Какво премахвате, за да елиминирате загниване сега

03 август 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2
 

Прореждането на листата се препоръчва, и то особено в години с влажно и дъждовно време в периода на узряване на гроздето.

Тогава именно се създава една от предпоставките за загниване.

Отстраняват се обаче само първите 4-5 листа в основата на леторастите в зоната на гроздовете.

Прореждане на гроздове и зърна се прави при десертните сортове, за да се подобри качеството на гроздето. Не се бойте - при прореждане на гроздове се премахват предимно неоплодени, дребни и недоразвити зърна.

А и тези, които се доближават и притискат едно друго. Може и върха на грозда, ако има по-слабо оформени зърна.

Колко грозда на лоза

Отстраняването им се извършва на ръка

Гроздове се премахват на ръка, поради това, че дръжките им в това състояние са още зелени и крехки.

Лозарските наблюдения показват, че най-доброкачествено грозде, без да се намалява чувствително добивът от сорта Болгар се получава, когато при резитбата лозите се натоварят повече, а чрез филизенето и премахването на част от гроздовете се нормира реколтата.

Оставят се 10-15 грозда на една лоза при формировка единичен Гюйо и 12-18 грозда при двоен Гюйо.

За целта трябва да се избират и оставят най-едрите и добре оформени гроздове, които са върху най-силните леторасти. Освен това да бъдат по възможност равномерно разположени по плодните пръчки и телената конструкция.

Всички дребни и недоразвити гроздове, както и разположените по по-слаби леторасти също се премахват.

Прореждането на зърната в гроздовете се извършва 10-12 дни след цъфтежа на лозите, но може и по-късно, когато зърната достигат големина на грахови зърна или са малко по-големи.

То трябва да се провежда след премахване на гроздовете.

В резултат на прореждането гроздовете стават по-рехави и зърната по-едри.

Освен това според проучвания на научни работници захарното съдържание в зърната се повишава.

Едновременно с почистване на зърната се премахва и незначителна част от върховете на гроздовете, където зърната са по-дребни и недобре оформени.

Още нещо любопитно

За подобряване качеството на гроздето от сорта Болгар представлява интерес и частичното или пълното премахване на пригроздките.

Според някои автори това е наложително и се прави, но в в сушави години, понеже пригроздките като биологично по-млади органи играят изтощаваща роля спрямо гроздето върху основните леторасти.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Важни препоръки при засаждане на лози

Преди засаждане на лозичките обогатете почвата с нужните елементи Напоследък в няколко броя писахме и засилихме вниманието на професионалистите и на хоби лозарите към някои важни за лозите и асмите

Няма снимка

Важно е есенното торене с естествени торове

Оборският тор да е добре угнил, за да не заразите почвата и лозите При лозята през есента е много добре да се внася оборски тор, но това не се прави всяка година, а през 3-4 години

Няма снимка

За проявен калиев дефицит има поне няколко причини

Може да е от засушаване За появило се недостатъчно калиево хранене на лози и асми може да има няколко причини. То може да е предизвикано например от временно или по-трайно засушаване и от там

Няма снимка

Издребнява ли гроздето

И защо това се получава от година-две, питат читатели Когато в дадено лозово насаждение се забелязва няколко години подред, че гроздовите зърна са издребняли, тогава едно от основните подозрения е

Няма снимка

Как се съхранява десертното грозде

От какво записи правилното му запазване За да се удължи периодът на консумацията на прясно грозде е най-важно съхранението му. В древността са били практикувани различни начини на съхраняване

Няма снимка

Съвети за лозарите и майсторите на домашно вино

Тази година много лозя бяха поразени от черно гниене по гроздето и се оказа, че голяма част от производителите, както професионални, така и полу- трудно разпознават проблема, да не кажем

Още от Фермер
Няма снимка

Световната метеорологична организация: Най-горещата петилетка досега е от 2015 г. до 2019 г.

Периодът, обхващащ годините от 2015 г. до 2019 г., е бил най-топлият петгодишен период, откакто са започнали да се правят статистики в тази насока, предадоха световните агенции

Няма снимка

Пръска се при нужда

Следете овощните дръвчета за развитие на болести и неприятели. В този период проблем са корогризещите насекоми при ябълки и круши Сега се прави обследване за нападение от златозадка и гъботворка.

Няма снимка

Пчелните семейства с майки - помощнички заселете в същия или в отделен кошер, до основното семейство

Пчелните семейства с майки - помощнички, създадени в края на последната главна паша, може да се заселят в същия или в отделен кошер, поставен до основното семейство

Няма снимка

90 години отбелязва Институтът по земеделие в Кюстендил на 27 септември

  90 години от създаването си Институт по земеделие в Кюстендил ще отбележи на 27 и 28 септември. Тържеството започва в петъчния ден от 10.15 ч. в Парк-хотел Кюстендил, ул. „Калосия“ № 19, Хисарлъка.

Няма снимка

Особено внимание обърнете на отводките и помощните семейства

При подготовката за зимуване особено внимание трябва да се обърне и на отводките и помощните семейства. Грижите за отводките се свеждат до осигуряване на достатъчно млади пчели и хранителни запаси (8

Няма снимка

Очаква ни топла есен, живакът скача до 30 градуса през октомври

Само няколко часа ни делят от астрономическата есен. Тя ще настъпи точно в 10.50 ч. в понеделник. „Астрономически днес е последният ден на лятото. От климатична гледна точка отдавна сме в есента,