Пиле с картофи

05 август 2019 Кулинария 0 17676
Няма снимка
 

Сочно отвътре, хрупкаво отвън и изключително ароматно

Продукти: 1 пиле, 10 клончета мащерка, 2 лимона, 50 г масло, 500 г картофи, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: Картофите се обелват и се нарязват на големи парчета. Вземете голяма керамична форма и обилно я намажете с масло. В този съд ястия се изпичат по-равномерно. Поставете картофите там.

Накъсайте листа от клонките на мащерка и ги поставете в малка чаша. Поръсете картофите с останалите листа и клонките от мащерка, със сол и черен пипер. Настържете кората на единия лимон и я прибавете към листата в чашката. Разбъркайте добре сместа.

Вторият лимон поставете вътре в пилето. Така птицата ще запази формата си, а месото ще поеме от цитрусовия аромат. Завържете бутчетата, за да стои пилето стегнато.

Внимателно отделете кожата от гърдите на пилето, без да я режете и получените джобове напълнете със смес от листа от мащерка и настъргана лимонена кора. Можете да добавите и нещо от себе си (черен пипер и други сушени или пресни подправки).

Подсушете добре пилето с домакинска хартия. Това е много важно, за да се получи хрупкава и златиста коричка. Щедро намажете пилето с меко масло и посипете с настъргана лимонена кора, мащерка, сол и черен пипер.

Поставете пилето върху канапето от картофи. Обърнете внимание, че месото, което ще е от долната страна няма да има коричка, тъй като бордовете на съда ще спират топлината. Ако искате хрупкаво и добре изпечено пиле, изберете съд с ниски бордове. Сложете пилето във фурната на 200 градуса, изчакайте малко повече от час.

От време на време проверявайте готовността на месото - с нож или вилица пробийте кожата. Ако сокът, който изтича е бистър, значи пилето е готово. Ако се съмнявате е по-добре да оставите ястието малко по-дълго. Месото няма да изсъхне, защото коричката отвън няма да позволи да се изпарява влагата. Малка тайна: За да направите кората по-хрупкава, можете периодично да я поливате със сока, който се стича върху картофите. Друг начин е да вземете кулинарна четка и на всеки 20-25 минути да вадите тавичката и да мажете пилето с меко масло.

Какъв е секретът при приготвянето на това пил?. Готвиш едно ястие, а задоволяваш различни вкусове - някой обича по-сочни бутчета, друг предпочита крилцата, които тук стават златисти и хрупкави, трети пък искат бялото месо на гърдите. Пилето се оказва много сочно отвътре, хрупкаво отвън и изключително ароматно.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Пълнена каракуда на тиган

Много интересна версия на постните ястия за онези дни, когато можете да ядете риба. Каракудата, приготвена по тази рецепта, се пълни с лук. Рибата се получава много арометна

Няма снимка

Домашен дюнер

Пържено пиле, маринован червен лук и сос от таратор Продукти: 2 листа тънък арменски хляб (лаваш), кисели (мариновани) краставици, натурално кисело мляко, пилешко филе на скара

Няма снимка

Овчарски пай

Много засищащ и лесен за приготвяне Продукти: 500 г агнешка кайма, 500 мл бульон, 2 суп. лъж. брашно, морков, 130 мл прясна мляко, 50 г масло, 700 г картофи, 2 суп. лъж. доматена паста, 1 суп. лъж

Няма снимка

Салата с пресни картофи

Продукти: 250 г пресни картофи, четвърт глава червен (салатен) лук, 1 суп. лъж. зехтин, половин лъжичка горчица, половин лъжичка винен оцет, 5 репички, зелени подправки - на вкус (копър, магданоз)

Няма снимка

Хрупкаво тофу

Глазира се със сладко-кисел сос Тофуто все повече навлиза в менюто ни. То чудесно се съчетава с различни продукти и разнообразява храната на масата. Чувствайте се свободни да експериментирате с този

Няма снимка

Домашна сладоледена торта “Сникърс”

Залейте я с шоколад! Лятото наближава. Днес ви предлагаме да си направите сладоледена торта само с три съставки. Приготвя се лесно, но се получава уникално вкусно

Още от Фермер
Няма снимка

ДФ "Земеделие": Биопроизводителите да се регистрират през Системата за електронни услуги

ДФ „Земеделие“ призовава всички кандидати по схемите и мерките на директните плащания, и най-вече бенефициентите по мярка 11 „Биологично земеделие” от ПРСР 2014-2020 да се регистрират в Системата за

Няма снимка

Причи грип във ферма край Асеновград

Ново огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците е открито в животновъден обект в землището на гр. Асеновград, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Няма снимка

32 градуса измериха днес в Русе

32 градуса е измерената температура днес в Русе. В Пазарджик и Кнежа – 31 градуса. В Свищов са измерени 30 градуса. Най-силни са били поривите на вятъра днес във Враца - 20 м/сек

Няма снимка

Как да опазите любимците от кърлежи и бълхи

За първите ви трябва помощ от ветеринар, а за вторите - да посетите близката аптека Кърлежите са опасни и за хората, и за животните. Затова всяка пролет слагайте на кучето си противопаразитна каишка

Няма снимка

От 6 юли започва втори прием по мярката за инвестиции във винарни

От 6 до 10 юли 2020 г. ще се проведе втори прием по мярка „Инвестиции в предприятия“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019 – 2023 г

Няма снимка

Ягодите са любима храна за охлювите

Не допускайте гадинките до плодовете Голите охлюви нанасят най-големи вреди при влажно и хладно време. Те нападат много от зеленчуковите видове, ягодите, както и някои декоративни и цветни растения