Съберете си скоро резници за калеми

12 август 2019 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0     
Няма снимка
 

Две-три важни неща оостават преди гроздобер - плитка обработка, последно пръскане, обезлистване

Резници за калеми се събират именно през август. Това се прави някъде около две седмици преди гроздобера.

Първо се маркирайте харесваните от вас, продуктивни и здрави лози, за да зннаете откъде ще съберете пръчките.

Още...

През този месец с обработката на почвата е важно да елиминирате плевелите и да съхраните почвената влага за растенията - обработете плитко.

Малко след средата на август се прави последното пръскане срещу мана.

Срещу сивото гниене, при омекване и прошарване на зърната, трябва да се премахнат на етапи част от листата около гроздовете, които ги засенчват.

Срещу него ще се наложи да се пръска при омекване и прошарване на зърната, 20-30 дни преди гроздобера.

Премахват се и остарели листа, които се намират в основата на леторастите.

Обезлистете още веднъж, но в хладно и облачно време.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Мерки срещу черно гниене

Да знаят, че чепките носят заразата Една от мерките срещу болестта черно гниене е превантивна. Трябва да се отстраняват стари гроздове и части към тях - прави се нещо като санитарна резитба

Няма снимка

Важно за черното гниене

Всички новообразувани части на лозата в активен растеж са чувствителни към нападение от черно гниене Научете симптомите по листата Те са кремаво оцветени петна

Няма снимка

В лозето в края на август

За какво да внимават лозарите При високи температури, от порядъка на над 30 градуса, през месец август развитието на маната спира. Но при захлаждания и превалявания, ако такива се случат,

Няма снимка

Една житна ракия

По молба на Петьофи Бъчваров от Габрово Имам жито и ечемик, а не плодове на разположение в момента. Как да направя една ракийка за зимата, пита ни Петьофи Бъчваров от Габрово.

Няма снимка

Имам 100 л първак, да го прибавя ли като варя ракия

Пита Марин Маринов от Стара Загора Отговор: Първакът е първата фракция дестилат, който се получава при производството на ракия. Той съдържа лесно летливи съединеня,

Няма снимка

Италианска селска манджа с грозде

Това е нещо като манджите на нашите баби, само че в случая те са италианки. Взели сме рецептата назаем. Необходими са ви кайма - 400 г, 1 яйце, 1 филия сух хляб, 1 глава лук1 малко черен пипер,

Още от Фермер
Няма снимка

Всичко има за градинарството до 20 октомври в Пловдив

"Цветна есен 2019" е палитра от  цветя, овошки, храсти Богато разнообразие от цветя, овошки и декоративни храсти показва изложението "Цветна есен 2019" в Пловдив

Няма снимка

Кокерът - незаменимият помощник на ловеца

Защото има силно обоняние и грижливо претърсва всяка педя земя Мнозина смятат, че той е най-пригоден за лов на пъдпъдъци. Понеже не прави стойка, трябва да се приучи към много близко търсене - не

Няма снимка

Последна възможност да защитите семействата

Слънчевите и топли дни ще свършат скоро. Ще има дъждове и дори сняг. Затова запазете кошерите сухи. За да не влиза вода през входовете, те трябва да са наклонени леко напред и да са поставени на

Няма снимка

През ноември ще бъдат изплатени парите по de minimis

На дискусия със земеделски производители и животновъди в Сунгурларе председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни в парламента Мария Белова отговори на въпроси на земеделските стопани

Няма снимка

Ябълков мармалад

Продукти: 5 големи ябълки, 100 г захар (ако ябълките са сладки, можете да намалите захарта), 2 суп. лъж. нишесте, 100 мл вода, 20 г желатин Приготвяне: Залейте желатина с топла

Няма снимка

БАСФ с научна програма за гимназисти

Ще провеждат интерактивни семинари по химия за решаване на проблемите на съвременното общество От октомври в TechnoMagicLand в София стартира международна научна програма за гимназисти