С билки срещу досадни насекоми

04 август 2019 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
 

Всичко по въпроса може да зададе въпроса от рода на "Какво е това и с какво да пръскам?" или срещам твърдения като "Без химия нищо не остава!". Ситуацията на животните в малките лични градинки не е различна.

Всеки може да се снабди със синтетичен препарат за растителна защита, при това срещу скромна сума и да се пръска върху воля. Знаете ли как да отговаряте точно на този пестицид? Съобразявате ли се с карантинните срокове? И най-вече ли замисляме ли се какво причинявам не само на вредителите, но и на себе си, на полезни животни, на пощенската? А не на последното място - трябва ли да остане един пръст, който трябва да се следва и следва?

Вярно е, че всеки сам решава какво отговаря, но целта ни е да припомни на градинарите за алтернативи. 

Растенията могат сами да се защитят

Обикновено, ако нещо не е опасно, реагираме по определен начин.

Може да се защити или да избягаме. Но имаме избор! А растенията нямат. Не можете да избягате. Имате си защитни механизми.

Дори може да се каже, че всяко растение има "истинска химическа фабрика", която произвежда продукти в различни от фаза на развитие, налична храна, вода, светлина, опасност и развитие

Някои растения са усъвършенствали собствената си сила за защита до този етап, че днес ги изпълняват, за да защитят градитите и продукцията си, да се грижи за кожата, кожата, гардероба.

Във всяка къща има чесън, нали?

Как да го използваме за защита и срещу какво

Чесънът се отглежда лесно и едва има някой, които не разпознава специфичния му аромат.

Именно силната миризма е тази, която можем да изпозваме като репелент

Всъщност не е ясно дали чесънът има инсектицидно действие, или само репелентно, но това не е толкова важно, щом действа срещу враговете в градината.

Приготвянето чеснова вода е лесно. Необходими са 2 цели глави чесън. Те се смачкват добре, а най-добре да се блендират с малко вода.

След това към кашичката се добавя литър вода. Така престоява една нощ и се прецежда. Към миризливата течност се добавя половин чашка растително масло(по желание)и супена лъжица течен сапун за прилепител.

Внимание! Една чашка от домашната чеснова вода се разрежда в литър вода и тогава се преминава към третиране на засегнатите растения. Силният концентрат може да изгори растенията.

Маслото от нийм е силен инсектицид

Растението може да се види и да ни направи

Маслото от нийм е спечелено екстракция от семената на Azadirachta indica. Растението може да видите от нас, но само в контейнера. Трудно да се намери семена, а камо ли растение, но всичко пак не е невъзможно.

В естествените условия азадирахата е много топло- и сухоустойчиво дърво с големи размери.

Листата са сложни, а върху един цветонос може да се изброи до 300 дребни цветчета. За съжаление растението не е посочено, че ниските са положителни, което е основното виждане, което не е познато в нас.

В саксия е малко вероятно да постигнете пълните си размери, да създадете цветя или семена. Винаги това азадирахте заслужава внимание като декоративно растение и билка, чиято цена е част от семената и листата. Всички части съдържат антимикробни и инсектицидни вещества в различна концентрация. Употреба им се прилага от години, но напоследък маслото придобива голяма популярност, особено сред производителите на чиста храна от растителни произведения.

Растителното масло е отлично аллергично на химическите препарати. При това е безвредно за човека, животните и птиците

Запада всяка фаза от цикъла на насекомите

Действия на хормоните и сигурните инстинктите им

Натуралният инсектицид, получен от семената на азадирахтата, е способен да наруши жизнения цикъл на население във всяка фаза от развитието на (старо населено, ларва или яйце), с малко синтетични препарати, които могат да се похвалят. Маслото от нийм се намира на населено място на хормонално ниво. Третичност с неговото спиране на хранене при листогризете населени места.

Маслото е безопасно и безредно за домашни любимци, птици, риби и диви животни, но срещу много градински неприятели по растения. Освен това има и фунгицидно действие срещу някои гъби заболявания, например брашнеста мана.

