Пръскат ли се дини и пъпеши?

03 август 2019 Зеленчуци 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8
 

В редакцията на в. "Хоби фермер" се обади читател, който поиска да го посъветваме с какво да пръска дините и пъпешите.

По принцип растенията в дворните градини или бостаните рядко се третират срещу болести и неприятели.

Все пак за да изпълним читателската молба, ще дадем възможните вредители, които нападат дините и пъпешите. А тъй като културите принадлежат към сем. Тиквови, най-вероятните болести и неприятели са тези, които нападат краставици, тиквички и тикви.

Листните въшки са възможен неприятел

Листните въшки са неприятел, които по принцип вреди по всички растения, които се отглеждат в градината - както културни, така и декоративни. Дали вредителят ще нападне дините и пъпешите, зависи от останалите култури, които са засадени в двора.

За да следите за появата на листните въшки, трябва редовно да преглеждате растенията. Когато установите, че неприятелят е в лехата, необходимо е да третирате.

Използвайте продукти за растителна защита, които прилагате при пръскане на останалите зеленчуци в градината, които също се нападнат от листни въшки.

Не е нужно да правите разтвор само за тях. Когато пръскате доматите и краставиците например, напръскайте също дините и пъпешите.

Правилото е да се третира няколко пъти, като се използват продукти с различни активни вещества, тъй като листните въшки лесно привикват към инсектицидите.

Подходящи препарати са: актара, децис, Би-58, карате, моспилан и много др.

Брашнестата мана може да е проблем

Знаем, че брашнестата мана е сред най-опасните болести по краставиците и тиквичките. Болестта може да не подмине и дините и пъпешите.

Симптомите са добре познати. Листата и стъблата на растенията се покриват с бял до белезникавосив брашнен налеп.

При силно нападение посевът може да се засегне изцяло и пораженията да са много сериозни.

Борбата с брашнестата мана е както при краставиците. Могат да се използуват фунгицидите: топсин, байфидан, шавит и др.

Неинфекциозни болести при тиквовите видове

Те са следствие на стресови условия

Неинфекциозните болести по дините и пъпешите са повредите, които се причиняват от различни стресови фактори - неблагоприятни климатични условия, дефицит или излишък на минерални елементи и други.

Често при променливи условия, най-вече студено и влажно време, както и много високи температури, които се редуват в кратък период, могат да доведат до различни физиологични промени. Такива са задържане на растежа, образуване на безформени плодове и др. В студени дни листата увяхват и се прошарват мозаично. По плода има неравномерно оцветяване. Отдолу плодовете, лежащи върху студена и влажна почва, остават светли, без да позеленяват.

Високите температури пък предизвикват увяхване, а когато въздействието е за по-дълъг период, се явяват пригори по периферията на листата и те изсъхват. По плодовете има бели петна, резултат от слънчеви пригори. Засушаването предизвиква увяхване и задържане на растежа и плодовете изтъняват.

Дефицит или излишък на вода

При по-продължителен недостиг на влага по плодовете се получава върхово гниене, което се разраства и плодът почернява и изгнива.

Излишъкът на вода предизвиква повреди и изгниване на корените. Прекомерното овлажняване довежда до нехарактерни шарки по плодовете. Когато капките се събират в определени участъци на листата, от слънчевото греене се предизвикват изгаряния като некротични петна. Листата се деформират.

Какви да са мерките

За да се намалят неинфекциозните повреди, дините и пъпешите трябва да се отглеждат при добри грижи. Поливането да е редовно и равномерно, без резки засушавания или преполивания.

Когато има опасност от слънчев пригор, е препоръчително растенията да се засенчат с подходящи естествени материали, като слама, ластуни и др

Нужна е различна храна за правилното развитие на растениятa

Основните елементи, от които се нуждаят дините и пъпешите, са азот, фосфор, калий, магнезий, желязо, калций.

За да се получат качествени плодове, задължително се извършва балансирано торене с макро- и микроелементи. През вегетацията може да се направи листно подхранване.

Симптоми,

ако липсват

хранителни елементи:

4 При недостиг на азот се получава пожълтяване на растенията. Листата постепенно изсъхват. Плодовете са малки, светли, с малко семена.

При излишък на азот се явява хлороза по периферията на листата и постепенно преминава в некроза между жилките на листата.

При недостиг на фосфор стъблата са тънки и вдървесенени. Растенията се вджуджават. Връхните листа издребняват и се оцветяват в синьо-зелено. Жилките и листните дръжки са пурпурночервени отдолу. Корените са слаби и развитието на растенията е забавено.

Когато калият липсва, младите листа се завиват чашковидно, а старите - жълтеят по периферията. Месото е като вдървесинено, с горчив вкус.

Магнезиевият дефицит води до пожълтяване на старите листа, а тъканите до жилките са зелени.

При липса на желязо старите листа запазват зеления си цвят, но младите пожълтяват между жилките.

Ако липсва калций, се получава завиване на листата надолу и има върхово гниене на плодовете.

В ЛЮБИТЕЛСКАТА ГРАДИНА

Всичко правим, за да им е удобно и комфортно... на дините

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

Прибиране на картофите

Кожицата им трябва да е здрава Прибирайте картофите, когато стъбла и листа са изсъхнали. Това значи, че кожицата на клубените е здрава и те могат да се съхраняват.

Няма снимка

Късните домати да се колтучат

Извършва се внимателно През август късните домати продължават да растат усилено. В този период се формира второто стъбло на двустъблените растения. Доматите от това производство също се колтучат.

Няма снимка

Грижи за праза

През цялата си вегетация празът изисква много вода. Затова поливайте редовно растенията, за да образуват дебели и качествени стъбла. Освен тона ви припомняме, че празът има нужда и от други грижи. .

Няма снимка

Колко се полива пиперът

Пиперът определено е влаголюбива култера. Логично е в топлото време растенията да се поливат повече. Разбира се, необходимо е да напоявате с мярка, тъй като излишната влага, също е вредна. .

Няма снимка

Брашнестата мана е опасна

Първите признаци на брашнеста мана се появяват по горната страна на листата. Забелязват се дребни, светли петна с неправилна форма. По долната страна се образува много фин, белезникав налеп.

Няма снимка

Шербетуване за зеленчуците

Шербетуването е подхранване, което може да се прилага при всички зеленчукови култури - домати, пипер, краставици, тиквички, патладжан, зеле и др. Най-добре е да се редуване минерално хранене с

Още от Фермер
Няма снимка

Кучетата вече сменят козината

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

Няма снимка

Рапицата на Euronext се търгува на нов максимум

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

Няма снимка

Здравословна салата с домати и маслини

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

Няма снимка

"За" и "против" отводките и майките (особено свищеви), произведени през август и по-късно

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

Няма снимка

Максимално опазване на новородените зайчета

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Няма снимка

Присаждането се прави бързо

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.