Доматите се нападат от листна плесен

02 август 2019 Зеленчуци 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Засягат се основно растенията в култивационни съоръжения, но не само

В практиката листна плесен по доматите се среща по-често по растенията, отглеждани в парници и оранжерии. Също така в райони близо до водни басейни и речни долини, високи котловини, където относителната влажност на въздуха е висока.

Първите симптоми на болестта се появяват по горната страна на листата, като бледи, разлети петна. От долната страна на петната се формира светъл, а по-късно - кадифен налеп. Ако върху един лист се образуват много петна, той загива.

При благоприятни условия за болестта, листната плесен може да обезлисти целия посев.

Листната плесен се причинява от гъба, която напада само доматите. Тя се запазват в растителните остатъци в почвата, както и по конструкциите. Разпространява се лесно от въздушните течения.

Оптимално се развива при висока влажност на въздуха и температура 20-25 градуса.

Да не се преовлажнява, често да се проветрява

От основно значение за развитието на болестта е начинът на поливане. Практиката показва, че при капково напояване пораженията са най-слаби.

Ако растенията се отглеждат в парници или оранжерии, трябва да се проветрява редовно.

Важно е растенията да се торят балансирано.

При поява на първите петна да се пръска с топсин М - 100 грама на 10 литра вода.

При пръскането на доматите е препоръчително струята с препарат да се насочва от долната страна на листата, където се намира заразата.

ПРИ БЕРИТБА

В разгара на вегетацията на доматите се наблюдава развитие на мана, алтернария, фузариоза, доматена бронзовост и други болести. Освен това растенията се нападат от листни въшки, които пренасят голяма част от вирусните болести по зеленчуците.

За да се опазят растенията, градинарите използват разнообразни рз-продукти. По принцип третиранията започват с контактни препарати, а при наличие на зараза се използват системни.

Повечето от тези системни препарати имат различен карантинен период, най-често около 21 дни.

Щом започнат беритбите, е препоръчително да се използват препарати с контактно действие за предпазване на растенията. Такива се бордолезов разтвор, куадрис, икуейшън про и др.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

Прибиране на картофите

Кожицата им трябва да е здрава Прибирайте картофите, когато стъбла и листа са изсъхнали. Това значи, че кожицата на клубените е здрава и те могат да се съхраняват.

Няма снимка

Късните домати да се колтучат

Извършва се внимателно През август късните домати продължават да растат усилено. В този период се формира второто стъбло на двустъблените растения. Доматите от това производство също се колтучат.

Няма снимка

Грижи за праза

През цялата си вегетация празът изисква много вода. Затова поливайте редовно растенията, за да образуват дебели и качествени стъбла. Освен тона ви припомняме, че празът има нужда и от други грижи. .

Няма снимка

Колко се полива пиперът

Пиперът определено е влаголюбива култера. Логично е в топлото време растенията да се поливат повече. Разбира се, необходимо е да напоявате с мярка, тъй като излишната влага, също е вредна. .

Няма снимка

Брашнестата мана е опасна

Първите признаци на брашнеста мана се появяват по горната страна на листата. Забелязват се дребни, светли петна с неправилна форма. По долната страна се образува много фин, белезникав налеп.

Няма снимка

Шербетуване за зеленчуците

Шербетуването е подхранване, което може да се прилага при всички зеленчукови култури - домати, пипер, краставици, тиквички, патладжан, зеле и др. Най-добре е да се редуване минерално хранене с

Още от Фермер
Няма снимка

Кучетата вече сменят козината

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

Няма снимка

Рапицата на Euronext се търгува на нов максимум

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

Няма снимка

Здравословна салата с домати и маслини

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

Няма снимка

"За" и "против" отводките и майките (особено свищеви), произведени през август и по-късно

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

Няма снимка

Максимално опазване на новородените зайчета

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Няма снимка

Присаждането се прави бързо

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.