Рецептата е проста

За да си приготвите този натурален илач е необходимо да смесите 2 супени лъжици масло с една супена лъжица мек течен сапун. Двата компонента се разделят с литър вода (по възможност нехлорирана). Разтворът може да отговаря на изискванията или да се съхрани. Важно е да има проблем да се грижи за горната и долната повърхност на листа. Може да се срещнете спокойно и като предпазно средство за растения, което може да се прибави или застрашено от нападение.

Лютите чушки и пиперът са ефикасен репелент

Пазете устата, носа и очите при употреба

Подобно на чесновата вода се приготвя и този инсектициден репелент. Използва се срещу редица неприятели. Лютият спрей може да се прави по всяко време на годината със свежи или сухи чушлета, както и с пипер на прах.

Рецепта №1

Една супена лъжица лют червен пипер се разрежда с литър вода, а към течността се добавят няколко капки течен сапун. Повече не се разрежда, а направо се използва.

Рецепта №2

За приготвянето на лют спрей от пресни чушки ви трябват няколко чушлета. Те се стриват на пюренце (най-лесно става с блендер). Добавя се литър вода и се кипва леко. Когато се охладиq се прецежда и се добавят няколко капки течен сапун. Репелентът е готов за употреба.

Внимание! Лютият спрей може да засегне чувствителна кожа, затова носете ръкавици, когато го използвайте. При третирането пазете лицето си, особено очите, от водната струя и не се пипайте по тялото преди да се уверите, че сте се измили добре. Наистина много люти!

Опитните градинари съветват

Комбинирайте различни съставки в една рецепта

Многофункционален домашен инсектицид с репелентно действие можете да приготвите с повече съставки или като комбинирате 2 и повече рецепти в една.

Например...

Една глава чесън и една глава кромид лук се правят на пюре. Към тях се добавя една лъжица лют червен пипер, смесват се добре и се оставят за около час. Разрежда се в литър вода и се добавя течен сапун. Отварата се използва без да се разрежда, като се третират целите растения и почвата. Може да се съхранява в хладилник около седмица.

Листа от домати гонят листни въшки

Противно на очакванията, листата на доматените растения доста ефективно се справят с неприятели като листни въшки и други неприятели с по-меки телесни покривки. Причината за това инсектицидно действие се дължи на алкалоидите, които се съдържат в листата и по-специално на доматина.

За да приготвите доматен препарат ще са ви необходими 2 пълни чаши свежи листа. Препоръчваме да използвате тези в долната част на растенията. Свежата листна маса се смачква в хаванче или се блендира и към нея се добавя литър вода. Оставя се да престои една нощ. Прецежда се, а с течността се опръскват засегнатите части на растенията.

Следете ефекта!

Има още много растения (и не само), от които се приготвят домашни препарати за растителна защита.

Някои микроорганизми в почвата, водата, блатата и дори в млякото и маята също действат ефективно в борбата срещу неприятелите.

Никотинът от тютюна и пиретрумът, добиван от цветовете на вид маргарита (Pyrethrum), се причисляват към извлеците от растения, с които борим инсекти.

Важно е, когато ги употребявате, да следите ефекта. Ако се налага всяка рецепта може да бъде модифицирана по подходящ начин и според конкретните условия.

Запомнете!

Унищожаването на всички насекоми в градината не е желателно в никакъв случай. В една здрава екосистема, към каквато трябва да се стремим, има баланс между добри и лоши, вредни и полезни. Все пак хранителната верига работи, ако всяка част от нея функционира правилно.

Пиретрум в личната градина

Как да отговарям и за красота, и за защита

Пиретрумът е много приятно растение, което без проблем може да се види от нас. Разпространявайте предложенията около метър височина, листата им са нарязани и покрити със сивкави власинки.

Цветовете се появяват през лятото, разпределят се по едно и също на всяка дръжка, венчелистчетата са бели, а центърът им - жълт. Културните сортове предлагат повече багри. Не са известни някакви нови новини за изглеждане на растението в двора.

Именно цветовете са ценни. Те се берат, когато се отворят напълно без дръжка. Съхранявайте се най-бързо и се представя в най-добрите съдове, но за кратко. Цветовете можете да се стриете на фин прах и с него да се ръсите растения.

