Рискът от заразяване на фуражи с АЧС ще се увеличава

06 август 2019 Животновъдство 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Учените са убедени в това

Проф. Боб Роулънд* Университет на Канзас, САЩ

Заради високата устойчивост на вируса на африканската чума по свинете (АЧС) огнищата на смъртоносното за свинете заболяване в Китай и бързото му разпространение по цялата територия на Европа експертите са убедени, че рискът от пренасяне на причинителя с фуражи само ще расте. Особено като се има предвид, че доставките на някои фуражни компоненти от Китай в САЩ и в други държави ежегодно нарастват.

Например ако през 2012 г. САЩ са внесли от Китай 15,1 млн. т фуражи, то през 2017 г. те са вече почти 37 млн т.

При това много често условията за съхранение и транспорт на фуражните компоненти не са известни, затова купувачът невинаги знае с какви рискове се сблъсква.

Например в Китай просушават соята, като разсипват зърното направо на пътното платно, по които продължават да минават автомобили. Така че рискът от замърсяване е извънредно висок, тъй като заразена кръв или фекалии могат безпрепятствено да попаднат във фуражните суровини от преминаващ камион, който превозва животни.

Учените от Университета на щата Канзас провеждат опити и ето какви резултати получават:

Преживяемост на вируса на АЧС във фуражи и фуражни компоненти при транспортиране

Вирусът на АЧС е един от най-устойчивите. За да получат отговор на въпроса дали той ще оцелее при транспортиране, учените симулират превозване на контаминирани фуражи и фуражни компоненти от Европа в американския щат Айова.

Учените извършват изследванията в лаборатория с ниво на биосигурност-3 в Научноизследователския институт по биосигурност на Университета. Те изследват 5-грамово количество пълноценни фуражи и фуражни съставки, някои от които включват соево брашно, лизин, сушено дестилирано зърно, холин и витамин D.

Изследователите поставят съставките в 50-милилитрови епруветки в изолирана камера и използват метеорологични данни за програмиране температурата и влажността в нея, което имитира пътуването на товарен кораб от Източна Европа до Северна Америка

Това е трансатлантическият модел, който симулира пътуването от Източна Европа, той отнема 30 дни.

Най-безопасно е изхранването на гранулиран фураж, тъй като при производството му се загрява до 70 градуса - температура, при която е доказано, че вирусът на африкаската чума по свинете се обезврежда.

След това изследователите проучват дали вирусът все още присъства в доза, заразна за прасета след симулираната пратка, и дали има добавки, които могат да спрат разпространението на вируса чрез фураж.

За да определят дали образците са били заразени след "транспортирането", учените отделят от тях вируса на АЧС.

При положителен резултат не били правени повече тестове.

При отрицателен резултат бил прилаган методът полимеразната верижна реакция (Polymerase Chain Reaction, PCR). Образците с положителен PCR-резултат били проверявани с биологичен тест - чрез директна инокулация (вкарване на вируса в тялото на животни) на свинете.

Само 3 от 12 фуражни компоненти били отрицателни за вируса на АЧС. При тях в процеса на производство се включват химични процеси, лизин и витамин D.

Останалите имали достатъчно висока концентрация на вируса.

Оценка на пероралната (приемана през устата) доза във вода и фуражи, достатъчна за контаминация (замърсяване, наличие на инфекциозен причинител по повърхността на тялото) на животно в условията на естествено хранене.

Ето какви изследвания били направени, за да се определи минималната перорална доза достатъчна за заразяване на свиня с вируса на АЧС.

Прилагали изолат Georgia 2007, който притежава уникални свойства в сравнение с другите щамове на вируса на АЧС: по-добре оцелява в околната среда и е по-заразен (за заразяване са достатъчни 10-100 единици хемаглутинини). Добавяли изолата в 100 мл вода (животните били поени с нипелна поилка) или в 100 г фураж. Преди изхранването на контаминирани фуражи и даване на вода свинете не били хранени и поени в продължение на 12 часа. След 5 дни били направени лабораторни изследвания за определяне заразили ли са се животните. Резултатите показали, че пероралната доза на вируса е значително по-малка при потребяване на фураж.

