Най-малко огнища на АЧС за последните 10 години очакват в Русия

06 август 2019 Животновъдство 0     
Няма снимка
 

Тази година руските ветеринарни служби прогнозират общо 54 огнища на африканска чума по свинете (АЧС) да бъдат регистрирани в страната, съобщава руското Земеделско министерство. Това е по-малък брой от 2018 и 2017 г., когато са регистрирани съответно 56 и 188 огнища. Според специалистите това е най-ниската цифра за последното десетилетие.

Генералният директор на Националния съюз на производителите на свинско месо в Русия Юрий Ковальов, заяви пред "Агроинвестор", че поне половината от производителите на промишлено свинско месо в страната са били засегнати от АЧС през последните 10 години. И добавя, че свиневъдната промишленост е реагирала чрез прилагането на най-високите стандарти за безопасност, както и някои нестандартни мерки за безопасност, които не позволяват на насекомите да влизат в стопанствата.

Тези мерки значително намалиха възможността вирусът да проникне в промишлените стопанства, но не успяха да премахнат напълно рисковете. Ковальов обясни, че в промишлените свиневъдни стопанства работят хиляди работници, които всеки ден влизат и излизат от производствените съоръжения и че такива стопанства се намират в близост до задните дворове, където често са с по-ниски мерки за безопасност.

От Руската служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол Росселхознадзор заявиха през юли, че има опасения, че някои региони в Русия укриват огнища на AЧС през 2018 и 2019 г. и по-специално в Краснодарският и Ставрополският край и Волгоградската област. В резултат на това заразени продукти достигат до рафтовете на магазините. Ветеринарният отдел на Краснодарския край обаче направи изявление, в което твърди, че обвиненията са неверни и че огнища на АЧС никога не са били укривани в региона.

От Росселхознадзор съобщават, че огнище на АЧС е регистрирано в една от свинефермите на земеделско стопанство "Русагро" в Белгородска област на 16 юли. Това е първото огнище, регистрирано в промишлено стопанство в Русия тази година. Всички предишни случаи са били докладвани или в задни дворове, или сред диви свине. Белгородска област е ключов регион за производство на свинско месо в Русия. От Росселхознадзор изчисляват, че от началото на годината е имало 8 огнища сред диви свине в тази част на страната. "Русагро" не е предоставил информация за това колко прасета са засегнати, но това е вторият път, когато АЧС засяга ферма на компанията. Предишното огнище е било през 2017 г., когато в резултат на епизоотията компанията унищожава 14 500 прасета.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

310 огнища на АЧС в Румъния за периода 10-16 август

В периода 10-16 август в Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) са получени съобщения за 479 огнища на особено опасни болести по животните.

Няма снимка

Заради АЧС: Кой ще получи еднократна помощ от 300 лв. на стопанство след 1 септември?

След 1 септември 2019 г. ще започне изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лв. на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите след доброволно усвояване на месото от

Няма снимка

Породата на кравите се отразява на ботаническото разнообразие на пасищата

Швейцарски изследвания показват, че породата на кравите влияе върху разнообразието на растителния състав на пасищата. Учени от Agroscope - швейцарския Център за високи технологии в земеделските

Няма снимка

Предимствата на силаж и сенаж от управлявани пасища

Един от плюсовете - процесите по прибиране и приготвяне са механизирани в по-голяма степен, споделя Харалд Ницке, ръководител на ферма “Рамин” в Мекленбург - Западна Померания Германският фермер

Няма снимка

Висока биосигурност при превоз на свине

Как да сведете до минимум неизбежния риск при товарене и разтоварване на животните? Д-р Кармен Гарсиа-Мочалес, Университет на Минесота, САЩ Транспортните средства и шофьорите представляват

Няма снимка

Заради АЧС: С 32% е намаляло китайското поголовие от свине през юли

По данни на китайското Земеделско министерство зарази африканската чума по свинете (АЧС) поголовието от свине в страната през юли е намаляло с 32,2% в сравнение със същия период на миналата година,

Още от Фермер
Няма снимка

Кучетата вече сменят козината

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

Няма снимка

Рапицата на Euronext се търгува на нов максимум

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

Няма снимка

Здравословна салата с домати и маслини

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

Няма снимка

"За" и "против" отводките и майките (особено свищеви), произведени през август и по-късно

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

Няма снимка

Максимално опазване на новородените зайчета

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Няма снимка

Присаждането се прави бързо

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.