Пиле с картофи

05 август 2019 Кулинария 0 17532
Няма снимка
 

Сочно отвътре, хрупкаво отвън и изключително ароматно

Продукти: 1 пиле, 10 клончета мащерка, 2 лимона, 50 г масло, 500 г картофи, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: Картофите се обелват и се нарязват на големи парчета. Вземете голяма керамична форма и обилно я намажете с масло. В този съд ястия се изпичат по-равномерно. Поставете картофите там.

Накъсайте листа от клонките на мащерка и ги поставете в малка чаша. Поръсете картофите с останалите листа и клонките от мащерка, със сол и черен пипер. Настържете кората на единия лимон и я прибавете към листата в чашката. Разбъркайте добре сместа.

Вторият лимон поставете вътре в пилето. Така птицата ще запази формата си, а месото ще поеме от цитрусовия аромат. Завържете бутчетата, за да стои пилето стегнато.

Внимателно отделете кожата от гърдите на пилето, без да я режете и получените джобове напълнете със смес от листа от мащерка и настъргана лимонена кора. Можете да добавите и нещо от себе си (черен пипер и други сушени или пресни подправки).

Подсушете добре пилето с домакинска хартия. Това е много важно, за да се получи хрупкава и златиста коричка. Щедро намажете пилето с меко масло и посипете с настъргана лимонена кора, мащерка, сол и черен пипер.

Поставете пилето върху канапето от картофи. Обърнете внимание, че месото, което ще е от долната страна няма да има коричка, тъй като бордовете на съда ще спират топлината. Ако искате хрупкаво и добре изпечено пиле, изберете съд с ниски бордове. Сложете пилето във фурната на 200 градуса, изчакайте малко повече от час.

От време на време проверявайте готовността на месото - с нож или вилица пробийте кожата. Ако сокът, който изтича е бистър, значи пилето е готово. Ако се съмнявате е по-добре да оставите ястието малко по-дълго. Месото няма да изсъхне, защото коричката отвън няма да позволи да се изпарява влагата. Малка тайна: За да направите кората по-хрупкава, можете периодично да я поливате със сока, който се стича върху картофите. Друг начин е да вземете кулинарна четка и на всеки 20-25 минути да вадите тавичката и да мажете пилето с меко масло.

Какъв е секретът при приготвянето на това пил?. Готвиш едно ястие, а задоволяваш различни вкусове - някой обича по-сочни бутчета, друг предпочита крилцата, които тук стават златисти и хрупкави, трети пък искат бялото месо на гърдите. Пилето се оказва много сочно отвътре, хрупкаво отвън и изключително ароматно.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Домати със сирене и чесън

Лесна за изпълнение, ефектна и бърза салата, която ще украси всяка празнична трапеза Продукти: 200 г сирене, 3 домата, 2 скилидка чесън, 2 суп. лъж. майонеза

Няма снимка

Пиката с пилешки гърди

Пиката е италиано-американска класика. Това е по-скоро начин на приготвяне на месото и се използва не само за пилешки гърди, но и за доста други меса, например за риба (обикновено риба меч)

Няма снимка

Ментови бисквитки

Рецептата е на Красимира Петрова от Ямбол Ментовите сладки са вкусни, свежи и чудесно допълват следобедната чаша кафе или чай. Продукти: 80 г масло, 80 г захар, 160 г пшенично брашно

Няма снимка

Патладжани със сладко-кисел сос

Понякога се уморяваме от месни ястия и решаваме да приготвим нещо със зеленчуци. Диетолозите твърдят, че това е полезно не само за фигурата ни, но такова редуване на месни и разтоварващи дни се

Няма снимка

Салата с ягоди и спанак

Това нетрадиционно предястие ни го изпрати Анна Димитрова от Хасково Продукти: 8-10 ягоди, 200 г пресен спанак (само листата), 150 г козе сирене (или фета), шепа нарязани ядки, балсамов оцет

Няма снимка

Пиле в сладък сос

Продукти: 500 г пилешко филе, консерва ананас, 2 супени лъжици нишесте, малко парче корен от джинджифил, 2 суп. лъж. доматено пюре, 2 скилидки чесън, една люта чушка, растително масло за пържене

Още от Фермер
Няма снимка

Как да получите по 39 отбити прасета от свиня-майка годишно?

Испански свиневъд споделя своя успешен опит Свинефермата на испанеца Кан Балау, разположена в община Корнела де Тери край град Жирона, е носител на отличието "Златно прасе" (De porc d'or) за

Няма снимка

При дестилацията се образува доста пяна

Какво може да използвате като пеногасител? Получената течност от отцеждането и евентуалното пресоване на черешите се слага в казана за дестилация по правилата

Няма снимка

Градушка падна над Търговище тази вечер

Градушка падна над Търговище тази вечер. Ледените зърна бяха придружени с пороен дъжд и гръмотевици. Въпреки това няма да има сериозни щети в зеленчуковите градини, коментират стопани

Няма снимка

Асоциацията на собствениците на земеделски земи дари и за дома в с. Гара Орешец

Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) дари на община Димово в полза на Дома за възрастни хора в село Гара Орешец спално бельо и завивки, денатуриран етилов спирт 96%

Няма снимка

Засейте разсад от цветно зеле

Готов е за около месец Време е да засеете семената на цветното зеле, за да отгледате разсад. Подходящият срок е до първата деседневка на юни. Какви са накратко основните изисквания на цветното зеле

Няма снимка

Skippy Scout разширява избора на карти

Drone Ag обяви, че приложението им за дронове Skippy Scout вече може да интерпретира почти всяка форма на карта. Стопаните могат да импортират карта или дори да направят снимка на разпечатана такава