Лесна рецепта за приготвяне на инсектицид срещу населените е 100 г. сухи цветя да се сварят в 500 мл. вода. Използвайте се с разрешение 1:15 и вече се предлага прилепител.

Нашият принцип може да се приготви отвара от цветовете на хризантемите.

С етерични масла срещу досадници

Кой с какво да прогоним?

В таблицата накратко описваме кои аромати ще ви помогнат да се отървете от нежелани насекоми не само в градината, но и в дома.

Етеричните масла оказват временно отблъскващо действие. След изветряване на аромата е възможна повторна поява на насекомите.

Изброените растения могат да се използват също така в свежо или сушено състояние.

Например срещу неканени гости в гардероба се поставят връзчици или пакетчета със сушени билки. Комарите няма да ви закачат, ако смачкате листенца от мента, лавандула или босилек и обтриете тялото си с тях.

Никой не твърди, че пестицидите, приготвени от растителни части и органични компоненти, са 100% безвредни.

Наскоро беше доказано, че подхранването и пръскането на растенията с хлебна мая вреди на почвата. Затова подхождайте разумно и с мярка. Успех!

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Африкански теменужки и техните капризи

Тънкости за цъфтеж и размножаване Ходили ли сте на сафари в Африка? Е, и аз не съм. Сигурно преживяването е незабравимо, но също толкова сигурно е, че повечето от нас никога няма да отидат

Няма снимка

Топ 10 на най-ароматните цветя

Без съмнение ароматът, който се носи около някои цветове, е незабравим и много любим. Като терапия, като пречистватели, като хоби, цветята и растенията около нас доказано ни правят по-щастливи

Няма снимка

Как да си направите пролет посред зима

Предстоят все по-мрачни и студени дни. Повечето растения не цъфтят в такива условия, но пък можем да излъжем някои от тях така, че да внесат глътка свежест през зимните месеци. Да

Няма снимка

Още от най-често срещаните неприятели по цветята

Щитоносни въшки Тази група въшки изобилства от разнообразие. Колкото видове има, толкова и гостоприемници. Различните щитовидни въшки се прикрепят за листа, млади и вдървенели стъбла

Няма снимка

Най-често срещаните неприятели по цветята

Напоследък все по-често получаваме въпроси от читатели, свързани с нападения на декоративни растения от най-различни насекоми. Затова решихме да систематизираме информацията относно най-често

Няма снимка

Щитоносните въшки са трудни за унищожаване

“Помощ! Шареното храстче страда от някакви гадини. Пръсках с БИ-58, но няма резултат. Кажете ми как да го изчистя. Не искам да пламне цялата градина." Радка Баткова от Благоевград Храстът е вид

Още от Фермер
Няма снимка

Кога дръвчетата измръзват

Овощните дръвчета могат да измръзнат не само в студена зима с ниски температури и вятър. Измръзване може да се получи и в меки зими, когато температурите не са екстремни

Няма снимка

Много са промените в наредбата за лозя и вино

Предприятията твърдят, че още обсъждат големите промени До 27 декември може да вземе отношение по измененията и допълнениета на наредба 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова

Няма снимка

Вегански бургер едва не уби двегодишно момиченце

Това се е случило във Великобритания. Симптомите, които са се появили при детето след поглъщането на бързата храна, са приличали на алергична реакция към ядки

Няма снимка

Отбиваме безпроблемно прасетата: фактори за успех

Успешното отбиване на прасета започва с отлично подготвеното помещение и с животни, готови за отбиване. Колкото по-малко са промените, които правите, толкова по-малко ще е стресът

Няма снимка

Две държавни помощи за фермерите засега действат до края на 2020 година

След това ще продължат, ако ЕК предложи регламенти Две държавни помощи за фермерите засега имат за краен срок края на следващата година, отговаряме на въпрос на фермери

Няма снимка

Кравите пият неохотно прекалено студена вода

Суровото мляко се състои 87% от вода. Недостигът на вода при кравите намалява потреблението на сухо вещество от фуража и до намалена млечна продуктивност