Ролята на промените в състава на силажа в ямата - ключова за резултатите от храненето

09 август 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Всяко силажиране представлява процес на естествена консервация, независимо какъв е видът на суровината. Млечно-киселите бактерии използват захарите в суровата силажна маса и произвеждат млечна киселина, която е консервиращата съставка. От съдържанието на сухо вещество зависи как ще протече самата ферментация, затова и спазването на определени условия в етапите на силажиране са от изключителна важност за правилния ферментационен процес впоследствие.

Загуба на разтворими въглехидрати и протеини

Тъй като сухото вещество се губи по време на силажирането, съставът на фуража също се променя. Промените в състава на сухото вещество се дължат главно на факта, че най-ценните хранителни вещества (разтворими въглехидрати и протеини) са първите, които се губят по време на дишането и ферментацията. Огромни загуби на хранителни вещества има и при наличие на изтичащи сокове, когато силажираната маса е с висока влажност. Влакнините, от друга страна, остават по същество незасегнати от естествения процес на ферментация в ямата. Така общият ефект от тези загуби е увеличение на дела на влакнините и увеличение на процента както на киселинно-детергентни влакнини (ADF), така и на неутрално-детергентни влакнини (NDF). Последните обикновено са по-високи в силажа, отколкото при прясно нарязаната зелена маса.

Промени във фракциите на протеина (азота)

Приготвянето на силаж променя протеиновата фракция на фуражите. Дишането е отговорно за разграждането на протеините. Тъй като растителните клетки умират след окосяването, протеолитичните ензими разграждат големите протеини на по-малки разтворими съединения, включително пептиди, аминокиселини (градивни елементи на протеина) и амоняк. В допълнение ентеробактериите имат протеолитични ензими, които остават активни дори и след като рН падне до 5.0. По този начин по-голямата част от разграждането на протеините, което се случва в ямата, става в рамките на първите 24 до 72 часа (Фаза 1 и Фаза 2 на ферментацията на силаж). Във времето, когато рН е около 4.0, протеолитичните ензими губят от 65 до 85% от тяхната активност. Поради това е желателно бързо понижаване на рН, за да се намали загубата на протеини в ямата.

Въпреки че е желателно да се ограничи разграждането на протеини и производството на амоняк в ямата, трябва да се разбере, че този процес е относително подобен на това, което се случва в търбуха на кравата след поглъщане на силаж. Не всички разтворими протеини и амоняк, произведени в ямата, са задължително загубени. Амонякът и аминокиселините са необходими за микробиалния синтез в търбуха.

Друга азотна трансформация, която може да настъпи по време на сенажирането или силажирането, е резултат от т. нар. Browning реакция, която се получава, когато се генерира излишна топлина. Излишната топлина причинява химични реакции, които свързват аминокиселини с растителните захари (обикновено получени от хемицелулоза), за да образуват съединение, наподобяващо лигнин. Тази реакция води до повишени нива на киселинно-детергентни влакнини (ADF) и киселинно-детергентен неразтворим протеин. Излишната топлина е индикация за аеробно разграждане поради наличието на въздух (кислород) в ямата. Отново, тези нежелани реакции могат да бъдат избегнати чрез утъпкване на силажа веднага след разтоварване на пресния материал в ямата.

Ето някои ценни съвети, които ще помогнат за постигане на желаните резултати и показатели в царевичния силаж:

- Избягвайте замърсяването на силажната маса с почвата (кал върху гумите), която има тенденция да съдържа високи нива на нежелани видове бактерии (клостридии). Замърсяването с почвата става и по време на събирането на зелената маса. Откосът трябва да е по-висок, поне на 50 см от земята.

- Настройте комбайна за теоретична дължина на рязане (TLC) на 0,6 (1)cm. Късата дължина на частиците увеличава наличността на захар за ферментация и улеснява уплътняването на ямата. Въпреки това, поне 20% от частиците трябва да надвишават 2,5 cm дължина, за да се осигурят достатъчно ефективни влакнини в силажа.

- Запълването на ямата трябва да бъде непрекъснат процес със забавяне, не по-дълго от една нощ. Последното стоварване за деня винаги трябва да се отъпква особено добре, за да се намали проникването на кислород през нощта.

- Отъпквайте силажа колкото е възможно повече, така създавате благоприятни за развитието на млечнокиселите бактерии условия.

- Използвайте добавки (инокуланти) за подобряване моделите на ферментация. Добре подбраният инокулант ви дава възможност да получите по-качествен силаж.

- Запечатайте отворената повърхност на ямата с непропусклив найлон, за да предотвратите повторното проникване на кислорода в ямата. Лошото покритие (или никакво покритие) причинява големи загуби на сухо вещество, нежелана ферментация и некачествен силаж. Найлонът трябва да има ниско ниво на просмукване на въздух и да бъде поставен внимателно и застопорен така, че да се запечата напълно ямата.

- Оставете ямата да стои затворена най-малко две седмици, за да приключи фазата на ферментация.

- Планирайте изграждането на ямите така, че при изхранване ежедневно да се отстранява от най-малко 15-20 см от силажа (така че скоростта на отстраняване на сухото вещество да е по-голяма от скоростта на проникване на кислород в предната част на силажа). Тесните и дълги ями дават по-добри резултати от широките такива.

 - Използвайте оборудване, което оставя гладка повърхност, за да сведете до минимум излагането на кислород и риска от вторична ферментация.

- Когато изхранвате силажа, отстранете само количеството, необходимо за едно хранене (един ден). Избягвайте развалянето на силажа на хранителната пътека (яслите), като я почиствате всеки ден, преди да предложите прясно взет силаж на кравите.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Рапицата на Euronext се търгува на нов максимум

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

Няма снимка

Изкупните цени на европейското мляко тръгват нагоре

В началото на второто шестмесечие на годината изкупните цени на млечната суровина в ЕС се стабилизират, съобщава topagrar.com, като се позовава на информация на Еврокомисията.

Няма снимка

Френски земеделски производители правят от сламки от био ръж, "гилотинираха" пластмасата

От първата си реколта земеделските производители Ив и Жоли Деброк са произвели един милион сламки за пиене, всички биоразградими, многократно използваеми и устойчиви както на студа,

Няма снимка

Британците похарчиха 4 млрд. евро за запасяване със стоки в случай на Brexit без сделка

Британските жители се подготвят за това, което може да възникне след излизането на Великобритания от ЕС, съобщава Еuronews. Проучване, публикувано този понеделник, разкрива,

Няма снимка

Дефицитът на свине за клане в ЕС тласка цените нагоре

Според последния доклад на ISN миналата седмица предлагането на свине за клане се оказва недостатъчно за потребностите на кланиците, съобщава thepigsite.com.

Няма снимка

Добиви и пазари: Изнасяме български плодове и зеленчуци, а ядем вносни

През първата половина от тази година е отчетен ръст във вноса на плодове и зеленчуци у нас. По оперативни данни само износът на малини е бил по-висок от вноса им.

Още от Фермер
Няма снимка

Кучетата вече сменят козината

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

Няма снимка

Здравословна салата с домати и маслини

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

Няма снимка

"За" и "против" отводките и майките (особено свищеви), произведени през август и по-късно

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

Няма снимка

Максимално опазване на новородените зайчета

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Няма снимка

Присаждането се прави бързо

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.

Няма снимка

Прибиране на картофите

Кожицата им трябва да е здрава Прибирайте картофите, когато стъбла и листа са изсъхнали. Това значи, че кожицата на клубените е здрава и те могат да се съхраняват.