Листни въшки и акари - опасни за краставиците

31 юли 2019 Зеленчуци 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Да се третира с инсекто-акарициди

При отглеждане на краставиците най-големи са вредите по културата от листните въшки и акарите. Борбата с тях се извежда с подходящи за периода на отглеждане инсекто-акарициди.

Когато растенията още не са встъпили в плододаване, могат да се ползват препарати с по-дълъг карантинен срок. Такъв е Би-58, като се прилага в концентрация 7 мл за 10 литра вода, с карантинен срок 21 ден. Препаратът има действие и срещу двата неприятеля.

В периода на плододаване на краставиците срещу листните въшки могат да се използват препаратите актара в концентрация 0.7 г, децис 2,5ЕК - 30 г. И двата са с карантинен срок 3 дни. Друг подходящ инсектицид е моспилан 20СП - 1.25 мл с карантинен срок 2 дни.

Само срещу акарите подходящ препарат е нисоран 5ЕК - 5 мл с карантинен срок 3 дни и др.

Растеният увяхват и загиват внезапно

Причината е фузариум по краставиците

Изключително опасна болест за краставиците е фузариум. Тя може да зарази растенията във всички фази от развитието им.

Какви са симптомите:

Част от семената могат да загиват още при покълване.

По младите растения се наблюдава сечене или много слаб растеж.

Листата на отделни растения без признаци на заболяване през деня увяхват, а сутрин са свежи в продължение на няколко дни. След това окончателно загиват.

Какви са мерките:

При такива симптоми нападнатите растения се изкореняват и изнасят от насаждението.

Здравите растения профилактично се поливат с по 1 литър разтвор от 0,1% топсин М.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

Прибиране на картофите

Кожицата им трябва да е здрава Прибирайте картофите, когато стъбла и листа са изсъхнали. Това значи, че кожицата на клубените е здрава и те могат да се съхраняват.

Няма снимка

Късните домати да се колтучат

Извършва се внимателно През август късните домати продължават да растат усилено. В този период се формира второто стъбло на двустъблените растения. Доматите от това производство също се колтучат.

Няма снимка

Грижи за праза

През цялата си вегетация празът изисква много вода. Затова поливайте редовно растенията, за да образуват дебели и качествени стъбла. Освен тона ви припомняме, че празът има нужда и от други грижи. .

Няма снимка

Колко се полива пиперът

Пиперът определено е влаголюбива култера. Логично е в топлото време растенията да се поливат повече. Разбира се, необходимо е да напоявате с мярка, тъй като излишната влага, също е вредна. .

Няма снимка

Брашнестата мана е опасна

Първите признаци на брашнеста мана се появяват по горната страна на листата. Забелязват се дребни, светли петна с неправилна форма. По долната страна се образува много фин, белезникав налеп.

Няма снимка

Шербетуване за зеленчуците

Шербетуването е подхранване, което може да се прилага при всички зеленчукови култури - домати, пипер, краставици, тиквички, патладжан, зеле и др. Най-добре е да се редуване минерално хранене с

Още от Фермер
Няма снимка

Кучетата вече сменят козината

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

Няма снимка

Рапицата на Euronext се търгува на нов максимум

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

Няма снимка

Здравословна салата с домати и маслини

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

Няма снимка

"За" и "против" отводките и майките (особено свищеви), произведени през август и по-късно

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

Няма снимка

Максимално опазване на новородените зайчета

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Няма снимка

Присаждането се прави бързо

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.