За и против подхранването със захарен сироп

06 август 2019 Пчеларство 0     
Няма снимка
 

Широко разпространено в пчеларската практика, този вид подхранване има както последователи, така и хора, които го заклеймяват категорично, напомнят професионалните пчелари от pchelar.net.

Според тях важното е да се знае КОГА, КАК И ЗАЩО се подхранва със захарен сироп и какво влияние оказва този вид подхранване върху развитието и жизнеността на пчелното семейство и влиянието му върху качеството на стоковата продукция.

Ето какво споделя за подхранването със захарен сироп един от големите руски пчелари, наши съвременници - Иван Сергеевич Лонин. На въпроса какво влияние оказва подхранването на пчелите със захарен сироп върху тяхното износване, презимуване и пролетно развитие тй отговаря така: При преработката на захарния сироп в захарен мед пчелите се износват не повече, отколкото при преработката на нектара в мед, но само в случай, че преработката се извършва при еднакви условия.

При преработката на нектара и захарния сироп пчелите преработват само захарозата. ЗАХАРОЗАТА В НЕКТАРА И В ЗАХАРТА Е ЕДНА И СЪЩА. Тя има една и съща формула(С12Н22О11) и се изработва от сока на растенията. Намиращите се в нектара фруктоза и глюкоза не се преработват от пчелите – това са готови съставки на меда, усвоявани от организма на пчелите без участието на храносмилателните им органи. Микроелементите, намиращи се в нектара в малко количество (в хилядни части от процента) не представляват интерес за пчелите.

В тялото на пчелата се съдържат от 6% до 7% минерални вещества (калций, магнезий, желязо, фосфор, хлор и др.). Всички тези (както и другите) необходими вещества пчелите получават от прашеца (пергата). Недостигащите микроелементи те събират понякога във вид на соли, разтворени в течността на помийни ями, течности от торове, отпадни води и от други места. Медът не е богат на минерални вещества и той не може да удовлетвори потребностите на пчелите (в меда минералните вещества са от 0.1% до 0.2%).

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

"За" и "против" отводките и майките (особено свищеви), произведени през август и по-късно

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

Няма снимка

Помогнете на пчелите да охладят кошера!

Защото и те, и кошерите са изложени на силна слънчева светлина и много високи температури Вече втори пореден месец дневната температура на въздуха достига и надхвърля 35 градуса С Това означава,

Няма снимка

Заделете си маточници - след излюпване и оплождане се оказват спасителни за семейството!

След излюпване първата майка от тях ще убие останалите. Затова за предпочитане е да се отделят няколко маточника в отделно нуклеусче за излюпване и оплождане, съветва защото много често майките,

Няма снимка

Как да разберете навреме има ли в семейството майка или се е загубила?

Това се определя по няколко начина, обяснява на пчеларите с по-малък опит ст. н. с. Боян Първулов 1. По поведението на пчелите, те са скупчени на прилетната дъска и трепкат неспокойно с крилцата си.

Няма снимка

Изкуствени майки - или елитни майки със строго контролируеми наследствени качества

произведени майки. Много пчелари са усвоили техниката за направата на изкуствени маточници и в тях прехвърлят в предварително капнато маточно млечице току-що излюпени ларви и ги поставят в

Няма снимка

Знаете ли колко вида са пчелните майки?

В зависимост от начина, по който са заложени и произведени майките биват няколко вида, обяснява ст. н. с. Боян Първулов на nbps.press.bg: 1. Роеви майки, които пчелите отглеждат в период на роене.

Още от Фермер
Няма снимка

Кучетата вече сменят козината

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

Няма снимка

Рапицата на Euronext се търгува на нов максимум

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

Няма снимка

Здравословна салата с домати и маслини

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

Няма снимка

Максимално опазване на новородените зайчета

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Няма снимка

Присаждането се прави бързо

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.

Няма снимка

Прибиране на картофите

Кожицата им трябва да е здрава Прибирайте картофите, когато стъбла и листа са изсъхнали. Това значи, че кожицата на клубените е здрава и те могат да се съхраняват.