Кухо пило или...

05 август 2019 Пчеларство 0     
Няма снимка
 

Споделеният опит на пчеларите на форума на pchelari.com може да ви бъде от полза.

"Здравейте, имах следния случай с една нова майка. Преди малко повече от 2 месеца едно семейство остана без майка. Заложи си маточници, на 4-ия ден развалих запечатаните и семейството си отгледа майка. Майката се оплоди и започна да снася. При прегледа, когато видях първите яйца и майката, установих, че е много хубава и едра. И ги оставих на спокойствие. Майката пронесе след 15-20-ия ден от излюпването. След 2 седмици отворих, ама запечатано пило няма, няма и захранени ларви, а яйца - доста. Отново видях майката и след седмица отварям отново и положението е същото. Запечатано пило няма...

Междувременно семейството се постопи доста и реших да го обединя с друго, но понеже стана много късно, го оставих за тази седмица. Отивам в събота сутринта и първо се залавям с него. Но с учудване виждам този път рехаво запечатано пило... Реших да убия майката, и понеже имах една в оплодно сандъче, направих нещо като отводка, като стръсках 2 пити пчели от 2 други кошера, запечатана пита с пило и придадох новата майка в клетка.

Та въпроса ми е: Дали някой е срещал нещо подобно, защото майката пронесе много късно, а после пчелите не захранваха яйцата. А пък после ги захраниха.... Много странно, досега не ми се е случвало подобно нещо и ми е чоглаво, дето претрепах майката."

***

Съвет на професионалист:

"Това не е кухо пило. Просто няма приток на нектар и пчелите, които имат инстинкт, за да не умрат от глад, изхвърлят яйцата. Пробвай да подхраниш семейството."

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

"За" и "против" отводките и майките (особено свищеви), произведени през август и по-късно

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

Няма снимка

Помогнете на пчелите да охладят кошера!

Защото и те, и кошерите са изложени на силна слънчева светлина и много високи температури Вече втори пореден месец дневната температура на въздуха достига и надхвърля 35 градуса С Това означава,

Няма снимка

Заделете си маточници - след излюпване и оплождане се оказват спасителни за семейството!

След излюпване първата майка от тях ще убие останалите. Затова за предпочитане е да се отделят няколко маточника в отделно нуклеусче за излюпване и оплождане, съветва защото много често майките,

Няма снимка

Как да разберете навреме има ли в семейството майка или се е загубила?

Това се определя по няколко начина, обяснява на пчеларите с по-малък опит ст. н. с. Боян Първулов 1. По поведението на пчелите, те са скупчени на прилетната дъска и трепкат неспокойно с крилцата си.

Няма снимка

Изкуствени майки - или елитни майки със строго контролируеми наследствени качества

произведени майки. Много пчелари са усвоили техниката за направата на изкуствени маточници и в тях прехвърлят в предварително капнато маточно млечице току-що излюпени ларви и ги поставят в

Няма снимка

Знаете ли колко вида са пчелните майки?

В зависимост от начина, по който са заложени и произведени майките биват няколко вида, обяснява ст. н. с. Боян Първулов на nbps.press.bg: 1. Роеви майки, които пчелите отглеждат в период на роене.

Още от Фермер
Няма снимка

Кучетата вече сменят козината

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

Няма снимка

Рапицата на Euronext се търгува на нов максимум

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

Няма снимка

Здравословна салата с домати и маслини

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

Няма снимка

Максимално опазване на новородените зайчета

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Няма снимка

Присаждането се прави бързо

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.

Няма снимка

Прибиране на картофите

Кожицата им трябва да е здрава Прибирайте картофите, когато стъбла и листа са изсъхнали. Това значи, че кожицата на клубените е здрава и те могат да се съхраняват.