Ролята на промените в състава на силажа в ямата - ключова за резултатите от храненето

09 август 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Всяко силажиране представлява процес на естествена консервация, независимо какъв е видът на суровината. Млечно-киселите бактерии използват захарите в суровата силажна маса и произвеждат млечна киселина, която е консервиращата съставка. От съдържанието на сухо вещество зависи как ще протече самата ферментация, затова и спазването на определени условия в етапите на силажиране са от изключителна важност за правилния ферментационен процес впоследствие.

Загуба на разтворими въглехидрати и протеини

Тъй като сухото вещество се губи по време на силажирането, съставът на фуража също се променя. Промените в състава на сухото вещество се дължат главно на факта, че най-ценните хранителни вещества (разтворими въглехидрати и протеини) са първите, които се губят по време на дишането и ферментацията. Огромни загуби на хранителни вещества има и при наличие на изтичащи сокове, когато силажираната маса е с висока влажност. Влакнините, от друга страна, остават по същество незасегнати от естествения процес на ферментация в ямата. Така общият ефект от тези загуби е увеличение на дела на влакнините и увеличение на процента както на киселинно-детергентни влакнини (ADF), така и на неутрално-детергентни влакнини (NDF). Последните обикновено са по-високи в силажа, отколкото при прясно нарязаната зелена маса.

Промени във фракциите на протеина (азота)

Приготвянето на силаж променя протеиновата фракция на фуражите. Дишането е отговорно за разграждането на протеините. Тъй като растителните клетки умират след окосяването, протеолитичните ензими разграждат големите протеини на по-малки разтворими съединения, включително пептиди, аминокиселини (градивни елементи на протеина) и амоняк. В допълнение ентеробактериите имат протеолитични ензими, които остават активни дори и след като рН падне до 5.0. По този начин по-голямата част от разграждането на протеините, което се случва в ямата, става в рамките на първите 24 до 72 часа (Фаза 1 и Фаза 2 на ферментацията на силаж). Във времето, когато рН е около 4.0, протеолитичните ензими губят от 65 до 85% от тяхната активност. Поради това е желателно бързо понижаване на рН, за да се намали загубата на протеини в ямата.

Въпреки че е желателно да се ограничи разграждането на протеини и производството на амоняк в ямата, трябва да се разбере, че този процес е относително подобен на това, което се случва в търбуха на кравата след поглъщане на силаж. Не всички разтворими протеини и амоняк, произведени в ямата, са задължително загубени. Амонякът и аминокиселините са необходими за микробиалния синтез в търбуха.

Друга азотна трансформация, която може да настъпи по време на сенажирането или силажирането, е резултат от т. нар. Browning реакция, която се получава, когато се генерира излишна топлина. Излишната топлина причинява химични реакции, които свързват аминокиселини с растителните захари (обикновено получени от хемицелулоза), за да образуват съединение, наподобяващо лигнин. Тази реакция води до повишени нива на киселинно-детергентни влакнини (ADF) и киселинно-детергентен неразтворим протеин. Излишната топлина е индикация за аеробно разграждане поради наличието на въздух (кислород) в ямата. Отново, тези нежелани реакции могат да бъдат избегнати чрез утъпкване на силажа веднага след разтоварване на пресния материал в ямата.

Ето някои ценни съвети, които ще помогнат за постигане на желаните резултати и показатели в царевичния силаж:

- Избягвайте замърсяването на силажната маса с почвата (кал върху гумите), която има тенденция да съдържа високи нива на нежелани видове бактерии (клостридии). Замърсяването с почвата става и по време на събирането на зелената маса. Откосът трябва да е по-висок, поне на 50 см от земята.

- Настройте комбайна за теоретична дължина на рязане (TLC) на 0,6 (1)cm. Късата дължина на частиците увеличава наличността на захар за ферментация и улеснява уплътняването на ямата. Въпреки това, поне 20% от частиците трябва да надвишават 2,5 cm дължина, за да се осигурят достатъчно ефективни влакнини в силажа.

- Запълването на ямата трябва да бъде непрекъснат процес със забавяне, не по-дълго от една нощ. Последното стоварване за деня винаги трябва да се отъпква особено добре, за да се намали проникването на кислород през нощта.

- Отъпквайте силажа колкото е възможно повече, така създавате благоприятни за развитието на млечнокиселите бактерии условия.

