Цветя за начинаещите

07 август 2019 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Разузнаване и планиране

Опознайте района. Обърнете внимание на изгрева и залеза на слънцето, посоката на вятъра, разпитайте съседите (или проверете в интернет климатограмата) за мразовете (ранни зимни и късни пролетни) и валежите, разгледайте дивите растения и цветята в съседните дворове.

Релефът и почвата са важни. Например, ако има наклон, е желателно да направите тераси или да подпрете по друг начин почвата. Тя самата ще бъде вашето платно, затова се грижете за нея добре. Почистете я, подхранете и обработете. Поддържайте я в изряден вид.

Скицирайте двора. Започнете да надграждате - беседка, пейка, къщичка, за инструменти, люлка, водна площ или каквото друго ви хрумне.

Желателно е да помислите и за поливна система преди да започнете да засаждате растенията.

Следва избор на цветя и декоративни видове. Тук започва истинското творчество и свобода! Обиколете градинските центрове в района и направете проучване с какви видове можете да разполагате. Можете да си направите и виртуална разходка, но внимавайте на кого се доверявате. Винаги е по-добре да видите какво точно купувате.

Помислете за видовете

В градината трябва да има от всичко по малко

Понеже питате конкретно за цветя, ще наблегнем конкретно на тях.

Но преди това сме длъжни да насочим вниманието ви и към други растения.

Във всяка градина трябва да има плодни дървета и храсти. Да, те ще изискват малко повече труд, за да ги поддържате здрави и да ви даряват с плодове, но си заслужава.

Вечнозелените иглолистни се вписват добре навсякъде. Освен това изискват много малко грижи.

Декоративните треви пък са ефектни почти целогодишно. Съчетават се добре с цъфтящите растения и не са капризни.

В планински район е недопустимо да не си отглеждате билки и подправки.

Зеленчуците също да намерят място. Предвид периода препоръчваме да помислите за листни и многогодишни. Всички растения могат да се засаждат заедно, което допълнително ще разкраси площите, а и навсякъде ще има по нещичко за хапване.

Ето по-долу няколко цветни предложения от нас за отличен ефект бързо и дълготрайно.

Високият и средният етаж да присъстват

Ще започнем от по-едрогабаритните - цъфтящите дървета и храсти. Фаворит през този сезон са градинските хибискуси или т.нар. дървовидни ружи.

Ще намерите голямо разнообразие от цветове и форми на приемливи цени. Цветовете са внушителни и привличат полезни насекоми в градината. Ще добавим и още един хибискус - "Луна". Той се слави с огромни цветове в бонбонени багри.

Изберете слънчево място. Растението може успешно да се впише в смесена леха или да е самостоятелно. Обикновено не са необходими резитби, но все пак зависи как искате да го оформите.

От храстите в момента цъфтят индийски люляк, будлея и др.

Предстой цъфтеж на кариоптерис. Доста ефектни цъфтящи дървета са магнолията и бялата акация в началото на годината. Разнообразието от цъфтящи храсти в различини периоди е огромно.

Помислете и за декоративнолистни - берберис, физокарпус, спиреи...

Средните и ниските ще избухват в цвят

Средните етажи са запазени за многогодишните цветя.

На пазара вече се появиха първите хризантеми и астри.

Но, за да е красива градината, от самото начало на годината е редно да споменем следните: арабис, ирис, хемерокалис, ехинацея, кампанули, рудбекия, кореопсис, различни маргарити, лупина, дицентра.

В тази група можем да причислим и хейхерата с разноцветните листа, хостите и други декоративно листни растения. Цветовете им ще ви изненадат, независимо от факта, че не се отглеждат заради тях.

В най-ниската част на цветните лехи успешно можете да отглеждате почвопокривен флокс, аубриета, делосперма, мини карамфилчета, седуми и семпервивуми, сукуленти, както и стелеща винка.

С едногодишните действайте смело

Малко е късно да насочваме вниманието ви към тази група цветя, но пък те цъфтят най-обилно.

Съветът ни е да вземете няколко (не много) растения и да ги засадите за проба. Все още на пазара се намират летни гербери, тагетеси, цинии, петунии, калдъръмче.

