Пиле с картофи

05 август 2019 Кулинария 0 16803
Няма снимка
 

Сочно отвътре, хрупкаво отвън и изключително ароматно

Продукти: 1 пиле, 10 клончета мащерка, 2 лимона, 50 г масло, 500 г картофи, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: Картофите се обелват и се нарязват на големи парчета. Вземете голяма керамична форма и обилно я намажете с масло. В този съд ястия се изпичат по-равномерно. Поставете картофите там.

Накъсайте листа от клонките на мащерка и ги поставете в малка чаша. Поръсете картофите с останалите листа и клонките от мащерка, със сол и черен пипер. Настържете кората на единия лимон и я прибавете към листата в чашката. Разбъркайте добре сместа.

Вторият лимон поставете вътре в пилето. Така птицата ще запази формата си, а месото ще поеме от цитрусовия аромат. Завържете бутчетата, за да стои пилето стегнато.

Внимателно отделете кожата от гърдите на пилето, без да я режете и получените джобове напълнете със смес от листа от мащерка и настъргана лимонена кора. Можете да добавите и нещо от себе си (черен пипер и други сушени или пресни подправки).

Подсушете добре пилето с домакинска хартия. Това е много важно, за да се получи хрупкава и златиста коричка. Щедро намажете пилето с меко масло и посипете с настъргана лимонена кора, мащерка, сол и черен пипер.

Поставете пилето върху канапето от картофи. Обърнете внимание, че месото, което ще е от долната страна няма да има коричка, тъй като бордовете на съда ще спират топлината. Ако искате хрупкаво и добре изпечено пиле, изберете съд с ниски бордове. Сложете пилето във фурната на 200 градуса, изчакайте малко повече от час.

От време на време проверявайте готовността на месото - с нож или вилица пробийте кожата. Ако сокът, който изтича е бистър, значи пилето е готово. Ако се съмнявате е по-добре да оставите ястието малко по-дълго. Месото няма да изсъхне, защото коричката отвън няма да позволи да се изпарява влагата. Малка тайна: За да направите кората по-хрупкава, можете периодично да я поливате със сока, който се стича върху картофите. Друг начин е да вземете кулинарна четка и на всеки 20-25 минути да вадите тавичката и да мажете пилето с меко масло.

Какъв е секретът при приготвянето на това пил?. Готвиш едно ястие, а задоволяваш различни вкусове - някой обича по-сочни бутчета, друг предпочита крилцата, които тук стават златисти и хрупкави, трети пък искат бялото месо на гърдите. Пилето се оказва много сочно отвътре, хрупкаво отвън и изключително ароматно.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Лесна салата “Цветна градина”

Необичайна на вкус и много засищаща, тази салата е чудесна за празничната трапеза. При това приготвянето ѝ е съвсем лесно и с него ще се справи и начинаещ кулинар

Няма снимка

Пуйка със сушени сини сливи

Задушено ястие с пикантен вкус. Можете да го приготвите по различни начини, както и да използвате всяка част от птицата - целия труп, бутчета или филе

Няма снимка

Шоколадови палачинки

• Пригответе си вкусна и засищаща закуска само за 30 минути! Продукти: 200 мл прясно мляко, 2 суп. лъж. какао на прах, 2 яйца, 3 суп. лъж. захар, 50 г масло, 1 ч. чаша брашно, 1 ч. лъж

Няма снимка

Как да си направите домашна Нутела

Няма дете, което да не обича течен шоколад и да не моли родителите си да му купуват. От друга страна той често се използва за закуска, намазан върху филия или като пълнеж за палачинки

Няма снимка

Домашни макарони

Прекрасен френски десерт във вашата кухня! Макароните са известен сладкиш, приготвен от белтъци, захар, бадемово брашно и нежна сметана. Продукти: 100 г бадемово брашно, 100 г пудра захар

Няма снимка

„Мед“ от глухарчета

Макар че първоаприлски снегът ни затрупа, скоро пак ще грейне слънце и поляните ще се покрият с онези симпатични жълти цветчета, които първо наричаме жълтурчета

Още от Фермер
Няма снимка

Днес ще е облачно и ще вали дъжд

Днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд, главно в Южна България. Максималните температури в Южна България ще бъдат между 8 и 12 градуса, в Северна - между 13 и 17 градуса, в София - около 10

Няма снимка

Украйна снижава рекордния си износ на зърно

Износът на зърно в Украйна достигна рекордните 46 милиона тона през първите девет месеца на 2019-20 г., предава Ройтерс, позовавайки се на информация от Министерството за развитие на икономиката

Няма снимка

Автономните пръскачки все повече навлизат в тренда

Първият селскостопански робот, произведен в Аржентина - Terran, е не само безпилотен, но и електрически Показана на изложението за селскостопанска техника Expoagro в Аржентина миналата седмица

Няма снимка

Извънредното положение се удължава до 13 май

Извънредното положение заради коронавируса се удължава до 13 май. Това решиха преди минути депутатите с 122 гласа „за“, 47 против и 7 въздържали се. ВМРО и БСП се обединиха около предложението срокът

Няма снимка

Продажбите на брашно скачат по време на карантината

Рецепти за сладкиши и палачинки без брашно се разменят като топъл хляб в социалните мрежи в Париж. Преди месец причината беше алергия към глутен, сега е недостигът на брашно в супермаркетите

Няма снимка

Турция се надява на Украйна, след като Русия въведе забрана за износ на слънчоглед

Поредна година Русия губи репутацията си на надежден търговски партньор за Турция. Най-големият вносител на слънчогледово олио в Турция е Русия, но тази година това може да се промени след като Русия