- Използвайте добавки (инокуланти) за подобряване моделите на ферментация. Добре подбраният инокулант ви дава възможност да получите по-качествен силаж.

- Запечатайте отворената повърхност на ямата с непропусклив найлон, за да предотвратите повторното проникване на кислорода в ямата. Лошото покритие (или никакво покритие) причинява големи загуби на сухо вещество, нежелана ферментация и некачествен силаж. Найлонът трябва да има ниско ниво на просмукване на въздух и да бъде поставен внимателно и застопорен така, че да се запечата напълно ямата.

- Оставете ямата да стои затворена най-малко две седмици, за да приключи фазата на ферментация.

- Планирайте изграждането на ямите така, че при изхранване ежедневно да се отстранява от най-малко 15-20 см от силажа (така че скоростта на отстраняване на сухото вещество да е по-голяма от скоростта на проникване на кислород в предната част на силажа). Тесните и дълги ями дават по-добри резултати от широките такива.

 - Използвайте оборудване, което оставя гладка повърхност, за да сведете до минимум излагането на кислород и риска от вторична ферментация.

- Когато изхранвате силажа, отстранете само количеството, необходимо за едно хранене (един ден). Избягвайте развалянето на силажа на хранителната пътека (яслите), като я почиствате всеки ден, преди да предложите прясно взет силаж на кравите.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Много са промените в наредбата за лозя и вино

Предприятията твърдят, че още обсъждат големите промени До 27 декември може да вземе отношение по измененията и допълнениета на наредба 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова

Няма снимка

Две държавни помощи за фермерите засега действат до края на 2020 година

След това ще продължат, ако ЕК предложи регламенти Две държавни помощи за фермерите засега имат за краен срок края на следващата година, отговаряме на въпрос на фермери

Няма снимка

Защо пак отложиха закона за земята

Диана Ванчева Новият закон за земята, който трябваше този път да поеме за обсъждания в парламента, обединявайки цялото поземлено законодателство, отново е отложен

Няма снимка

Близо 80 млн. лв изплати ДФ "Земеделие" на животновъдите за Кампания 2019

ДФ „Земеделие“ продължи с изплащането на финансовата подкрепа на животновъдите за Кампания 2019. Преведени са 79 781 705,04 лева на 9315 животновъди по пет схеми за обвързано производство

Няма снимка

Примамките срещу вълци тровят птици и животни

За да пазят стадата, животновъди често си нанасят по-големи вреди Радина Иванова От 70-те години на XX век, когато вълците у нас са били едва 100, до днес популацията им се е увеличита десетократно -

Няма снимка

Доброволни и задължителни еко ангажименти ще имат фермерите

На родните стопани се препоръчват протеинови сеитбообращения и намалени обработки Една от основните цели на новата ОСП от 2021 до 2027 г. ще е грижата за околната среда и климата

Още от Фермер
Няма снимка

Кога дръвчетата измръзват

Овощните дръвчета могат да измръзнат не само в студена зима с ниски температури и вятър. Измръзване може да се получи и в меки зими, когато температурите не са екстремни

Няма снимка

Вегански бургер едва не уби двегодишно момиченце

Това се е случило във Великобритания. Симптомите, които са се появили при детето след поглъщането на бързата храна, са приличали на алергична реакция към ядки

Няма снимка

Отбиваме безпроблемно прасетата: фактори за успех

Успешното отбиване на прасета започва с отлично подготвеното помещение и с животни, готови за отбиване. Колкото по-малко са промените, които правите, толкова по-малко ще е стресът

Няма снимка

Кравите пият неохотно прекалено студена вода

Суровото мляко се състои 87% от вода. Недостигът на вода при кравите намалява потреблението на сухо вещество от фуража и до намалена млечна продуктивност

Няма снимка

Нова система на МОСВ ще предпазва от наводнения по поречието на река Искър

8 общини по поречието на река Искър попадат в територията на дейностите по проекта. Това са Столична, Своге, Костинброд, Елин Пелин, Горна Малина, Сливница, Роман и Ботевград

Няма снимка

Жълт код за мъгла в пет области на страната

Жълт код за мъгла е в сила днес за 5 области на страната, според Националния институт от метрология и хидрология (НИМХ), цитиран от "Фокус". Прогнозата е издадена в 11.25 ч