Грижи за зеленчуците в летните жеги

05 август 2019 Зеленчуци 0     
Няма снимка
1 2
 

Боряна Плашкова

В горещото и сухо време растенията имат нужда от повече вода, за да се справят със стресовите условия. Важно е обаче подаването на водата да се прави по разумен начин, за да не се прахоса дори и една капка.

Най-доброто време за поливане е в ранното утро, когато влагата бавно се изпарява и растенията успяват да попълнят запасите в клетките си тъкмо навреме. В никакъв случай не мокрете целите растения, а само зоната около корените чрез струя с ниско налягане.

Правете проверка на почвената влажност всеки ден

и поливайте, когато е засушено на един пръст дълбочина. По-разумно е да подавате голямо количество вода през няколко дни, отколкото ежедневно да навлажнявате само леко повърхността на почвата. Така значително се намалява излишното изпарение, а зоната около корените е добре навлажнена.

Поливайте веднага след дъжд

Може и да звучи противоречиво, но тогава почвата е по-отпусната и възприемчива, а допълнителнтата поливка спомага за придвижването на водата в дълбочина. Това правило важи и при внасянето на торове - трябва да се прави само при предварително навлажнена почва.

Когато растенията савече поляти

е време за заключване на водата в почвата. Мулчирането с органични материали като дървесен чипс, компост, окосена трева, слама или листа значително помага в защитата на почвата от слънчевите лъчи. Създавайки пореста структура на повърхността, водата от падналите валежи се усвоява много по-ефикасно, а водната ерозия на почвата е сведена до минимум. Оптималната височина на мулчиращото покритие варира между 2 и 10 см. Мулчиращо покритие може да направите дори и от оставените на повърхността откъснати плевели, добре изсушени от слънцето.

Листното подхранване

може да извършвате само при температури около 25ºC, когато дихателните отвори в листата не са затворени в стемежа на растенията да спрат изпарението на водата. А слънцето не бива да е много силно, тъй като е възможно да се получат пригори.

Дори да са с подвити листа, или пък цветовете им са започнали да опадат, не се опитвайте да подсилите растенията с хранителни вещества.

Това само увеличава нуждата им от вода. Поливането трябва да е основната грижа при високи температури.

В силното слънце е особено необходимо да осигурите на растенията някакво

засенчване

Най-добрият вариант е да използвате мрежи за засенчване от 25 до 45% плътност като постоянно покритие, но можете и да импровизирате с подръчни материали само по време на най-горещите следобедни часове.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

Прибиране на картофите

Кожицата им трябва да е здрава Прибирайте картофите, когато стъбла и листа са изсъхнали. Това значи, че кожицата на клубените е здрава и те могат да се съхраняват.

Няма снимка

Късните домати да се колтучат

Извършва се внимателно През август късните домати продължават да растат усилено. В този период се формира второто стъбло на двустъблените растения. Доматите от това производство също се колтучат.

Няма снимка

Грижи за праза

През цялата си вегетация празът изисква много вода. Затова поливайте редовно растенията, за да образуват дебели и качествени стъбла. Освен тона ви припомняме, че празът има нужда и от други грижи. .

Няма снимка

Колко се полива пиперът

Пиперът определено е влаголюбива култера. Логично е в топлото време растенията да се поливат повече. Разбира се, необходимо е да напоявате с мярка, тъй като излишната влага, също е вредна. .

Няма снимка

Брашнестата мана е опасна

Първите признаци на брашнеста мана се появяват по горната страна на листата. Забелязват се дребни, светли петна с неправилна форма. По долната страна се образува много фин, белезникав налеп.

Няма снимка

Шербетуване за зеленчуците

Шербетуването е подхранване, което може да се прилага при всички зеленчукови култури - домати, пипер, краставици, тиквички, патладжан, зеле и др. Най-добре е да се редуване минерално хранене с

Още от Фермер
Няма снимка

Кучетата вече сменят козината

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

Няма снимка

Рапицата на Euronext се търгува на нов максимум

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

Няма снимка

Здравословна салата с домати и маслини

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

Няма снимка

"За" и "против" отводките и майките (особено свищеви), произведени през август и по-късно

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

Няма снимка

Максимално опазване на новородените зайчета

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Няма снимка

Присаждането се прави бързо

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.