Катарантус в кошници и малки саксийки е отличен избор, които ще внесе много цвят. Можете да ги прехвърлите в сандъчета или директно в земята.

Поддържайте почвата умерено влажна и подхранвайте по схема на 10 дни или както е указано на етикета на тора.

Винаги има място за романтична арка

Арките и перголите винаги навяват романтични мисли и усещане за приказка в двора.

Лианите и катерливите растения, с които можете да украсите една такава структура, са много.

Рози, клематиси, вистерия, текома, жасмин, лоницера, декоративна лоза, бръшлян.

Важно е да знаете с какво се захващате. Текомата и бръшлянът могат да станат повече от досадни и дори агресивни, ако не ги поддържате.

Розите пък имат нужда от адекватни резитби поне 2 пъти в годината. Има голяма вероятност жасминът да измръзне. Избирайте разумно.

Желаем ви успех. Запомнете, че в отглеждането на цветя няма правилно или грешно, ако сте доволни от резултатите и влагате желание.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Африкански теменужки и техните капризи

Тънкости за цъфтеж и размножаване Ходили ли сте на сафари в Африка? Е, и аз не съм. Сигурно преживяването е незабравимо, но също толкова сигурно е, че повечето от нас никога няма да отидат

Няма снимка

Топ 10 на най-ароматните цветя

Без съмнение ароматът, който се носи около някои цветове, е незабравим и много любим. Като терапия, като пречистватели, като хоби, цветята и растенията около нас доказано ни правят по-щастливи

Няма снимка

Как да си направите пролет посред зима

Предстоят все по-мрачни и студени дни. Повечето растения не цъфтят в такива условия, но пък можем да излъжем някои от тях така, че да внесат глътка свежест през зимните месеци. Да

Няма снимка

Още от най-често срещаните неприятели по цветята

Щитоносни въшки Тази група въшки изобилства от разнообразие. Колкото видове има, толкова и гостоприемници. Различните щитовидни въшки се прикрепят за листа, млади и вдървенели стъбла

Няма снимка

Най-често срещаните неприятели по цветята

Напоследък все по-често получаваме въпроси от читатели, свързани с нападения на декоративни растения от най-различни насекоми. Затова решихме да систематизираме информацията относно най-често

Няма снимка

Щитоносните въшки са трудни за унищожаване

“Помощ! Шареното храстче страда от някакви гадини. Пръсках с БИ-58, но няма резултат. Кажете ми как да го изчистя. Не искам да пламне цялата градина." Радка Баткова от Благоевград Храстът е вид

Още от Фермер
Няма снимка

Разочароващи данни за износа на зърно от САЩ

Цените на пшеницата и царевицата вчера леко паднаха в Чикаго, поради разочароващи данни за износа. Само соята беше изключението с продажби от 300 000 тона в Китай

Няма снимка

Рапицата с най-висока цена от началото на сезона

Цените на зърнените храни бяха стабилни вчера. Настоящата несигурност на пазара на зърно в Европа се задълбочава, поради последиците от транспортната стачка във Франция

Няма снимка

Актуално при овошките

. Ако ще правите присаждане през пролетта, трябва да си осигурите калеми. Това може да стане както през декември, така и по-късно. Повечето овощари предпочитат да го правят през януари

Няма снимка

Сам вкъщи: Кокер-шпаньол влинее из кухнята

Докато англичаните Дилън Ренър и майка му Шарън от Уорингтън ходили по магазините, тяхното куче Дори, порода кокер-шпаньол, решило да се позабавлява, докато е само, съобщава Daily mail

Няма снимка

В Русия не се отчита ежегодно смъртността на пчелите?!

Ежегодното наблюдение на смъртта на пчелите през зимата е "лакмусово" изпитание за капацитета на пчеларските асоциации, тяхното желание да участват в решаването на най-належащите проблеми на

Няма снимка

Люксембург ще облага автомобилисти и домакинства

Като приложи налог от 20 евро на тон въглерод от 2021 г. Люксембург ще приложи налог от 20 евро на тон въглерод от 2021 г. като част от усилията си да намали емисиите на парникови газове с 55% до