Светлана Боянова: Досега не сме програмирали мерките

09 август 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2
 

Казва Светлана Боянова, ръководител на Института за агростратегии и иновации

Първо трябва да поговорим за ненаучените уроци от програмирането на инвестициите в селските райони, казва Светлана Боянова, ръководител на Института за агростратегии и иновации.

Какво означава готовност за прилагането на една мярка? Означава хората да са подготвени от МЗХГ, че ще я има и критериите за нея да се знаят, и тогава всички кандидати ще могат да станат готови.

Ако мерките имат отрано добре описани критерии, всеки ще стане готов, констатира Светлана Боянова на по време на срещата на Национална селска мрежа в края на юли..

Не може да има извинение обаче защо я няма една мярка за прием. Например не е вярно, че за мярката за иновации не е имало готовност, просто в МЗХГ не се работеше по нея.

Да не прилагаме нещо, защото не ни е ясно, е грешно, допълва Боянова.

Според нея субсидите от Европа, особено за общинските мерки, досега не се харчат правилно и коренът на това е в целта, която се гонеше - прилагане и усвояване, а не проектиране.

Спечелването на проект трябва да се базира един основен критерии и той е: има ли икономическа подготовка и предварителен план, който да описва достатъчно обосновано за какво ще се харчат средствата и до колко това е нужно за обекта или общността. А не общини да се карат кой взел и кой-не.

Това да е нациолна политика - да се тръгва от нуждата и от ефекта, а не от усвояването.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Рапицата на Euronext се търгува на нов максимум

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

Няма снимка

Изкупните цени на европейското мляко тръгват нагоре

В началото на второто шестмесечие на годината изкупните цени на млечната суровина в ЕС се стабилизират, съобщава topagrar.com, като се позовава на информация на Еврокомисията.

Няма снимка

Френски земеделски производители правят от сламки от био ръж, "гилотинираха" пластмасата

От първата си реколта земеделските производители Ив и Жоли Деброк са произвели един милион сламки за пиене, всички биоразградими, многократно използваеми и устойчиви както на студа,

Няма снимка

Британците похарчиха 4 млрд. евро за запасяване със стоки в случай на Brexit без сделка

Британските жители се подготвят за това, което може да възникне след излизането на Великобритания от ЕС, съобщава Еuronews. Проучване, публикувано този понеделник, разкрива,

Няма снимка

Дефицитът на свине за клане в ЕС тласка цените нагоре

Според последния доклад на ISN миналата седмица предлагането на свине за клане се оказва недостатъчно за потребностите на кланиците, съобщава thepigsite.com.

Няма снимка

Добиви и пазари: Изнасяме български плодове и зеленчуци, а ядем вносни

През първата половина от тази година е отчетен ръст във вноса на плодове и зеленчуци у нас. По оперативни данни само износът на малини е бил по-висок от вноса им.

Още от Фермер
Няма снимка

Кучетата вече сменят козината

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

Няма снимка

Здравословна салата с домати и маслини

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

Няма снимка

"За" и "против" отводките и майките (особено свищеви), произведени през август и по-късно

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

Няма снимка

Максимално опазване на новородените зайчета

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Няма снимка

Присаждането се прави бързо

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.

Няма снимка

Прибиране на картофите

Кожицата им трябва да е здрава Прибирайте картофите, когато стъбла и листа са изсъхнали. Това значи, че кожицата на клубените е здрава и те могат да се съхраняват.