Птичият шербет - до края на август

11 август 2019 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Отговаряме на Минка Друмева от с. Калугерово

Въпрос:

Мили приятели, чела съм материалите ви, които подготвяхте за шербетуването, но аз конкретно се интересувам за лозите.

Бихте ли обяснили по-подробно кога да се даде този шербет.

Това ни е написала Минка Друмева от село Калугерово, Пазарджишко.

Отговор:

Да, лозите също обичат този тор, както и асмите, разбира се.

Шербетуването, както сме обяснявали преди година, е полезна практика, която се прилага по време на вегетацията на растенията.

Действа подхранващо, ускорява зреенето и подобрява качеството на плодовете. Всичко това важи и за гроздето.

Така че, ако разполагате с птичи тор и си приготвите шербет по описания от нас начин, може да полеете лозите или асмите с него.

Рецептата

Ферментиралият поне една седмица шербет се разрежда в съотношение 1 към 10 с вода - слагате една част шербет, 10 части вода и така се поливат отделните растения.

Количеството на разредената течност зависи от възрастта и големината им.

Ако те са над 5 години и силно развити, тогава може да се използват 30-50 литра разредена течност за поливане.

Ако са по-млади и слабо развити - 20-30 литра са достатъчни.

Иначе казано една поливка заместете с торовата течност.

Шербетуването може да се повтори след около 20 дни.

Първото торене се прави при затваряне на чепките

а второто - при зазряване на гроздето или по-точно при прошарване на тъмно обагрените сортове и при избистряне при белите.

Внимание!

От началото на септември нататък шербетяване не трябва да се прави.

Това е така, защото операцията ще удължи вегетацията на лозите, а тогава леторастите няма да могат да узреят. Това може да причини повреди от първите мразове. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

В лозето в края на август

За какво да внимават лозарите При високи температури, от порядъка на над 30 градуса, през месец август развитието на маната спира. Но при захлаждания и превалявания, ако такива се случат,

Няма снимка

Една житна ракия

По молба на Петьофи Бъчваров от Габрово Имам жито и ечемик, а не плодове на разположение в момента. Как да направя една ракийка за зимата, пита ни Петьофи Бъчваров от Габрово.

Няма снимка

Имам 100 л първак, да го прибавя ли като варя ракия

Пита Марин Маринов от Стара Загора Отговор: Първакът е първата фракция дестилат, който се получава при производството на ракия. Той съдържа лесно летливи съединеня,

Няма снимка

Италианска селска манджа с грозде

Това е нещо като манджите на нашите баби, само че в случая те са италианки. Взели сме рецептата назаем. Необходими са ви кайма - 400 г, 1 яйце, 1 филия сух хляб, 1 глава лук1 малко черен пипер,

Няма снимка

Съберете си скоро резници за калеми

Две-три важни неща оостават преди гроздобер - плитка обработка, последно пръскане, обезлистване Резници за калеми се събират именно през август. Това се прави някъде около две седмици преди

Няма снимка

Диагнози в лозето

При наличие на повече валежи някои елементи е възможно да се измият от почвата, затова трябва да се компенсират с по-често подхранване. Това е една от причините тази година да се забелязват и повече

Още от Фермер
Няма снимка

Кучетата вече сменят козината

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

Няма снимка

Рапицата на Euronext се търгува на нов максимум

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

Няма снимка

Здравословна салата с домати и маслини

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

Няма снимка

"За" и "против" отводките и майките (особено свищеви), произведени през август и по-късно

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

Няма снимка

Максимално опазване на новородените зайчета

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Няма снимка

Присаждането се прави бързо

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.