За разлика от подобни експерименти, когато животните се заразяват само веднъж, в хода на това изследване контаминираните компоненти били изхранвани повторно. С метода на моделиране било доказано, че вероятността от заразяване расте с всяко следващо изхранване, като дозата, достатъчна за заразяване, намалява.

-----------------------------

* Доктор по ветеринарна медицина, професор в отдел "Диагностика и патобиология" в Колежа по ветеринарна медицина на Университета на щата Канзас

ВЕЩЕСТВА, СПОСОБНИ ДА НАМАЛЯВАТ ИНФЕКЦИОЗНОСТТА НА ВИРУСА НА АЧС ВЪВ ФУРАЖИТЕ

По време на опитите, проведени от учени в Университета на Канзас, било доказано, че мастни киселини със средна верига - каприлова киселина (октанова киселина - C10);

лауринова киселина (додеканова киселина - C12) могат да намалят инфекциозността на вируса на АЧС.

Не може да се определи със сигурност какво е действието им. Предполага се, че ефектът се постига за сметка на това, че мастните киселини със средна верига нарушават обвивката на вируса.

Тези компоненти са евтини и имат хранителна стойност, затова добавянето им към фуражите е перспективно в борбата с АЧС.

Да се обяви бедствено положение в цялата страна

Само така ще спасим сектора

Таня Демирова

Оцелелите промишлени свинекомплекси, кланици, месопреработватели и зърнопроизводители настояват държавата да обяви бедствено положение във връзка с епизоотичната ситуация у нас с африканската чума по свинете. Според тях това е единственият начин да се спре разпространението на смърносната зараза. Така всички структури ще могат да работят и специалистите от Българската агенция по безопасност на храните ще могат безпрепятствено да изпълняват задължителните мерки.

Вече 30% от индустриалното свиневъдството го няма.

Браншът е доволен от последните мерки, които държавата прие, а именно за обявяване на 20-километрова санитарна зона около промишлените свинекомплекси без стопанства тип заден двор. Важното е това да се изпълнява. По-добре късно, отколкото по-късно или никога, коментират производителите.

Не можем да продължаваме да толерираме сивия сектор. Защото в задния двор се отглеждат свине-майки, които се заплождат, което е абсолютно забранено. Повечето от протестиращите срещу мерките на практика извършват нерегламентирана търговия с отглежданите животни.

А по повод укриваните свине на село ветеринарните специалисти напомнят на стопаните, че може да успеят да надхитрят и излъжат БАБХ, но чумата няма да могат.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

310 огнища на АЧС в Румъния за периода 10-16 август

В периода 10-16 август в Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) са получени съобщения за 479 огнища на особено опасни болести по животните.

Няма снимка

Заради АЧС: Кой ще получи еднократна помощ от 300 лв. на стопанство след 1 септември?

След 1 септември 2019 г. ще започне изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лв. на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите след доброволно усвояване на месото от

Няма снимка

Породата на кравите се отразява на ботаническото разнообразие на пасищата

Швейцарски изследвания показват, че породата на кравите влияе върху разнообразието на растителния състав на пасищата. Учени от Agroscope - швейцарския Център за високи технологии в земеделските

Няма снимка

Предимствата на силаж и сенаж от управлявани пасища

Един от плюсовете - процесите по прибиране и приготвяне са механизирани в по-голяма степен, споделя Харалд Ницке, ръководител на ферма “Рамин” в Мекленбург - Западна Померания Германският фермер

Няма снимка

Висока биосигурност при превоз на свине

Как да сведете до минимум неизбежния риск при товарене и разтоварване на животните? Д-р Кармен Гарсиа-Мочалес, Университет на Минесота, САЩ Транспортните средства и шофьорите представляват

Няма снимка

Заради АЧС: С 32% е намаляло китайското поголовие от свине през юли

По данни на китайското Земеделско министерство зарази африканската чума по свинете (АЧС) поголовието от свине в страната през юли е намаляло с 32,2% в сравнение със същия период на миналата година,

Още от Фермер
Няма снимка

Кучетата вече сменят козината

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

Няма снимка

Рапицата на Euronext се търгува на нов максимум

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

Няма снимка

Здравословна салата с домати и маслини

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

Няма снимка

"За" и "против" отводките и майките (особено свищеви), произведени през август и по-късно

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

Няма снимка

Максимално опазване на новородените зайчета

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Няма снимка

Присаждането се прави бързо

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.