти: 2 яйца, 1 морков, 50 г кашкавал, 120 г консервиран зелен грах, 2 супени лъжици майонеза или сметана, 1/2 чаена лъжичка горчица, 2 скилидки чесън,1 супена лъжица соев сос

Няма снимка

Пай с извара и целувчен крем

Продукти: За тестото: 2 жълтъка, 100 г захар, 1/3 чаена лъжичка сол, 180 г масло, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 350-400 г брашно. За пълнежа: 360 г извара, 1 яйчен жълтък, 1 супена лъжица захар, 1 ч

Няма снимка

Домашни наденички от пилешко филе

Рецептата изпраща Тодорка Стоянова от Пазарджик Продукти: 4 пилешки филета (около 500 г), 1 яйце, 100 мл прясно мляко, сол, черен пипер на вкус. Освен това ще ви е нужно фолио за свежо съхраняване

Няма снимка

Пържени кюфтенца с пъдпъдъчи яйца

Оригинална шотландска рецепта Продукти: 12 пъдпъдъчи яйца, 300 г кайма, сол и млян черен пипер на вкус, 2 клонки мащерка, 1 голямо кокоше яйце, 100 г галета, растително масло за пържене

Няма снимка

Пай с бутер тесто и сладко

Продукти: малко брашно за поръсване на работния плот, 500 г бутер тесто без мая, 3-4 лъжици сладко по ваш вкус, 1-2 чаени лъжички картофено нишесте (по желание), малко прясно мляко, 1 суп

Още от Фермер
Няма снимка

Восъкът трябва да се съхранява на хладни и сухи места

Пчелният восък трябва да се съхранява само в чиста форма. Неизчистеният восък може да съдържа ларви на восъчни молци. А те могат да унищожат големи количества восък за кратък период от време

Няма снимка

Кокошки на свободно отглеждане в Шотландия – заразени с птичи грип

Националният съюз на фермерите в Шотландия (NFU) призовава птицевъдите да повишат равнището на безопасност на стопанствата си, след като в птицеферма със свободно отглеждане на кокошки беше открит

Няма снимка

Добре охранените гъски снасят достатъчно яйца

Погрижете се за носачките Гъските започват да снасят от края на февруари и през пролетните месеци. Ще получавате повече снесени яйца само ако гъските са добре охранени

Няма снимка

Новият пакет от Байер – Секатор Power + Солигор

Предимства на Секатор POWER • Секатор Power e новото технологично решение от Байер срещу всички трудни за контрол широколистни плевели като великденче, мак, здравец и др

Няма снимка

"Сембодиа" представи на "Агра 2020" и продуктите на партньора си "ФосАгро"

Специализираната за доставка на минерални, органно минерални и органични торове за селското стопанство фирма "Сембодиа" за първи път представи пред земеделски стопани и продуктите на партньора си

Няма снимка

Коста Рика изнася свинско месо за Китай след 6-годишни преговори

Миналата седмица контейнер с 24 т свинско месо потегли от Пуерто Калдера към Китай. С това Коста Рика стана първата централноамериканска държава, която изнася този вид месо на основния световен пазар